Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поклонението пред британската кралица и Украйна - акценти на събитията по света през седмицата

Ковчегът с тялото на британската кралица Елизабет II, драпиран в кралския стандарт и с имперската държавна корона отгоре, е съпровождан от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол в Лондон, 14 септември 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Брюксел предложи потреблението на ток в Евросъюза да бъде намалено поне с 5 на сто в пиковите часове, като държавите членки си поставят за цел до края на март да го свалят поне с 10 процента. 

ЕС може да събере над 140 млрд. евро от свръхпечалбите на компаниите, произвеждащи евтин ток, в полза на най-засегнатите от високите цени на енергията. За това се обяви председателят на Еврокомисията в годишната си реч за състоянието на съюза. Сред основните мерки срещу високите цени на енергията Урсула фон дер Лайен обърна внимание на пренасочването на огромните печалби на компаниите, произвеждащи евтин ток:

Фон дер Лайен беше категорична, че подкрепата за Украйна ще продължи и санкциите срещу Русия ще останат, като отбеляза, че те вече дават резултат, а на поредна среща в Киев с президента Володимир Зеленски го призова страната му да увеличи доставките на електроенергия за общността.

В първите си публични коментари след поражението на войските му край Харков руският президент Владимир Путин обяви, че не подлежи на промяна планът на така наречената от него "специална военна операция с основна цел освобождението на цялата територия на Донбас. Каза също, че  "ще направи всичко тя да приключи възможно най-скоро", но Украйна не иска преговори. 

Президентът на Украйна Володомир Зеленски в град ИзюмПрезидентът Володимир Зеленски продължи да обвинява Русия за жестокости и цивилни жертви в Украйна.

През седмицата отново пламна азерско-арменският конфликт. Баку и Ереван се обвиниха взаимно в нови нападения и съобщиха за общо над двеста загинали при поредните бойни действия за спорния регион Нагорни Карабах. 

Време да осъзнаем, че светът е в опасност - с нарастващо неравенство и напрежение, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Пакистанските власти отново поставиха спасителните служби в тревога заради очакванията за нови мусонни дъждаве след катастрофалните наводнения.

Жертви взеха и наводнения и свлачища в Италия, причинени от обилни валежи. Десетки оцелели се качиха на покривите на къщите си или на дървета, очаквайки спасителните екипи. 

Във Франция отново пламнаха горски пожари и още стотици хектари бяха изпепелени в югозападната част на страната, наложи се евакуацията на стотици хора.

65 хиляди хектара са унищожени в страната от началото на 2022-а - шест пъти повече от средния показател за предишните 15 години. 

Километрични опашки се образуваха в Лондон от желаещи да отдадат последна почит на кралицата.

В епохата ѝ се сменят 15 министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Лиз Тръс. Хора на всякаква възраст минаха покрай ковчега на Елизабет Втора, най-дълго управлявалия британски монарх.   

Роджър Федерер обяви края на кариерата си след 1500 мача за 24 години. 

Роджър Федерер

Тенисът се отнасяше с мен по-великодушно, отколкото някога съм мечтал, написа 41-годишният Федерер.

Още за събитията по света през седмицата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Въздушната линейка с втора мисия – ще транспортира пострадала жена от Сандански до София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София.  Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена в "Пирогов". Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска..

публикувано на 06.06.24 в 12:37
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32