Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерия Колева: За първи път Вариететния театър излиза на друга сцена и то на морето

| обновено на 20.08.22 в 18:19
Сцена от шоу-спектакъла "WEB Бурлеска" с участието на актрисата Валерия Колева (в средата).
Снимка: www.varietetenteatar.com

В Бургаско ще се играят първите две изнесени представяния на "Web Бурлеска" - единият от двата шоу-спектакъла на Вариететния театър, който е единствният подобен в страната.

„За пръв път пътуваме, за пръв път излизаме на друга сцена и за нас това е един огромен скок в нашата кариера, а и в пътя на театъра, откакто е създаден“, каза в интервю за предаването "Летни нощи" актрисата-хореограф Валерия Колева за театъра, чийто основател е Ивайло Палмов, който е част от екип – „една група от хора, които вдъхновени от представления в чужбина и най-вече от Цирк дю Солей решиха да направят такъв театър тук в България с шоута, които са малко познати на хората тук“.

„Следващите ни представления се очертават да са по морето – на 21 август в „Бедруум бийч“ в Слънчев бряг, а на 23 август – в Културен дом „НХК“ в Бургас“, каза тя:
„Целият екип е в бурна треска преди случващото се. Нямаме търпение да се срещнем с нова публика вече на морето. По принцип играем във Вариететен театър в София – там си имаме сцена построена и една зала с една приятна обстановка, където хората могат да влязат и да се чувстват по-малко на театър и повече част от едно по-различно изживяване в една много приятна атмосфера с питиета, с удобни столчета и по-скоро диванчета, защото са големички“.

Освен в „WEB Бурлеска“ Валерия Колева участва и в другото представление на Вариететния театър - "Соц. Кабаре. Изгубени във времето".
„И в двете използваме много различни изразни средства – танци, акробатика, пантомима, текст, но са коренно различни като сюжет, а и като настроение“, обясни актрисата, като даде за пример втората постановка:
„По самото му име си е един доста соцспектакъл - докосва главно хората, които са на над енда определена възраст, защото ги връща в едни техни по-ранни години, където за някои е било много хубаво, за други не чак толкова, но все пак кой не обича да се върне в детството си? Младите също успяват да се пренесат в един друг свят, но те всякаш го виждат като едно запознанство с миналото".

Сцена от шоу-спектакълаШоу-спектакълът "WEB Бурлеска" пък е предпочитан от младите, тъй като "разказва за една много нашумяла тема напоследък – за хората, които работят пред уебкамерите“:
"Ние сме в представлението три момичета, които работят пред уебкамери. Момичета, които забавляват, правят шоу на хората, но през интернет, т.е. не на живо. Историята разказва за едно момиче, което тъкмо е завършило и си търси работа, попада на обява за работа, отива и незнае какво да очаква, но момичетата я въвеждат във въпросната работа... Запознаваме хората с вътрешния процес, как се случват нещата и колко е забавно, а на моменти и не толкова. И отново ги вкарваме в един доста непознат за много хора свят“.

"Имаме и художествена гимнастика, имаме и кънки на лед", добави актрисата за спектаклите, съчетаващи "акробатика, танци, театрално изкуство със сюжет“, както и „пантомима, танц, много визуални ефекти, много мултимедия".

Колева е и „най-младото попълнение в трупата“. Първоначално тя е част само от екипа на едното представление, но впоследствие е поканена в другото, за да замести едно от трите момичета, отказали се от ролята в „WEB Бурлеска".
“Влязох като постоянен член на театъра, след като едното от момичетата в представлението „WEB Бурлеска" се отказа. Преди това бях ходила в театъра доста време, но само за репетиции за другото представление, познавах се с екипа... И в момента, в който така се случи аз трябваше доста бързо да навляза и да заема нейното място“.

"Всичко стана много бързо и никой не разбра кога се сменя част от актьорския състъв. Научих цялото представление за две седмици, които включваха и репетиции с костюми и с реквизити. Момичетата много ми помагаха, режисьорът също - Елица Михайлова се казва. И Камелия Бъчварова, която правеше костюмите, която също много бързо реагира и успяхме да преправим всички, а и да купим където трябват нови костюми“, добави Колева, както и обясни, че на помощ й идва и "богатият й движенчески опит":
"Даже много по-лесно помня танци и мизесцени - всичко, което е свързано с тялото ми, отколкото текстове, макар че и текстове не мога да кажа, че уча бавно, но заради годините, в които съм прекарала в залата по художествена гимнастика. Паралелно съм тренирала и танци, а покрай танците се занимавах и с акробатика".

