Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11 - 18 септември 2022

Манаслу
Снимка: Jackson Groves

Мария Николова отново победи в най-дългата дистанция - 85 км, на планинския ултрамаратон К3 Ултра, който се проведе в Родопите. 


Ето класирането в челната тройка:


Жени:

1. Мария Николова с време 11:56:42

2. Нели Ангелова с време 13:11:16

3. Мая Танева с време 14:40:06


Мъже:

1. Иво Андреев с време 11:06:08

2. Цветин Георгиев с време 11:28:48

3. Николай Дерменджиев с време 12:12:08. 


На скалите между селата Бов и Лакатник се провежда годишната Катерачна среща, която събира катерачи от различните клубове в страната. Събитието излъчва държавния шампион по скално катерене и е последният кръг от Купа "България". Тази година то се провежда на новоразработения обект "Яворец", на който има близо 40 нови маршрута. Толкова са и участниците, които пристигнаха в събота, въпреки неблагоприятните метеорологични условия. Резултати следете в сайта ни bnr.bg, в рубриката" Екстремните спортове". 


По света


Продължава да расте броят на хората, които се отправят към Манаслу в опит да го изкачат. По последни данни Министерството на туризма в Непал е издало над 380 разрешителни, а според някои от шерпите в Базовия лагер се очаква да се съберат над 700 души. Интересът към този връх е по-засилен отчасти и заради разкритията, които бяха направени преди няколко месеца от снимки с дрон. Те показаха, че досега хората масово са се качвали на предвършие на Манаслу, а не на самия връх. В тази връзка проучване на специализирания сайт 8000ers.com твърди, че едва трима души в света са изкачили всичките 14 осемхилядника. След като новината разтърси алпийските среди и предизвика остри спорове, част от претендентите решиха да се отправят отново към Манаслу в опит да прибавят истинския връх към колекцията си.

 

И докато стотиците клиенти и обслужващите ги шерпи ще трябва да се сместят по височинните лагери и по парапетите към Манаслу, група непалци възнамеряват да се отправят към Чо Ою, за да отворят нов маршрут за комерисални експедиции по югозападния ръб, откъм Непал. Това се наложи, тъй като заради пандемията Китай затвори достъпа от своя страна както до този връх, така и до Шиша Пангма. Миналата зима беше направен първият опит за отварянето на маршрут към Чо Ою от непалска страна, но метеорологичните условия се оказаха неблагоприятни. Тогава беше достигната височина от около 7800 м и идеята сега е непалците да продължат от същото място. Първият опит беше направен в най-тежкия сезон не по други причини, а тъй като в останалите сезони шерпите са заети с работата си в комерсиални експедиции, от които си вадят хляба. Този път те ще водят със себе си и клиенти, за да финансират проекта си.


Предстои да видим и какво ще се случи с поляка Анджей Баргиел, който пристигна в Базовия лагер на Еверест с намерението да изкачи върха и да се спусне със ски от него. Преди дни Баргиел развя наред с полското, и украинското знаме, като публикува снимката в социалните мрежи с надпис “Слава на Украйна”. Така той демонстрира ясно не само личната си позиция, но и позицията на страната си, която прие милиони украински бежанци след началото на войната там. Постъпката му дойде няколко дни, след като непалските власти отказаха да приазнаят изкачването на рускиня, която развя уклаинското знаме на Еверест в знак на протест срещу руското нахлуване. Освен че не призна изкачването й, Непал й забрани за 3 години да влиза в страната, тъй като излагането на политически позиции се счита за забранено по върховете там. Все още няма реакция на непалските власти на случая с Анджей Баргиел.


Новини от Годишното общо събрание на Международната федерация по скайрънинг, което се проведе в Италия: Новото ръководство е решило да се фокусира върху разширяването на обсега на състезанията и за повече стартове извън Европа. Определени са домакинствата на две от големите международни прояви по скайрънинг за 2023-а. В Италия ще се проведе второто издание на Световното първенство по Скай Сноу, а Световното първенство по скайрънинг за младежи и девойки се връща отново в Гран Сасо.


Яня Гарнбрет спечели петата си титла от Световната купа по спортно катерене в дисциплината “трудност”. Както вече съобщихме, в състезанието в Единбург тя зае второ място, оставяйки японката Ай Мори да я победи, но словенката така или иначе вече имаше достатъчно точки да прибере в колекцията си поредната титла.


Германският топ алпинист Алекс Хубер продължава да записва високи постижения и на 53-годишна възраст. Той, както и брат му Томас Хубер, е бил гост на Банско филм фест и е разказвал на българската публика за невероятните си постижения през годините, но ето още едно към тях.

 

„Ramayana“ (6 въжета, 8b+) е нов маршрут в Тирол. Намира се на южната стена на Steinplatte, "най-добрият варовик в Алпите", както подчертава Алекс Хубер, който премина линията в партньорство с с австриеца Тоби Ебнер. Алекс обаче е вече в друго приключение. Както става ясно от снимката с брат му Томас, двамата са в Индия, където започват експеидиця в района на Гарвалските Хималаи.

---



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56

07.04.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 07.04.24 година.

публикувано на 07.04.24 в 08:15
Победителите при мъжете - Държавно първенство по боулдър

Екстремните спортове 24-31 март 2024

Обиколката на Витоша тази година ще бъде на 29 и 30 юни , съобщиха организаторите, а регистрацията започва от първи април. Това ще бъде 41-ото издание на най-стария ултрамаратон на София, като по традиция в 6 часа сутринта в събота (29 юни)  ще стартират колоездачите и дуатлонците, а в полунощ срещу неделя (30 юни) ще потеглят скороходците и..

публикувано на 31.03.24 в 14:14