Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Събев: Ситуацията може да се промени, ако Путин признае, че това е война и обяви мобилизация

Игор Федик: Загубата на руската армия в Изюм, Купянск и Балаклия е като Сталинград за Путин

Генерал Съби Събев
Снимка: БГНЕС

Ситуацията на руската армия може да се промени, ако Путин реши да обяви открито мобилизация и да признае, че това реално е война

Това заяви пред БНР ген. Съби Събев от Съюз "Атлантик", бивш представител на България в НАТО.

По думите му руският президент досега не е обявявал масова мобилизация в Русия, защото недоволството в обществото и критиките към него се засилват:

"Дори искания за оставка на Путин има от депутати от Петербург и Москва заради катастрофалното положение на фронта в Украйна, непостигането на целите и големия брой загуби. Скоро изтече документ на руското финансово министерство, в който данните за загубите (на руската армия - б.р.) се доближават плътно до данните, които даваше украинското военно министерство. Над 2000 танка, над 4000 бронирани бойни машини. Никой не може да изчисли колко ресурси ще са необходими на Русия, за да може да възстанови тези материални загуби, да не говорим за човешките".

Ген. Събев подчерта, че Украинската армия има силен боен дух, който е в контраст с бойния дух на Руската:

"Бойният дух на Руската армия е почти сринат до нулата и аз не виждам как бързо ще го възстановят".

Игор Фердик /Стопкадър, Денят с В. Дремджиев/

В предаването "12+3" украинският журналист Игор Федик коментира, че "загубата на руската армия на градовете Изюм, Купянск и Балаклия са като Сталинград за Путин, т.е. точка, след която войната тръгва в друга посока".

По думите му исканията за оставката на Путин все още не са толкова силни:

"Не са толкова силни, че да могат да направят промяна в руското ръководство. ... Путин не може да се съгласи с условията на Украйна, защото това ще е край на неговия режим, може да бъде и край на неговия живот".

Украинският журналист подчерта, че има война на терен в Украйна, има и информационна война.

Интервюто на Снежана Иванова с ген. Съби Събев и Игор Федик в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18