Актрисите Паолина Попова, Мелинда Терзийска и Валерия Колева от Вариететен театър СофияВ ефира на „Хоризонт“ актрисата благодари за помощта и препоръката и на сценичните си партньори към днешна дата – актрисите Паолина Попова и Мелинда Терзийска:
„Паолина Попова е бивш национален състезател по фигурно пързаляне и за да използваме целия й ресурс от качества са сложили в представлението кънки на лед заедно с един кайши. Няма да издавам повече, но за да се сложи кубче лед на една такава камерна сцена ... Мелинда Терзийска също се е занимавала с акробатика и с художествена гимнастика ... И наистина на сцена са използвани всичките ни възможности и се надявам, че на хората ще им хареса – ще видят нещо много цветно, много пъстро“.

А кой е "персонажът зад екран" или четвъртият участник в „Web Бурлеска“, благодарение на който „виждаме реални хора да си взаимодействат с един нереален човек“ на сцената - ще може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Минисериалът на БНТ "Дарителите" - истории, разказани със сърце

В продължение на четири дни от 22.30 ч. БНТ ще излъчи минисериалът "Дарителите". Началото е в понеделник, 27 май, по Канал 1 на обществената медия. Как се разказват истории за дарители от миналото, които да вдъхновяват днес? " Разказват се със сърце . Ако темата те вълнува, ако искаш да приближиш публиката до нея, правиш всичко по силите..

публикувано на 23.05.24 в 11:57

Международният фестивал на камерната музика в Пловдив чества 60-годишнина

В неделя, 26 май, в Пловдив започва 60-ото издание на Международния фестивал на камерната музика.  То ще продължи до 16 юни. Историята му се преплита с тази на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" в Пловдив, която също закръгля шест десетилетия през тази година. Артистичен директор на фестивала е..

публикувано на 22.05.24 в 21:17

Соня Йончева: Списание "Български артист" ще бъде трибуна за тези, които милеят за културата

Световноизвестната българска оперна певица, продуцент и посланик на УНИЦЕФ Соня Йончева ще добави още едно амплоа в биографията си – на издател.  На 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в разпространителската мрежа ще се появи списание “Български артист“. То..

публикувано на 22.05.24 в 20:28
Златомир Фунг

Златомир Фунг с дългоочакван дебют в България

Името на Златомир Фунг неслучайно звучи толкова екзотично. 24-годишният американец е израснал в семейство на българка и китаец, затова всички деца в семейство Фунг имат български имена – Десислава, Пламен, Кая. Златомир е на три, когато му връчват играчка виолончело. И оттогава не се е разделял с музиката – учи, развива се и израства като една от..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

"Софийски музикални седмици" започват за 55-и пореден път

Международният фестивал "Софийски музикални седмици" ще започне по традиция в навечерието на светлия празник 24 май.  В четвъртък, 23 май, Софийската филхармония ще открие 55-ото издание с концерт в зала "България" под диригентството на Ернст Хьотцл, а солист ще бъде 24-годишният американски виолончелист с български и китайски корени Златомир Фунг -..

публикувано на 22.05.24 в 18:32
Милена Червенкова

Арт театър чества 32 години

Арт театърът днес става на 32 години. Събитието ще бъде отбелязано тази вечер от 19 часа с премиерно "Музикално пътешествие" на ул. "Шипка" 34. В шоуто се пее на 15 различни езика, отбеляза създателят Милена Червенкова пред БНР. Арт театърът няма аналог за тези 32 години, категорична бе тя в предаването "Преди всички" и подчерта, че в..

публикувано на 22.05.24 в 10:44
Екатерина Цветкова, директор на Театър НАТФИЗ

Екатерина Цветкова за международния театрален проект "Театър без граници"

На 4 юни в театър "Сълза и смях" на камерна сцена ще бъде софийската премиера на спектакълът "Женско царство" по Ст. Л. Костов . Постановката е част международен театрален проект, създаден от любители актьори - "Театър без граници" . "Попаднах в международния театрален проект "Театър без граници" чрез поканата на Николай Николов,..

публикувано на 21.05.24 в 15:47