Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Карабоев: Русия пропусна момента да поддържа стратегическа инициатива, тя е в ръцете на украинците

Петър Карабоев
Снимка: БНР

Основният въпрос е докъде ще стигне украинската контраофанзива и дали ще бъдат задържани отвоюваните територии. Това коментира в ефира на предаването „Нещо повече“ Петър Карабоев, който е заместник – главен редактор на вестник „Дневник“. „Много е сложно да коментираме нещо, което продължава да се развива и то в ситуация на много сложна информационна среда, в която и Русия, и Украйна водят пропагандна война. Наблюдателите са много предпазливи“.

Имаме ярка операция, която показа нещо изненадващо за всички наблюдатели, обясни той. “Когато всички говореха, че войната минава в позиционна фаза и всеки от противниците ще се опитва да укрепи позиции и да събира сили за някакъв пробив, изведнъж се оказа, че украинците направиха пробив. Това всъщност беше голямата изненада. Докъде ще стигнат е въпрос на спекулации“.

Моят прочит е, че Русия пропусна момента да поддържа стратегическа инициатива – тя да решава къде, кога и как да напредва, коя територия да си вземе и как да я задържи, обясни  Карабоев. „Това се случи преди около два месеца. Оказа се, че инициативата в момента е в ръцете на украинците, не само в Харков, но и на юг в района на Херсон. Основният проблем на руснаците е, че те не могат достатъчно бързо да придвижват войскови части зад фронтовата линия. Те изместиха много части към Херсон, очаквайки там да има удар. Ударът обаче се оказа в Харков. Според наблюдатели украинците могат да придвижат свои добре оборудвани професионални части за не повече от 48 часа, а на руснаците им трябват между седмица и 10 дни“.

Очевидно настъпването на зимата и студа също ще изиграят роля, смята журналистът. „Ако руската армия има претенциите да е от световна класа, не би трябвало да има проблем да воюва във всеки сезон от годината. Това, което виждаме като контраофанзива в района на Харков, е важна операция, но тя няма да реши войната“.

С референдумите в окупираните територии до пролетта на 2023 година е приключено, обясни Карабоев.

В Русия днес се случи нещо любопитно, разказа той. „В парламента партийни лидери говореха за война. Това е дума, която е забранена в Русия. Официалното говорене е, че се провежда специална военна операция. Пропагандата обаче няма как да се крие безкрайно и започна да се твърди, че срещу Русия се води война от Америка, НАТО и техните съюзници. Разговорът за война засилва натиска върху Путин. Мисли ли се за мобилизация? По-вероятно е да се използва т.нар. механизъм на полу-мобилизация. Всеки, който има някакви умения, да бъде принуден чрез стимули и заплахи да подпише договор, за да замине за Украйна. Но хора трябва да бъдат обучени, иначе ги хвърлят в месомелачка“.

Очаквайте Русия да бомбардира топло- и електроцентрали, както и инфраструктура, за да замръзнат украинците тази зима, да им писне от войната и да натиснат Зеленски, прогнозира Карабоев.

Има съпротива срещу Путин, но не може да кажем доколко е голяма, обясни той. „Тя не е видима в общественото пространство. Още в началото на войната бяха закрити десетки издания. След това започна обявяването за чуждестранни агенти на физически лица, последвано от осъждането и изгонването им. Чува се, че и генералитетът не е съгласен с начина, по който Путин започна войната. Има съпротива и напрежение и в спецслужбите на Русия. Натискът над Путин расте, което означа, че и неговата изолация и самоизолация расте“.

В най-добрия случай може да очакваме довършване на операцията в следващите две седмици, смята Карабоев. „Уплътняване на това, което е постигнато от украинците и навлизане в зимния период. От него и украинци, и руснаци ще излязат в мизерно състояние. Ако нещо се случва, то ще бъде догодина. Не е ясно кой ще има куража отново да активира оперативната част на войната. Междувременно руската армия вероятно ще се прегрупира, ще им бъде доставено и ново въоръжение“.

Цялото интервю на Людмила Железова с Петър Карабоев може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бенямин Нетаняху

Нетаняху определи решението на МНС като абсурдно и насочено срещу целия Израел

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че решението на прокурора на Международния наказателен съд в Хага да поиска заповеди за арест срещу него и неговия министър на отбраната е абсурдно и че този ход е бил насочен срещу целия Израел. МНС в Хага поиска заповед за арест на Нетаняху, Галант и на лидери на "Хамас" "Отхвърлям с..

публикувано на 20.05.24 в 21:27

Поредно заседание в Московски съд по дело срещу театралките Беркович и Петрейчук

В Москва се състоя поредното заседание по делото за оправдание на тероризма срещу режисьора Евгения Беркович и драматурга Светлана Петрийчук. Беркович и Петрейчук не се признаха за виновни по обвиненията в оправдаване на тероризма в първия ден от процеса срещу тях за постановката на наградена пиеса,   съобщи днес независимата руска медия..

публикувано на 20.05.24 в 21:00
Олег Савелиев беше назначен за заместник-министър на отбраната на Русия

Путин назначи икономиста Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната

Президентът на Русия Владимир Путин е подписал указ за назначаване на одитора от Сметната палата и бивш зам. министър на икономиката Олег Савелиев за заместник-министър на отбраната и ръководител на апарата на министъра, предаде Ройтерс. Това е допълнителен знак за намерението му да подобри ефективността на руската военна икономика. С друг..

публикувано на 20.05.24 в 20:45
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39