Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мелони отправи послания, че няма да промени драстично външната политика на Италия"

Италиански журналист: Десницата на Мелони изповядва традиционните ценности

В момента те се споделят от политически лидери като Виктор Орбан и Владимир Путин, отбеляза Франческо Мартино

Джорджия Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В Италия има предполагаем победител на предстоящите избори – това е десницата. В България ми се струва, че какво точно ще се случи след изборите, въобще не е ясно."

Това каза в интервю за БНР италианският журналист Франческо Мартино, който живее в България. По думите му и двете страни са преминали през множество политически турбуленции.

За първи път италианците ще гласуват в нова политическа рамка, след като конституционна реформа е намалила броя на депутатите.

Джорджия Мелони говори пред симпатизанти  Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Най-вероятно партията "Италиански братя" начело с Джорджия Мелони има възможност да състави коалиция. Джорджия Мелони би могла да стане първият министър-председател жена в Италия. В проучванията десницата е доста по-напред от левицата. Левицата беше основният фактор в правителството на Марио Драги. Изглежда, че италианците биха искали да дадат възможност на десницата да състави правителство", коментира журналистът в предаването "Преди всички".

Франческо Мартино  Снимка: личен архив

Мартино отбеляза, че италианската десница, представлявана от Мелони, има идеологически прилики с ценности, които в момента споделят политически лидери като Виктор Орбан и Владимир Путин – традиционните ценности.

"Джорджия Мелони вече отправи ясни послания, че ще се държи в полето на Запада, че няма да промени драстично външната политика на Италия."

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00