Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Служебното правителство се опитва да се наложи като основен политически фактор"

Христо Христев: Дрехата на служебните правителства се обръща с хастара наопаки

Има опит "моделът да бъде моментно, а може би дългосрочно подменен и заменен с квазирезидентска република", смята преподавателят

Снимка: БГНЕС

"Виждаме за първи път, откакто е в сила Конституцията, опит дрехата на служебното правителство да бъде обърната с хастара наопаки. Служебното правителство се опитва да се наложи като основен политически фактор и пряко да въздейства върху формиране на волята на гражданите и избора на парламент."

Това мнение изрази пред БНР Христо Христев, преподавател по европейско право.

По думите му служебното правителство като механизъм е "санитарно-техническа опция", а се получава модел на използване на формата "служебно правителство", с "каскади от бомбастични пресконференции, които целят да моделират и насочват политическия процес".

В последната година и половина според Христев се наблюдава опит "моделът да бъде моментно, а може би дългосрочно подменен и по някакъв начин – заменен с квазипрезидентска република".

Преподавателят смята, че е налице "груба намеса на излъчваните от Радев служебни правителства на политическия терен", което не съответства на замисъла на Конституцията.

Не бива да позволяваме моделът "по един перфиден и задкулисен начин да бъде подменян", подчерта Христев.

Има висока степен на недоверие на гражданите към основните институции, както и дегенерация на политическия процес и на политическата система, посочи в анализа си той.

Предвид на низа от избори и многостранната криза, в която се намираме, или трябва да се търси консенсус за стабилно управление, или, тъй като не можем през 3 месеца да ходим на избори, да се мисли за промени в правната рамка, които да ни позволят да излезем от този цикъл, коментира Христо Христев в предаването "Преди всички". 

"Например промяна в избирателната система, която гарантира мнозинство по определен начин."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Искам бебе": Над 145 хил. двойки имат проблеми да заченат нормално

Нова надежда по трънливия път за своя рожба дава на двойките с репродуктивни проблеми кабинетът на фондация "Искам бебе" и общинската болница "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица. Кабинетът беше открит в навечерието на Възкресение Христово и в него по веднъж в месеца ще идват за безплатни консултации и диагностика специалисти по репродуктивна..

публикувано на 03.05.24 в 07:40

Велики четвъртък е!

Снимки: Ива Антонова, Кремена Данева Целите репортажи на Ива Антонова и Кремена Данева в предаването "Преди всички" чуйте в звуковите файлове.   

публикувано на 02.05.24 в 07:09

Здравко Петров за БНР Топ 20: Предстоят изненади и голямо шоу

На 3 май от 20 часа в столичния клуб "Строежа" БНР ще раздаде годишните музикални награди на класацията БНР Топ 20.  Предстоят изненади и наистина голямо шоу, отбеляза музикалният редактор от БНР Здравко Петров. Той посочи, че на живо ще пеят едни от най-големите български музиканти, които определят облика на съвременната българска поп и рок..

публикувано на 01.05.24 в 12:21

Петя Иванова: Ниската безработица поражда криза

Във Велико Търново безработицата устойчиво е 3 процента и е близо два пъти под средната за страната . Бизнесът се задъхва за кадри, внася си ги от съседните общини, от чужбина или си ги обучава. Безработните се оплакват, че трудно се срещат очакванията им с предлагането от работодателите . По данни на националната статистика към края на миналата..

публикувано на 01.05.24 в 07:40

Окончателно и без дебат: Забранява се рекламата на хазарта в медиите

Без дебат и с единодушие депутатите приеха окончателно промените в Закона за хазарта, с които се забранява рекламата на хазартни игри в медиите. Изключение се прави единствено за излъчването на тиражите на „Български спортен тотализатор“.  Забранени са рекламите на обществени места, допускат се само на съоръжения тип билборд, но те трябва да са на..

публикувано на 30.04.24 в 17:09

Днес изтича срокът за подаване на данъчна декларация

Крайният срок за подаване на данъчна декларация и плащане за данъка за довнасяне на доходите на физическите лица изтича днес, припомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Данни за доходите си подават всички, които са се възползвали от данъчното облекчение за родители, имат хонорари или доходи от наем, както и други дейности. Анна..

публикувано на 30.04.24 в 07:36

"Екзакта": Над 9% преднина за ГЕРБ-СДС

40 дни преди изборите изследване на "Екзакта рисърч груп" регистрира преднина на ГЕРБ-СДС пред ПП-ДБ от над 9%. Към днешна дата за ГЕРБ-СДС биха гласували 25,9% от гласуващите, а за ПП-ДБ - 16,4. ДПС има подкрепата на 14% от гласуващите, "Възраждане" - 13,8. 9,6% декларират, че ще гласуват за БСП, 5,2% - за ИТН. За други партии биха гласували..

публикувано на 29.04.24 в 17:11