От кулинарна гледна точка Италия е едно неизчерпаемо богатство! То намира отражение и в музикалното творчество и един от примерите за това е хита на Рита Павоне „Viva la Pappa al Pomodoro“ или „Да живее попарата от домати“ - типично ястие амо за област Тоскана.
Всеки регион, град и село има нещо свое - дори мъничко по-различно от това на съседите. И за това, когато туристът се разхожда из Апенинския полуостров то трябва да направи така, че да изпита наслада, за която да разказва и на внуците си. Наслада като след посещение на исторически обекти – фамозни или по-малко фамозни, но всеки с своя паметен чар и въздействие. Колкото по-малко са тълпите, то толкова удоволствието е по-голямо. Така е и за разходките из вълшебните планински и морски красоти.
Към всичко това гарнитурата на удоволствието и опознаването е в храната - в семплите заведения, където в действителност се предлага териториалната традиция смесена с фамилната.
Ако обикаляте с кола не пропускайте характерните за Италия ресторанти „Trattoriа per camionisti“ – заведение тип механа за шофьори на камиони, където добре дошли са и шофьорите на автомобили. Храната там е невероятно вкусна и на добри цени заради шофьорите на камиони, които на обяд или вечеря задължително спират да хапнат, да отдъхнат за миг и след това да продължат пътя си. И хапват сериозно - първо нещо с макарони или паста, а второ - хляб, вода и чаша вино за около 15 евро. Тези гостилници се намират на областните пътища, а не на магистралите.Откриват се лесно чрез интернет или просто по паркираните до тях превозни средства.
И както обикаляте чудната страна на мореплаватели, изобретатели, художници, скулптори, писатели, музиканти, композитори, романтици, донжуани и на какви ли не още виртуози, родени из нея, кулинарният ви нюх може да ви отведе до рибарското селище Реко с многоцветни къщи в област Лигурия. Там опитайте Focaccia di Recco - тестено изделие, подобно на нашата баница: две тънки кори и между тях местния млечен продукт prescinsêua, който прилича на смес от кисело мляко и извара. Ползва се също и мекото сирене stracchino.
Фокачата - нека побългарим тази дума, е много плосък хляб, който се гарнира с каквото ви дойде на ум. Има го из цяла Италия в най-различни варианти, но само в Лигурия по всяко време и навсякъде убиват глада с парче каква ли не местна фокача за едно евро само. Но тази на Реко е уникална и е „защитен географски продукт“.
Храна, близка до българския вкус предлага и Неапол. Насладете се на този вълшебен град и идете до историческият му пазар Pignasecca, в съседство с централната улица „Толедо”. Освен всичко, което предлага един пазар, се приготвя типична храна за консумация на крак. В някои ресторанти се превърна в мода и ястие „шик”, но действителното удоволствие е в оригинала на място. Нарича се O pere e 'o musso - варен свински крак или месото от телешка глава, може и шкембе. Поднасят се във фунийка с лимон, сол и черен пипер пожеление. Вариант за шкембето е да бъде залято със зехтин и сока на няколко лимона, както и поръсено с магданоз. Чудно е през горещите летни дни!
Сега е зной и на Апенините, и на Балканите! Затова може да се обединят по италианския летен почин студени макарони (сварени, прецедени и оставени да изстинат) с каквато искате българска салата. Практично, лесно и вкусно италиалнско-българско ястие!
Не само в летните нощи след приятен вечерен купон или просто като мине полунощ се огладнява. И италианците си често си спретват Spaghettioglio aglio e peperoncino, защото е супер лесно и вкусно, а и тези продукти никога не липсват: спагети, чесън, зехтин, лют червен пипер и ако се намира ситно нарязан магданоз. Спагетите се сваряват, прецеждат се и заливат със зехтина, в който съвсем лекичко се запържва чесънът с лютия червен пипер.
И по италиански обичай винаги хапването приключва с едно хубаво кафе. Дори и след полунощ не пречат „7 000 кафета”, както предлага песента си Алекс Брити.
"Мисля, че днес е ден на надежда, че могат да бъдат решени едни от най-сериозните проблеми на съвременния международен свят , а именно - войната, която се води в Близкия изток между терористични групи и Израел. Това може да доведе до нормализиране на цялата обстановка в региона, а оттам и подобряване на ситуацията в света ". Това отбеляза пред БНР..
"Това, което е най-сериозно в бюджета, е именно разходната част и по-скоро това, че разходите влизат в едно такова увеличаване, което може да се сравни с принципа на снежната топка ". Това обясни пред БНР Любомир Каримански , член на Управителния съвет на Българската народна банка: "Колкото повече време минава, толкова повече тя се увеличава,..
"Категорично от доста години не виждаме воля за това да се пречупи негативният фискален тренд ". Това коментира пред БНР Михаил Кръстев , икономист от Съюза за стопанска инициатива: "Фискалната политика на България е сгрешена поне от пет години насам - от 2019 година, която беше последната нормална фискална година . Оттогава се взимат..
" Не мога да кажа колко са зависими фирмите от политиците. Има очевидно неразбирателство ". Това каза пред БНР Стефан Софиянски , бивш кмет на София, във връзка с кризата с боклука в столичните райони "Люлин" и "Красно село": "Мисля, че проблемът е в липсата на добра комуникация между почистващите фирми и общината ", коментира Софиянски...
"Частичните местни избори извън общия цикъл никога не изглеждат особено добре" . Това заяви пред БНР Даниел Стефанов , политолог и изборен експерт: "Обикновено даже има по-ниска активност от тази на вчерашните избори в Пазарджик. Местните избори по принцип в България са проблематични , защото разликите между спечелилия и загубилия са доста..
България може да използва инерцията след привличането на вниманието към страната ни като дестинация за винен туризъм . Това мнение изрази пред БНР Ивайло Катерски от Асоциацията на винените професионалисти. " Топката е в нашето поле . Трябва да използваме тази инерция и заедно всички – Министерството на туризма, Министерството на..
"Трите групи птици, които мигрират у нас - това са грабливите птици, водоплаващите и пойните птици най-общо казано и на този ден се наблюдава как мигрират, разказа в "Нощен Хоризонт" д-р Асен Игнатов от НПНМ при БАН във връзка със Световния ден на прелетните птици - 11 октомври. Всяка година на този ден в страни като САЩ и Западна Европа е да се..
Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов годишен ремонт . Блокът има проблем с един от парогенераторите. Предвиждат се мерки да се установи какъв..
Има притеснение не само сред българските земеделци, но и сред европейските във връзка с общата селскостопанска политика. Това заяви пред БНР..