Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 4 - 12 септември 2022

Тео Блас
Снимка: Thibaut Pawlas

12-годишният французин Тео Блас - син на българския катерач Владимир Арнаудов, премина първото си 9а и стана най-младият катерач, изкатерил маршрут от тази категория на трудност. Линията се нарича „Trip tik tonik“ и се намира в района на Gorges du Loup, Югоизточна Франция. Тео започва да се катери на 7-годишна възраст. Две години по-късно, на 9, преминава първото си 8b. На 10 става най-младият катерач, преминал 8с. През януари тази година изкатери първото си 8с+.

Скайрънинг

В Осола, Италия се проведе Световното първенство по скайрънинг. В дисциплината “Вертикален километър” страната ни беше представена от Димчо Мицов. Той измина трасето, дълго 3,8 км с над 1000 метра денивелация, за 43 мин и 22 секунди, което му отреди 29 място. Победи американецът Джоузеф Демур, с време 37:07. 

В дисциплината "SKY" първи стана швейцарецът Роберто Делоренци - 31 км, 2600 м Д+, с време 2:51:13 часа. Българските представители - Георги Жеков и Александър Спасов, се класираха на 26 и 27 място. 



Иван Гръблев победи в ултра крос триатлона “Лъвско сърце”. Състезанието включваше 3 км плуване в открито море край Приморско, 116 км планинско колоездене в Странджа и 21 км бягане в пресечен терен. Гръблев преплува 3-те км за 32:43 мин, 116 км с велосипед за 5:04:33 часа, а после 21 км бягане за 1:52:02 часа. Виктория Данова спечели първото място при жените.

В Единбург, Шотландия се проведе Световната купа по спортно катерене за мъже и жени в дисциплините "скорост" и "трудност". Александра Тоткова зае 22 място, а голямата изненада в състезанието дойде от японката Ай Мори, която надмина непобедимата Яня Гарнбрет от Словения. Николай Русев за 44 място.

На Манаслу се очаква да бъде поставен рекорд за най-голям брой кандидати да изкачат върха този сезон. Непалските власти са издали до момента 255 пермита за изкачване, а маршрутът до върха вече е оборудван от шерпите до Лагер 1. Съобщава се обаче и за много цепнатини, образували се по пътя.

Манаслу

Непалските власти обявиха, че няма да признаят две изкачвания на Еверест, станали популярни в социалните мрежи. Едното е на 19-годишен мексиканец, чийто шерп качи пиано на върха, за да може клиентът му да се похвали с най-високото свирене на пиано в света. Фирмата-организатор на експедицията обаче не е поискала разрешение за това. Непалските власти няма да признаят и изкачването на рускиня, която развя украинския флаг на върха и призова Путин да спре войната в Украйна. От министерството на туризма обясниха, че - цитирам - "това е изключително чувствителен геополитически въпрос, който не можем да приемем с лека ръка“. Рускинята може да получи забрана да влиза в Непал за няколко години.

Проникване в пещера

Екстремни преживявания и нови познания, свързани с природата и приключенията в нея, очакват децата и в тазгодишната детска част от програмата на Банско филм фест. За поредна година ученици от региона ще участват безплатно в занятия, ще слушат лекции и ще практикуват екстремни спортове. Темите са скално катерене - децата ще катерят на обект Пещерите край Банско, ориентиране - в Парк Банско, проникване в неелектрефицирана пещера - "Спропадналото", астрономия и ски-бягане. Водещи на занятията и лекциите са именити представители от  съответните сфери - Дойчин Боянов, Тодор Малчов, Даниел Пешков, Алексей Стоев. Банско филм фест ще се проведе от 21 до 25 септември. 

---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56