Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Камък падна от небето, оргия настана

Снимка: Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви
България е хубава страна, но понякога от таваните падат предмети и стават трагедии.

В Ботевград таван на болница падна върху пациенти.

В тая болница и друг път падали тавани, не било нещо невиждано.

От тунелите на магистралите ни също падат разни отломки сегиз-тогиз. Пак е по-добре, отколкото да падат бомби, но за жертвите и техните близки е еднакво трагично.

А тия дни като камък падна от небето една древна проточалга - комбайна, вършачка, лешникотрошачка, бетонобъркачка, Васко Жабата и Цеца Мецата. Такива някакви щуротии. Народите на Балканите полудяха и песента стана тотален хит. Аз по принцип такива музики не слушам, но трагически бях въвлечен в една оргия. Няколко интелектуалки тия дни ме подмамиха, че ужким ще анализираме “Илиадата” на Омир. Замъкнаха ме в някаква съмнителна библиотека, удариха един райбер и ми пуснаха възродения хит за Васко Жабата.

Вместо Омир, Илиада, хекзаметри, точно обратното - чатала-патала, тинтири-минтири, оркестър “Кристали”. Преживях една интелектуална Кристална нощ.

Тази песен за Васко Жабата последните седмици окупира и завладя Балканите като блицкриг. Ако Хитлер и Путин имаха такива средства за бърза окупация, щяха да си окупират и да пеят! Само че Хитлер слушал Вагнер, а Путин слуша патриотична естрада. Явно тия музиканти нямат силата да обединяват и покоряват като Васко Жабата.

Блицкриг е думичка от арсенала на нацистката пропаганда, означава бърза, светкавична война.

Хитлер навремето така казал на германския народ.

Хайде, майн Суверен, отиваме да направим един блицкриг, набързо ще завладеем съветските републики, ще им вземем ресурсите, ще ликвидираме непокорните, ще си осигурим жизнено пространство, ще си гледаме кефа и релефа на географията. Ние, майн Суверен, имаме особена историческа мисия на Хилядолетен Райх, затова ще им се стоварим като камък от небето.

И други такива брътвежи брътвил, че и доста народ му повярвал, защото Хитлер успешно си отгледал и дресирал нация, зомбирана от оргиастична пропаганда.

Сигурно сте чули тия дни сензационното оплакване на Бойко Борисов, че на някаква си оргия с пици на кристали предишната власт взела решение да го репресира.

А на другата оргия, където мен ме караха да слушам допотопен попфолк, взехме контра решение - Бойко Борисов да се върне на бял кон и да ни завладее отново като Васко Жабата.

Неслучайно в цялото това изложение пускам по някой камък от небето - правя го, защото всеки момент очаквам да се възроди и този хит от далечните времена на протопопфолка.

По-старите и паметливите положително си спомнят тази песен: Камъните падат от небето, капка ми падна, така да се каже, на сърцето.

Голяма дивотия и сигурно сте се чудили какви са тия камъни, които падат от небето.

Звучи като безсмислица, нонсенс някакъв, но не е точно така.

“Камък падна от небето” е средновековен апокриф на християнска тематика.

Другото му заглавие е “Епистолия за неделята”, сиреч послание за неделята.

Този апокриф е написан вероятно VI век. В него се разказва как паднал камък от небето, а към камъка имало аташирано послание до вярващите. То включвало заръката да живеят праведно, да почитат неделята и да не работят в този ден, защото ще им се случат лоши работи.

Апокрифът, написан първоначално на латински или гръцки, става извънредно популярен, почти колкото Васко Жабата в наши дни.

И така, камъкът, който пада от небето, ни казва - не работете в неделя.

Ние това предписание го спазваме, но само преди избори, когато ни спират неделното предаване.

Така че - мислете му, скъпи съучастници, гласувайте, когато му дойде времето, ще се чуем след изборите. Па ако си нямате работа - може да уйдисаме на акъла на Слави Трифонов и един референдум пак да извъртим.

Хей, народе, настъпѝ я

точно същата мотика!

Ама че вакханалия -

чака-рака политика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обявяват резултатите от разследването на скандала със заразена кръв във Великобритания

Във Великобритания днес трябва да излезе окончателният доклад от разследването на един от най-големите скандали в здравепозването, свързан със заразена кръв. Около 3000 души, получили заразена кръв от националното здравепозване през 70-те и 80-те години, вече са починали, показва официалната статистика, но истинската бройка вероятно е много..

публикувано на 20.05.24 в 03:28
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07