Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Една кулинарна италианска разходка с Елена Шаханова

Снимка: Ройтерс

От кулинарна гледна точка Италия е едно неизчерпаемо богатство! То намира отражение и в музикалното творчество и един от примерите за това е хита на Рита Павоне „Viva la Pappa al Pomodoro“ или „Да живее попарата от домати“ - типично ястие амо за област Тоскана.

Всеки регион, град и село има нещо свое - дори мъничко по-различно от това на съседите. И за това, когато туристът се разхожда из Апенинския полуостров то трябва да направи така, че да изпита наслада, за която да разказва и на внуците си. Наслада като след посещение на исторически обекти – фамозни или по-малко фамозни, но всеки с своя паметен чар и въздействие. Колкото по-малко са тълпите, то толкова удоволствието е по-голямо. Така е и за разходките из вълшебните планински и морски красоти. 

Към всичко това гарнитурата на удоволствието и опознаването е в храната - в семплите заведения, където в действителност се предлага териториалната традиция смесена с фамилната.  

Ако обикаляте с кола не пропускайте характерните за Италия ресторанти „Trattoriа per camionisti“ – заведение тип механа за шофьори на камиони, където добре дошли са и шофьорите на автомобили. Храната там е невероятно вкусна и на добри цени заради шофьорите на камиони, които на обяд или вечеря задължително спират да хапнат, да отдъхнат за миг и след това да продължат пътя си. И хапват сериозно - първо нещо с макарони или паста, а второ - хляб, вода и чаша вино за около 15 евро. Тези гостилници се намират на областните пътища, а не на магистралите.Откриват се лесно чрез интернет или просто по паркираните до тях превозни средства.

И както обикаляте чудната страна на мореплаватели, изобретатели, художници, скулптори, писатели, музиканти, композитори, романтици, донжуани и на какви ли не още виртуози, родени из нея, кулинарният ви нюх може да ви отведе до рибарското селище Реко с многоцветни къщи в област Лигурия. Там опитайте Focaccia di Recco - тестено изделие, подобно на нашата баница: две тънки кори и между тях местния млечен продукт prescinsêua, който прилича на смес от кисело мляко и извара. Ползва се също и мекото сирене stracchino.

Фокачата - нека побългарим тази дума, е много плосък хляб, който се гарнира с каквото ви дойде на ум. Има го из цяла Италия в най-различни варианти, но само в Лигурия по всяко време и навсякъде убиват глада с парче каква ли не местна фокача за едно евро само. Но тази на Реко е уникална и е „защитен географски продукт“.  

Храна, близка до българския вкус предлага и Неапол. Насладете се на този вълшебен град и идете до историческият му пазар Pignasecca, в съседство с централната улица „Толедо”. Освен всичко, което предлага един пазар, се приготвя типична храна за консумация на крак. В някои ресторанти се превърна в мода и ястие „шик”, но действителното удоволствие е в оригинала на място. Нарича се O pere e 'o musso - варен свински крак или месото от телешка глава, може и шкембе. Поднасят се във фунийка с лимон, сол и черен пипер пожеление. Вариант за шкембето е да бъде залято със зехтин и сока на няколко лимона, както и поръсено с магданоз. Чудно е през горещите летни дни!

Сега е зной и на Апенините, и на Балканите! Затова може да се обединят по италианския летен почин студени макарони (сварени, прецедени и оставени да изстинат) с каквато искате българска салата. Практично, лесно и вкусно италиалнско-българско ястие!

Не само в летните нощи след приятен вечерен купон или просто като мине полунощ се огладнява. И италианците си често си спретват Spaghettioglio aglio e peperoncino, защото е супер лесно и вкусно, а и тези продукти никога не липсват: спагети, чесън, зехтин, лют червен пипер и ако се намира ситно нарязан магданоз. Спагетите се сваряват, прецеждат се и заливат със зехтина, в който съвсем лекичко се запържва чесънът с лютия червен пипер.

И по италиански обичай винаги хапването приключва с едно хубаво кафе. Дори и след полунощ не пречат „7 000 кафета”, както предлага  песента си Алекс Брити. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как фестивалът "48 часа Варуша юг" ще преобрази за дни старопрестолния град?

Ако се чудите "накъде" да потеглите в средата на август, то във Велико Търново тогава ще ви очакат 160 безплатни събития с разнородни видове изкуство.  Всички те са част от четвъртото издание на фестивала "48 часа Варуша юг".  Визуални изкуства, творчество и релакс, архитектурна, музикална, семейна програма и за първа година кино и театър..

публикувано на 05.08.25 в 15:14

Какво да погледнем по колата преди да натоварим багажа и тръгнем на път?

Наближават последните часове до голямото ваканционно пътуване до онези места, които вече сме посещавали или тепърва ще видим. За пълен релакс мнозина избират обществения транспорт - автобус или влак, а решилите се на далечни дестинации - самолет.   Мнозинството обаче пътува с лек автомобил.  Освен, че трябва да бъдем стриктни шофьори на пътя,..

публикувано на 05.08.25 в 14:05

В Плевен организират за децата във ваканционните дни летни походи с игри

В Плевен и тази година Туристическо дружество " Кайлъшка долина " организира летни образователни и приключенски лагери за деца по време на ваканцията. Под ръководството на опитни инструктори те преживяват интересни часове в парк "Кайлъка", както и сред други природни забележителности. Инициативата е целогодишна, обясни за БНР доктор..

публикувано на 05.08.25 в 11:54
Съдебна палата в Монтана

Съд в Монтана глоби със 150 лева 23-годишен мъж за хулигански действия в казино

Районен съд Монтана глоби със 150 лева 23-годишен мъж за хулигански действия. Той се държал агресивно, обиждал и отправил заплахи към крупиета в казино в Монтана В казино, намиращо се в централната част на   Монтана, вчера, около 07.30 часа сутринта, 23-годишен мъж, заедно със 17-годишния си приятел, се държали агресивно като..

публикувано на 04.08.25 в 19:10

Кога са най-сладки дините? Размислите на един производител от Добрич

Освен със своите милиони декари, засети със зърнени култури, Добруджа винаги е била прочута и със своята вкусна, хрупкава и сладка диня .  Пред какви трудности са изправени тази година собствениците на бостани, отразява ли се и при тях пагубно сушата и има ли бъдеще за този вид земеделие?  На тези и още въпроси отговаря производителят..

публикувано на 03.08.25 в 04:00
Сградата на Община Георги Дамяново

Празници на Балкана започват в Георги Дамяново

Летни празници на Балкана започват в населените места в община Георги Дамяново. Традицията се спазва от десетки години. От днес до края на месец август всяка събота в четири населени места в община Георги Дамяново се провежда празник на Балкана. Тази вечер от 20 часа на площада в село Говежда ще се изявят танцови и фолклорни състави от общината,..

публикувано на 02.08.25 в 10:44
Николай Милчев

Съзерцания по никое време: Николай Милчев - размислите на един денонощник

"В тези седем дена в село Гложене, в Илинден и в София и сега, седейки си със слушалки във вашето студио си мисля - какъв ли вид слушалки трябва да си слагаме всеки ден, какъв ли трябва да е филтърът, има ли изобщо филтър, сподели за "Нощен Хоризонт" Николай Милчев, поет и писател, който  седем дена си води записки за преживелици и съзерцания през..

публикувано на 01.08.25 в 16:51