Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художествената галерия "Илия Бешков“ организира занимания за ученици

Първите арт занимания са посветени на творчеството на Николай Райнов

Снимка: Латинка Светозарова

През летните ваканционни дни интереса на младите хора в Плевен към изкуството е провокирано чрез инициативата на Художествена галерия "Илия Бешков“ -„Музеят е муза“.

Снимка: Латинка Светозарова
Как да предизвикаме интереса на учениците към изкуството от ранна възраст, как да ги накараме да влизат в художествените галерии, тези въпроси си задават специалистите от най-голямата плевенска  галерия „Илия Бешков“. И така се ражда инициативата  -„Музеят е муза“.

"Всеки петък следобед през целия месец август децата на Плевен и гостите на града имаха възможност да рисуват по инициатива на двете галерии. Идеята на нашия музеен педагог е децата да рисуват свободно в неформална среда по начин различен от този, по който се рисува в училищна среда и да се научат да рисуват чрез опита, чрез директния досег с произведенията на изкуството, които виждат в Художествената галерия. Първите ни арт занимания са вдъхновени от този голям наш изкуствовед и художник - Николай Райнов. Искаме да представим на децата неговото творчество, да им разкажем за него, те да се опитат да творят с нетрадиционни материали, с които той е изработил своите декоративни композиции. Първо виждат картините, ние им разказваме за него като писател, художник, изкуствовед и в последствие те имат свободата да творят по свое желание каквото решат, не ги ограничаваме в тематиката", каза за БНР Цвета Кацарова, директор на галерията “Илия Бешков“.

Цвета Кацарова        Снимка: Латинка Светозарова
Невелина Янакиева, арт педагот въвежда децата в света на изкуството:

"На децата им разказвам за един художник, сега специално говорим за Николай Райнов, след това съм предвидила разни игри, в които да представя фолклора - престилка, вретено, след това ще ги покажа на децата, те ще намерят в кои картини има български мотиви от фолклора. Това е при Никола Лазаров, при Майстора. Те сами ще ги намерят и след това ще ги нарисуваме и ще си разказваме за тях". 

Елица и Десислава посетиха Художествената галерия Дарение "Колекция Светлин Русев".

Елица е на 17 и каза за "Хоризонт":

"Решихме да дойдем тук. Разбрахме за кръжока и искахме да видим какво реално представят и сега тук рисуваме с моята приятелка, правим графики, разгледахме галерията".

Десислава заяви:

"Исках да представим някакви абстракции, които да не са точно както е в реалността, да има повече цветове, по-различни форми, разположение, също използвам фолио, смесено с маслени бои и много красив ефект се получава върху фолиото".

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Георгиева

Надежда Георгиева и танцът с препятствията, които животът ни сервира

Изложбата "Невротичният балет на красотата и разрухата" в Гьоте институт ще продължи до 16 юни. В нея Надежда Георгиева, художник и визуален артист от Берлин, показва три творби. Те изобразяват цветя в различни фази на техния живот . "Винаги съм искала да правя креативни неща", сподели тя в предаването "Хоризонт до обед". Надежда..

публикувано на 04.06.24 в 11:34
Петър Мичев-Педро

Почина художникът Петър Мичев-Педро

Тази нощ ни напусна плевенският художник Петър Мичев-Педро. Тъжната вест съобщиха от семейството му. Плевенските художници се прекланят пред паметта му. Петър Мичев-Педро е роден в Плевен, той е един от най-успешните български художници. Негови картини са притежание на известни личности и престижни галерии.  Загубата е огромна, каза Николай..

публикувано на 04.06.24 в 09:55

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В първото издание от летния сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“:  20.05-21.00 ч.: - Среща с българския музикант на 2023 година и издател на новото списание “Български артист“ – световната оперна звезда Соня Йончева - Томбола за билети за концертното изпълнение на операта “Тоска“ от..

обновено на 03.06.24 в 19:04
Георги Милтиядов, Вероника Тодорова, Любомир Дяковски и Веско Ешкенази

Любомир Дяковски: Рецептата за успех е да имаш насреща млади, мотивирани и талантливи хора

Плевенската филхармония грабна две изключително важни отличия на церемонията "Музикант на годината" за 2023 година. Тя се проведе в Първо студио на БНР на 31 май. Диригентът Георги Милтиядов спечели вота на публиката в категория "Млад музикант на годината". Наградата "Музикален проект на годината" беше присъдена за проекта "В света на..

публикувано на 03.06.24 в 12:03

Плевен ще се превърне в център на театралното предизвикателство

В Плевен от 25 юни до 8 юли за първи път ще се проведат Международни театрални дни, в рамките на които е и новият фестивал „Школа“.  Той е по-различен от всички останали, а Плевен се превръща в център на театралното предизвикателство. Латинка Светозарова разговаря с Димитър Кабаков - директор на Драматично-кукления театър „Иван..

публикувано на 02.06.24 в 06:03

Милион читатели посещават националната библиотека в Йерусалим

Месец юни е обявен за месец на книгата от народа на книгата. Милион читатели от чужбина и от страната има всеки месец националната библиотека в Йерусалим.  Новата й сграда, която прилича на отворена книга, е открита само преди няколко месеца.  По използвани иновационни технологии и дигитализиране, тя надминава тези в Дубай и Александрия...

публикувано на 02.06.24 в 05:42
Румяна Пелова

Румяна Пелова събра стихове и разкази в "Палава детска книжка"

Прекрасна книжка от стихове и разкази е написала и издала съвсем наскоро Румяна Пелова от Перник. Тя и така се казва "Палава детска книжка". Интересни свежи илюстрации, хубав стих, чудесен  допир до света на детето и неговото светоусещане. В разказите главна героиня е нейната внучка Вероника под името Роня хулиганката. Късмет е да имаш..

публикувано на 02.06.24 в 05:19