Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да се храним и да тренираме през лятото?

| обновено на 20.08.22 в 17:50
Жасмина Гевезиева-Берова и Найден Найденов-Кевин.
Снимка: Зорница Близнашка, БНР

Кондиционната тренировка може да изгради и хубаво тяло - само една малка част от нея ние наричаме фитнес тренировка, защото фитнесът е малко по-ограничен поради спецификатата на работа. Това заяви в интервю за предаването „Летни нощи“ кондиционният треньор Найден Найденов – Кевин:
„Във фитнес залата кондиционните тренировки могат да бъдат и самостоятелни, ако се спазват определени изисквания. Всякакви уреди се използват при тях. Дори сега от едно известно време придоби изключително голяма популярност кросфитът – нещо, което е много близко до кондицията. Преди години всъщност кросфитът беше ОФП – обща физическа подготовка“.

„Кондиционните тренировки, кросфитът и функционаните тренировки се припокриват, като при тях е много важно да се изградят качества като издръжливост, бързина и обща сила, Това са и основите неща за всеки един спорт. Кондинационните тренировки могат да бъдат и на открито, и в зала“, добави добави фитнес треньорът, който се занимава с всякакъв тип тренировки повече от 25 години, а към днешна дата и с рехабилитация, и с групови занимания в зала и на открито.
„Занимавам се основно с кондиционни тренировки за жени и за бременни. С жени е много по-интересно и доста по-сложно заради характера им“, добави Кевин:„Жените много се притесняват от тежести – най-първите въпроси са „да не стана с големи мускули“, което е обяснимо. Женската фигура трябва да бъде красива, да бъде грацилна, въпреки, че за мен лично и в културизма има прекрасни женски форми, които за съжаление не са много приети“.

Има различни категории в културизма като най-женствената е бикини фитнес, където се търси цялостна грация, естетика, баланс и стегнато тяло, но не с изразени форми. Всъщност това са едни фитнес модели, обясни в ефира на „Хоризонт“ предприемачът Жасмина Гевезиева – Берова, която също като Кевин е отдадена на каузата за здравословен начин на живот. Благодарение на спорта тя успява да се пребори с емоционалното преяждане и става двукратен републикански шампион по силов трибой.

„Преди едно известно време направих две състезания в две различни категории с две седмици разлика. Първото беше на трибой до 52 килограма, където взех злато във всички дисциплини – клек, лежанка, тяга. След което се явих на републиканското по бодибилдинг, където станах 5-та, но това беше само по себе си постижение“, добави тя, както и подчерта, че за успехите й стоят „много сила, много воля и много протеин“:
„Успях с дисциплина – в крайна сметка при една подготовка, особено за състезание е важно да имаш добър треньор и да имаш добра стратегия. И съответно тези две неща да бъдат следвани за определен период от време. Аз съм голям фен на прогресивното натоварване в тренировките, на това да имаш ясна представа къде се намираш, кои са ти слабите страни и да се работи над тях. При мен е доста сериозно заложена частта за храненето – оптимално хранене, което съответно се пренесе и в сегашните ми дейности със здравословните бонбони“.

Жаси разработва онлайн платформа за изграждане на здравословни хранителни навици. Има и собствена марка здравословни бонбони, а Кевин е и майстор-сладкар, изработващ сладки изделия със свой собствен почерк.
„Прогресивното натоварване е културистичен принцип, който е един прекрасен принцип, но той може да бъде развит, да е малко по-широкоспектърен, т.е. да не бъде с тежести. Може да има прогресивно натоварване и с времетраене на упражнението. Примерно може да тичаме днес 5 минути, а утре 10 или 15 минути. Говорим за хора, които нямат възможност да влязат във фитнес залата. Това е един принцип, който може да бъде кондиционен“, добави той.

