Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент отбеляза Съединението на България, но с поглед към бъдещето

Парламент на Обединеното кралство
Снимка: БГНЕС
В британската Камара на общините във вторник вечер бе отбелязан Денят на Съединеното на Източна Румелия и Княжество България. Инициатор на събитието бе депутатът от Лейбъристката партия Ферял Кларк, получила пълното съдействие на Българкото посолство в Лондон и лично посланик Марин Райков.

На събитието присъства също британският посланик в България Робърт Диксън, току-що пристигнал от София, който се изказа изключително оптимистично за бъдещето на британско-българските отношения.

Поводът за събирането бе 137-та годишнина от Деня на Съединението, но след като бе обърнато достойно внимание на историческото събитие и неговата важност за съществуването на съвременна България, както и на ролята на Великобритания да се стигне до него, форумът скоро се превърна в един непринуден разговор и обмен на мнения по съвсем наболели проблеми на българската общност във Великобритания, тъй като присъстваха нейни представители, включително на българското ромско малцинство.

Засегнати бяха теми от интеграцията на чуждестранните общности до образованието. Посланиците Марин Райков и Робърт Диксън се опитаха да отговарят на много от тези въпроси. Посланик Райков дори заяви, че откакто е на поста си за първи път се среща с представител на българската ромска общност и че основното при възникването на проблеми и намирането на техните решения е липсата на комуникация, а за да има комуникация, тези общности и групи трябва да бъдат представлявани от някой. Посланик Райков допълни, че този проблем, всъщност, важи по принцип за цялата българска диаспора и изрази готовност да се среща с представители на съответни общности и групи, защото той и посолството са готови, стига да могат, да окажат пълно съдействие.

Британският посланик в София Робърт Диксън похвали британската и  българската дипломация от времето на Съединението и посочи, че макар и да са минали много години и нещата днес да са по-различни, той е голям оптимист за бъдещето на британско-българските отношения:

"Прекрасно е, че съм в Британския парламент редом с посланик Райков, за да говорим и да празнуваме Деня на Съединението. Както заявих и по време на обсъждането, аз виждам огромен потенциал и възможности за нашето партньорство. Първото нещо е, че всъщност двете страни са обвързани толкова много, колкото никога преди. Има повече от 300 000 българи, живеещи в Обединеното кралство, а над 15 000 британци наричат България свой дом. Имаме повече студенти в университетите си , откогато и да било. Точно тези съвсем човешки връзки и взаимоотношения са от голямо значение", заяви посланик Диксън специално за БНР.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Веселина Паунов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветомир Петров

Председателят на СОС с редица въпроси за Симеоновския лифт

В позиция до медиите председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров поставя редица въпроси за неработещия Симеоновски лифт в планината Витоша. "Кой го е продал? Кой е следил за изпълнението на следприватизационния договор, кой е позволил да не бъде прекратена сделката", пита Петров и заявява, че ще се постарае скоро да обяви имената и да..

публикувано на 18.05.24 в 13:45

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на ГКПП "Кулата"

Голямо количество контрабандни цигари са задържани на Граничния пункт "Кулата".  От Агенция "Митници" съобщиха, че нелегалният внос от Гърция към България е бил предотвратен при съвместна акция с Граничната полиция, НАП и ГДБОП.  Задържани са 6,5 милиона цигари, укрити в метални шкафове за електрически табла. При влизане в страната шофьорът на..

публикувано на 18.05.24 в 13:22
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Гърция оттегля подкрепата за РСМ в ЕС, ако не спазва Преспанския договор

Гърция ще оттегли подкрепата си за асоцииране на Северна Македония към Европейския съюз, ако Скопие не спазва Преспанския договор, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Правителството в Скопие да спазва стриктно Преспанското споразумение и да използва само името Република Северна Македония, заяви днес категорично гръцкият премиер в..

публикувано на 18.05.24 в 13:15

Радев: Неприемливо е продължаването на войната в Украйна

Президентът Румен Радев смята, че не е възможно Русия да бъде победена във войната, която тя води срещу Украйна. Според държавния глава извършеното тази седмица покушение срещу словашкия премиер Роберт Фицо е плод на страсти, разпалвани покрай войната в Украйна. "Аз отдавна предупредих, че тази война ще се разраства, но е неприемливо в..

публикувано на 18.05.24 в 13:07

След иранското нападение над Израел: Първи разговори между представители на Иран и САЩ

За първи път след иранското нападение над Израел с дронове през април са водени разговори между представители на Иран и САЩ. За това съобщава американският новинарски портал "Аксиос", цитиран от Ройтерс. Експлозиите в Иран тази сутрин предизвикаха реакции по целия свят (обобщение) Двама висши представители на правителството на американския..

публикувано на 18.05.24 в 12:40

Изложба живопис "Светът на операта в картини" откриват в Добрич

Изложбата живопис "Светът на операта в картини" ще бъде открита днес от 14.00 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков". Поканата е от Регионалния исторически музей, Фондация за изкуство "Йордан Петков" и НЧ "Палитра". Куратор на изложбата е Нели Вълчева – директор на варненска Арт галерия.  Експозицията е създадена по проекта "Операта - музикалната..

публикувано на 18.05.24 в 11:38

И авиомузеят в Бургас се включва в Европейската нощ на музеите

Авиомузей - Бургас ще се включи в Европейската нощ на музеите с вход свободен. Разнообразие от прожекторни светлини ще създадат визуален ефект върху самолетите, сред които има представители на селскостопанската, гражданската и военната авиация, съобщиха от музея.  Сред десетте самолетни експоната са Ту-154 и Ан-12, които са единствените, останали в..

публикувано на 18.05.24 в 11:17