Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"България - дела и документи": Дейността на Васил Априлов за развитието на образованието

Снимка: БГНЕС

"Ако говорим за предпоставки за успешната реализация на различни проекти на Васил Априлов, то на първо място трябва да отбележим първоначалната духовна пробуда на българското население в резултат на популяризирането на идеите на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, първите успехи по линия на просветното дело на ниво килийни и елинобългарско училище.  Българите започват много активно да се включват в началото на 19 век в освободителните войни на съседните балкански народи.  През годините след Одринския мирен договор от 1829 година се създават реални предпоставки за един много видим стопански просперитет на българите, защото нашите предци заемат ключови позиции в имперската икономика. Те са основните търговски  посредници за осигуряване на най-важните продукти на големите градски центрове на Османската империя, за нуждите на османската армия", каза за БНР професор Пламен Митев от Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".
Васил Евстатиев Априлов (1789 - 1847) е български стопански и просветен деец, дарител, писател от времето на Българското възраждане.

Васил Априлов е роден на 21 юли 1789 г. в гр. Габрово. На единадесетгодишна възраст брат му, търговец, го отвежда в Москва (1800). Впоследствие Априлов завършва гимназия в Брашов и за кратко следва медицина във Виена (1807 - 1809).

Малко по-късно Васил Априлов и брат му Никифор се преместват от Москва в Одеса, която по това време се налага като главен център на западна Новорусия. Първоначално Васил Априлов работи при гръцкия търговец Теодориди, след което заедно с брат си открива фабрика за спиртни напитки. През 1821 година те изграждат фабрика за рафиниране на захар и голям магазин за хранителни и други потребителски стоки.
По думите на професор Митев развитието на просветното дело преминава през няколко етапа до средата на 19 век.

"Много дълго време повече от няколко столетия българското образование се изразява единствено и само в така наречените килийни училища, които се създават към църквите и по-изявените манастирски средища. От втората половина на 18 век отделните български младежи насочват своето внимание към гръцките светски училища, които започват да се разпространяват в пределите на Османската империя още от началото на 18 век и ние виждаме имената на десетки българи, които завършват гръцки училища в Солун, в Одрин, в Цариград, понякога и в Източното Средиземноморие", допълни за рубриката "България - дела и документи" на предаването "Рано в неделя" професор Пламен Митев.

За взаимните училища в пределите на Османската империя той допълни:

"Включително самата османска администрация осъзнава ползата от взаимни училища и през 20-те и 30-те години виждаме как се правят първите опити за откриване на турските взаимни училища".

В предаването "Рано в неделя" професор Митев подчерта: 

"Постепенно Васил Априлов осъзнава, че трябва да се заложи на българското образование, на светското образование. Много бързо той успява да спечели една друга влиятелна фамилия в Габрово - фамилията Мустакови, които имат силно присъствие в стопанския и в духовния живот на Габрово по това време. Обединявайки видни габровски родове Васил Априлов стига до идеята  да се организира финансирането за изграждане на ново българско светско взаимно училище. Влизат в контакт с тогавашния търновски митрополит Иларион Критянин, който през 1833 година дава своето съгласие да се открие такова светско българско училище".
Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Вешим

Михаил Вешим: Смисълът на живота е предаване на опита

Смисълът на живота е предаване на опита на едно поколение на следващото. Това каза пред БНР писателят Михаил Вешим, който представи в предаването "Хоризонт за вас" новата си книга "Стари хипари и нови разкази" . "Това са едни разкази, на които първото издание беше преди повече от 10 години, сега към тях съм добавил още един цикъл от 10-ина..

публикувано на 12.04.24 в 16:34

Ваня Тодорова: Да направим място, където всички да се чувстват щастливи

Човек, който работи с деца и си почива сред животни – така можем да представим Ваня Тодорова, гост в рубриката „Горещо сърце“. Тя е основател на конната база „Ахил“, разположена близо до София. Там Ваня развива конната терапия като вид рехабилитация за деца със специални потребности. Надява се, че това ще стане практика у нас, както вече е в..

публикувано на 07.04.24 в 06:45

Даме Стойков ръководи успешно Обединени спортни клубове "Локомотив София"

Как един спортен клуб може да възкръсне като феникс от пепелта? Или казано по друг начин - от едно старо игрище със сгурия... Това със сигурност знае председателят на Обединени спортни клубове "Локомотив София" Даме Стойков. Човек със забележителна спортна кариера. Дългогодишен състезател по джудо и самбо на „Локомотив“ София...

публикувано на 31.03.24 в 07:39
Бисерка Йовчева

Бисерка Йовчева - учителката, която се подписва под златните успехи на българчетата по информатика

"Математика е важна за много направления, всички високотехнологични постижения са базирани на математика и независимо, че напоследък говорим за изкуствен интелект и че компютрите могат да ни заменят, за да се стигне до тук, основата е в математика, каза в "Нощен Хоризонт" Бисерка Йовчева - учителката , която се подписва под златните успехи по..

публикувано на 30.03.24 в 15:59

Руската прокуратура поиска Алла Пугачова да бъде обявена за чуждестранен агент

Руската прокуратура поиска от Министерството на правосъдието да обяви Алла Пугачова, кралицата на съветската и руската естрадна музика, за "чуждестранен агент", съобщи държавната информационна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.  74-годишната Алла Пугачова се премести да живее в Израел малко след инвазията на руския президент Владимир Путин в..

публикувано на 29.03.24 в 16:16
Пенко Господинов с наградата ИКАР в категорията

Проф. Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър, а Иполит Воробянинов е герой от мой любим роман

"Нашата  интерпретация на образа на Иполит Воробянинов , която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги от трупата на Ловешкия театър, се оказа  голямо предизвикателство , защото трябва да превърнеш един роман, който стои в основата на световната литература във сценично..

публикувано на 28.03.24 в 09:51

Иванка Бечева изследва историята на Карабунар

Днес гост в рубриката „Горещо сърце“ е  историкът Иванка Бечева от пазарджишкото село Карабунар.   Нейната изследователска страст е свързана с историята на родното й място.  През годините открива неизвестни до момента факти и документи, свързани с духовното и икономическото развитие на селото.  В една от книгите й „Карабунар, история..

публикувано на 24.03.24 в 07:20