Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от Агенцията за социално подпомагане

Мария Брестничка: Няма нито един факт, който достатъчно ясно да обосновава това решение

Център за обаждания на Националната телефонна линия за деца 116 111
Снимка: БГНЕС

Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от специализиран отдел в Агенцията за социално подпомагане.

Не е ясно и бъдещето на Центъра за безопасен интернет. Горещата линия на центъра действа 16 години, но сега е пред закриване. Причината е липса на пари. За да продължи да работи, са необходими 200 000 лева.
"Всъщност няма нито един факт, който достатъчно ясно да обосновава решението Националната телефонна линия за деца 116 111 вече се обслужва от специализиран отдел в Агенцията за социално подпомагане". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" Мария Брестничка от Националната мрежа за децата:
Мария Брестничка

"Много важно е да кажем, че Националната телефонна линия за деца е разкрита към Държавната агенция за закрила на детето от самото начало на нейното съществуване, тоест още от 2009 година тази телефонна линия, която е единствената такава специализирана линия, на която деца могат да потърсят помощ, е под контрола, наблюдението, указанията на държавна структура, тоест имаме цялата гаранция на държавата. Това, което се случваше още от 2009 година е, че възлагането на нейното изпълнение, тоест специалистите, които работят там, тяхната подготовка, квалификация се случваше с отворен и прозрачен конкурс с ясно обявени публично правила. През 2020 година обаче Държавната агенция за закрила на детето без много ясни обяснения обяви, че прибира линията. Всъщност това беше вследствие на едни много повтарящи се пропагандни послания и фалшиви новини, които бяха свързани с цялата кампания срещу Стратегията за детето. Тези фалшиви новини накараха тогавашното правителство да вземе това решение да окаже вероятно политически натиск на Държавната агенция за закрила на детето, която обяви, че прибира линията, за да я изпълнява тя под претекст, че това ще гарантира нейното добро изпълнение".

"От два до четири пъти са намалели сигналите, но това не е защото децата имат по-малко проблеми, не е защото децата в България са намерили други места, на които да се обаждат, това най-вероятно е свързано с доверието и информацията за линията", каза още Мария Брестничка.

Цялото интервю с Мария Брестничка можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна. Това каза в интервю пред БНР  д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В..

публикувано на 08.05.24 в 17:30

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си.  С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира подаването..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32