Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилно приложение става туристически гид сред артефактите в музеите на Пловдив

Старият град, Пловдив
Снимка: Ани Петрова

Мобилно приложение ще води туристите, посещаващи Пловдив, през значимите артефакти, изложени в музеите в града. Това ще стане възможно благодарение на нов проект, финансиран по Норвежката програма. Идеята е чрез  повече добавена реалност обектите да станат по-атрактивни за туристите и най-вече за децата.  Освен 4 - те големи музея, в проекта са включени също Градската художествена галерия, Народната библиотека „Иван Вазов“ и Общинският институт „Старинен Пловдив“.

"Туристите и гражданите на Пловдив, посетителите на тези музеи ще могат с помощта на таблета или телефона да влизат, да разглеждат различните артефакти, те да оживяват, да изпълняват различни мисии, предизвикателства", каза за БНР заместник-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов. 

По думите му самите посетители ще бъдат насочвани към други културни институти, за да имат ясна представа с какви богатства разполагат.

"В България има над 10 милиона, а в Пловдив има над 2 милиона различни движими артефакти, които са разположени във всички музеи, галерията и библиотеката".


В мобилното приложение Регионалният археологически музей ще присъства с фриза за здравеносните божества от втори век.

"Образите ще бъдат представяни чрез разкриване на техните древни цветове. Ще има визуализация на архивни кадри, съпроводено с аудиозапис за Панагюрското златно съкровище, както и визуализация на накити и монети", допълни за "Хоризонт"  Пламен Панов.

В мобилното приложение ще могат да се видят картини от постоянните изложби на Златю Бояджиев и Димитър Киров, обясни  ръководителят на  Общинския институт "Старинен Пловдив" доц. Елена Кантарева- Дечева.

"В мобилното приложение ще оживеят част от тези две експозиции. Ще има аудио гид двуезичен и посетителите ще могат да се запознават с по-подробна информация от колекциите".

Директорът на Етнографския музей в Пловдив доц. д-р Ангел Янков заяви:

"Искаме да направим на втория етап една интерактивна карта на седемте етнографски области с посочените елементи, които са свързани в тази интерактивна карта голям мащаб. Всеки ще може да види съответната носия, съответните други детайли, свързани с тези етнографски области".


В мобилното приложение ще бъде включена информация от Природонаучния музей в Пловдив.

"В този проект ние сме приели, че това ще бъде етап 1 и едва по-нататък, след като го разработим ние ще включим недвижимото културно наследство и неговата възстановка чрез добавена реалност", заяви Пламен Павлов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Родостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ангел Иванов (вдясно) в разговор с протойерей Кръстин Апостолов, предстоятел на храм

"Той е, неговото име е...": "Епархийски глас" в "Изотопия" преди избора на нов Български патриарх

Три седмици по-късно: от светски към църковен вот. Преди историческия избор на нов +Български патриарх: Какво означава за нас това и как и къде църковните традиции намират място в ежедневието ни, както и къде се срещат и противоречат ли си православието и съвремието? По тези и други въпроси в "Изотопия" си говорим с Ангел Иванов - писател,..

публикувано на 29.06.24 в 11:22
Даниела Ненова

Даниела Ненова между театъра и любовта към птиците

"Живея извън града, извън Синсинати в гората, място, което рехабилитира хищни птици. Понякога хората се учудват как мога да съчетавам природа и гори, и планини с театър, защото едното изисква голям град, другото изисква спокойствие, но аз съм си намерила място, което съчетава и двете, каза за "Хоризонт" 33 годишната актриса Даниела Ненова гост в 51..

публикувано на 25.06.24 в 10:57

Сприхав и без гащи... Защо 90-годишният Доналд Дък остава попкултурна икона?

Това пък е пародия на "Лошото момче" на Били Айлиш в изпълнение на плюшен Доналд Дък със собствен канал в YouTube . Музикалните пародии с патока са плод и на изкуствен, и на естествен интелект, но не са новост. И в киното, и в игрите, и в комиксите Доналд има сатирични двойници, за част от които Disney се разправя в съда с..

публикувано на 24.06.24 в 22:12

Запазената марка на село Паскалевец е самодивската еньовска ракия

В село Паскалевец, община Павликени, са превърнали делниците в празници. Баби, снахи и внучки пазят и предават българските традиции и обичаи. Селото е създадено преди повече от 550 години и има интересна история. Било е околийски център, а негов мирови съдия е бил прословутият Марко Тотев. Хората в Паскалевец са дружелюбни и с чувство за..

публикувано на 23.06.24 в 06:35

От Враца до Севиля: Постелекторален изотопски преглед

Спецификите на политическите процеси у нас и цялостно в Европа не остават незабелязани от "Изотопия". Изборите за депутати в Европейския парламент няма да направят изключение. Затова решихме да ви поведем на една следизборна разходка, която да ни запознае с някои локални и континентални процеси.   Какво ви очаква: От Испания до Кипър, където ще си..

публикувано на 21.06.24 в 14:38

Следкарнавално: Габровци ще продават вече ненужни макети на политици

Карнавалът в Габрово отшумя, но неговите организатори не спират да се шегуват като обявяват, че ще разпродават кукли на политици - от тези, които видяхме точно преди месец във веселото шествие. Парламентарните избори минаха, някои политически лидери още осмислят резултатите от вота, други вече си подадоха оставките. Габровци обмислят..

публикувано на 21.06.24 в 06:50

Разорани и унищожени полски пътища в Златаришко. Земеделци се жалват, реакция няма

Неправомерно усвоени общински полски пътища в Златарица създават проблеми на земеделски стопани да обработват земите си и да приберат реколтата, създават се предпоставки за пожари и за конфликти между производителите . В Златарица кметът миналата година разрешава на брат си безплатно и безпроблемно да разоре и засее полските пътища. Братът..

публикувано на 20.06.24 в 08:59