„Състезанията, които бях направила бяха с цел да се покаже – особено за бодибилдинга, където храната е от основно значение – че това може да бъде преодоляно и ти можеш реално да контролираш много по-добре храната си, да я познаваш добре и наистина да излезеш пред най-критичното жури в страната в такъв тип специализиран бански. Тогава бях и с двама треньори –единият беше по трибой, а другият по бодибилдинг, така че беше доста интерсно“, разкажа още Жасмина, както и уточни:
„Емоционалното преяждане засяга не малък процент от хората – неговото медицинско име е хиперфагия. Това е симптом на много от хранителните разстройства – при анорексия го има понякога, при булимия, при системните преяждания също присъства. Има различни причини за него, като някои от тях могат да бъдат свързани с възприятието на човек и недобро регулиране на емоциите, някои могат да бъдат свързани и с крайна форма на диети. Диети, които са към крайно лишаване, при които се получава този симптом, т.нар. бинджинг или компулсивно преяждане. Много са комплексни причините, но в основата си е едно бягство чрез комфорта на храната“.

Няма оптимална диета - съгласиха се и двамата фитнес треньори и консултанти по правилно хранене.

Хранителните принципи на хората варират не само по пол и години, но дори на регионално ниво, тъй като „хората в София имат един начин на живот, а в друг град – друг. На морето винаги е по-добре, каза Найден Найденов, според когото е важно „да се храним разнообразно и да не преяждаме“: „Изключителен привърженик съм на по-високобелтъчното хранене, най-малкото защото ние сме белтъчни структури. Източниците на белтъците нека да са в по-голямата си част животински и една по-малка – растителни ... Веганите също имат страхотен избор на белтъци – в боб, в соя, в леща. Дори соята е много богата на изофлавони и биофлавони, които са много важни за хора, които са над 50 години. Те създават една по-добра плътност на костите – нещо, което е много важно за спорта. Имат и антираково действие. Една скоба – в ципите на грейпфрута също са богати на това нещо. Разбира се, соята може да е генно компрометирана, така че човек трябва много да внимава какви са източниците й“.

„Има огромно значение откъде ти идва протеина – това е основен макронутриент, това са белтъчините“, обясни Жасмина Гевезиева-Берова:
„Има класификация на качество на протеина, като то се определя от аминокиселините. Пълен аминокиселинен профил има в животинските източници на белтъчини – има скала за 100 процента качество на протеина, като под качество се разбира и неговава усвоймост. И на най-високо равнище са белтъците на яйцата, а от там минаваме към риба, морски дарове, а след това на пилешко, пуешко и т.н“.

Жасмина Гевезиева-Берова, Найден Найденов-Кевин и Зорница Близнашка.Балансираното хранене е в основата на един щастлив живот, подчерта още Жаси, а Кевин предупреди:
„Хубаво е да не се прекалява, разбира се, с протеина, да има един баланс. Съотношението е 4 към 4 към 9 - протеини, въглехидрати, мазнини, е добър вариант за хора, които водят един нездравословен начин на живот и не са професионални спортисти“.

„В грамажи като оптимално съотношение се препоръчва от 1,6 до 1,8 грама на килограм телесно тегло, като тук взимаме хора, които са с нормална телесна структура, т.е. не са с наднормено тегло. Ако са затлъстели, то е добре да се прецени на база сантиметър, т.е. един сантиметър на база височината на съответния човек“, добави Жасмина:
„А ако ви е интересно колко ви е чистата мускулна маса - изследва се с клипер. Това е уред, които изследа мазнините на различни части на тялото, а друга изпитана методика е с декса скенер, има го в болници. Прави цялостно изследване на тялото и какво е разпределението на кости, мазнини и мускулатура, а това е важно, за да може да си прецените най-правилно какво да бъде разпределението на макронутриенти и най-вече на протеин – най-доброто разпределение е на база чиста телесна маса“.

„Важни са и пълните кръвни изследвания, за да се види нивото на холестерола, както и някои други маркери“, каза още Кевин:
"Въглехидратите не са страшни – просто хората прекаляват, защото това е най-вкусното нещо. Не можем да спрем да ядем плодове, а въглехидрати има и в хляба, в пастичките ... Захарта не бива да бъде заклеймявана – разбира се, тя е в червената графа, но при въглехидратите основният проблем е инсулиновият отговор. Колкото е по-тежък въглехидратът, който ние сме приели, а захарта в случая не е от най-тежките – нишестето е такъв като в хляба, картофите, царевицата, то толкова по-голям е отговорът. Или тялото отделя много инсулин, а той обгражда захарчетата, които образно казано плуват, капсулова ги и ги прави на мазнини“.

„Комбинацията, която води до преяжданията е въглехидрати на захар основно с мазнини. Шоколад, примерно. Като идеята тук не е само до самото усещане – наистина, вкусно е, но как тази комбинация влияе върху твоя мозък. Има центрове на удоволствието, които се активират при точно такава комбинация, което води и до пристрастяване“, добави Жасмина.

Още съвети за здравословен начин на живот, както и защо Средиземноморската диета е най-полезната диета според изследвания, а също и две леки за стомаха и бързи за подготока летни рецепти – ще може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ПП-ДБ внесе сигнал в КПК за институционален тормоз в Пазарджик

От ПП-ДБ внесоха сигнал в Комисията за противодействие на корупцията (КПК) за натиск и институционален тормоз в Пазарджик в навечерието на предстоящите извънредни местни избори. До насрочването им се стигна, след като през юли Върховният административен съд касира изборите за общински съветници заради нарушения. Така до провеждането на нови на..

публикувано на 05.08.25 в 12:49
Палестинци носят хуманитарна помощ в Газа

Израел ще позволи контролирано влизане на стоки в Газа

Израел ще позволи постепенно и контролирано влизане на стоки в Ивицата Газа чрез местни търговци. Израелският премиер търси подкрепа за разширяване на военните операции в палестинския анклав. Израелската военна агенция за координиране на правителствените действия в териториите посочи, че целта е да се увеличи обемът на помощта, влизаща в..

публикувано на 05.08.25 в 12:38
Жега в Испания, 12 август 2021 г.

Нова жертва на горещата вълна в Испания

Нова жертва на втората гореща вълна в Испания за това лято. 86-годишен мъж е починал в град Бадахос, област Естремадура. Възрастният мъж е починал в болница в Бадахос заради високите температури, според регионалното правителство в Естремадура. Това е вторият смъртен случай от топлинен удар в този регион досега това лято, след смъртта на..

публикувано на 05.08.25 в 12:31

Патриархът отслужи водосвет при езерото Бъбрека

Патриарх Даниил отслужи водосвет при езерото Бъбрека в Рила за втора поредна година и  благослови водите на България. Около 400 поклонници и туристи се събраха за патриаршеската служба, а след това разговаряха с патриарха.  Междувременно за 16-а поредна година се провежда поклонническият поход "Рилският Чудотворец",  Патриархът, архиереите и..

публикувано на 05.08.25 в 12:21

Двата шведски самолета отново се включиха в гасенето на тлеещи огнища в Пирин

Двата шведски самолета отново се включиха в гасенето на тлеещи огнища на пожара в Пирин.  Малко по-късно и хеликоптер "Кугар“ от 24-та авиационна база от състава на ВВС също се включи в доизгасяването, съобщи Министерството на отбраната.  Причината е силният вятър, който отново се е появил в района, както и недостъпните за наземно гасене..

публикувано на 05.08.25 в 12:18

Болниците отново работят с лимити по договорите си с НЗОК

От днес болниците отново ще работят с финансови лимити по договорите си със Здравната каса. Това предвиждат обнародваните в Държавен вестник промени в Закона за здравното осигуряване.  Те влизат в сила, след като парламентът отхвърли наложеното от президента вето.  През април миналата година Конституционният съд определи лимитите на..

публикувано на 05.08.25 в 12:07

Риболовният кораб "Чавдар" беше потопен на морското дъно край Созопол

Край Созопол потопиха риболовния кораб "Чавдар", за да може плавателният съд да се превърне в изкуствен риф. На събитието присъства и президентът Румен Радев, който се гмурна край кораба. Плавателният съд е служил в българските води от 1964 година. Преди повече от 15 години по инициатива на фотографа Михаил Заимов, Владо Явашев и Росен..

публикувано на 05.08.25 в 11:59