Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ започва национална протестна кампания

Снимка: knsb-bg.org

КНСБ започва национална протестна кампания под наслов "Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата!".

Началото ѝ ще бъде дадено в 13 часа в т.нар. Триъгълник на властта в София - пространството между сградите на Министерския съвет, Народното събрание и президентството, информира репортерът Мария Костова:

Синдикалната кампания ще продължи един месец и през това време ще се проведат различни акции в отделните региони на страната, по предприятия и институции. Основните искания на КНСБ са свързани с повишаване на доходите и предприемане на ефективни мерки за овладяване на инфлацията и излизане от икономическата криза.

При откриването на кампанията ще присъства цялото ръководство на синдиката, както и лидерите на федерациите и структурите му в страната. КНСБ настоява за мерки за насърчаване на колективното трудово договаряне, както и гарантиране на сигурност за работещите от последиците на Зелената сделка.

Другото основно искане на КНСБ е свързано с промени в регламентацията на така нареченото сумирано изчисляване на работното време, за което вече над 100 000 души чрез подписка изразиха своето недоволство от сега действащите текстове по темата в Кодекса на труда.

Ще бъде представена и визията на КНСБ за социално-икономическото развитие на България през следващите 4 години. Изготвеният от синдиката Меморандум с конкретните необходими политики във всяка една обществена сфера ще е в центъра и на предстоящите традиционни разговори на КНСБ с кандидат-депутати от основните политически сили.

От синдиката заявиха, че всеки участник в предстоящите парламентарни избори трябва да знае, че на първо място е грижата за хората, изправени пред невиждана през последните десетилетия криза.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

За последните 24 часа: 30 селища в Харковска област под обстрел, 1 800 души са напуснали домовете си

30 селища са били подложени на артилерийски обстрел през последните 24 часа в украинската Харковска област, където руската армия започна офанзива . Местните жители се евакуират  - вече близо 1 800 души са напуснали домовете си, съобщи областният управител Олег Синегубов. Една от целите на руското командване е да отклони вниманието и силите на..

публикувано на 11.05.24 в 11:14
Момент от протестите в Грузия срещу закона за чуждестранните агенти

Вано Чхиквадзе: В Грузия има битка между миналото и бъдещето

"Въпреки обещанията от 2008 година Грузия и Украйна не бяха приети в НАТО и бяха оставени на произвола на съдбата. Всички тези решения се взимат от глобалната партия на войната, която има решително влияние в НАТО и Европейския съюз. И за която Грузия и Украйна са пушечно месо. През 2008 г. те принудиха Грузия да се конфронтира с Русия. А през 2014..

публикувано на 11.05.24 в 10:50

11-о издание на Празника на яйцето в Павликени

Десетки ястия с яйца ще бъдат раздадени на посетителите в Павликени за 11-ото издание на Празника на яйцето. Той се провежда днес в градския парк "Кирил Ракаров". Празникът тази година продължава два дни, с акцент върху традициите и екологията. "Превръщаме празника в общностен с представяне на всички населени места в общината и с екологична..

публикувано на 11.05.24 в 10:48
Лидерът на ВМРО ДПМНЕ Християн Мичковски празнува с привърженици победата на парламентарните и президентските избори в Скопие

Противник на разбирателството с България взима властта в Скопие, нов фронт на войната в Украйна

„Победа, която заплашва да усложни преговорите за членство в ЕС“. Така Файненшъл Таймс обобщи резултатите от парламентарно-президентския вот, който се състоя в сряда в Република Северна Македония. Западните медии не пропускат да изтъкнат, че за първи път в историята си страната ще има за свой държавен глава жена, след категоричната победа на..

публикувано на 11.05.24 в 10:23
Тамара Ейделман

Тамара Ейделман: В Русия гайките се затягат все повече

На тържествена церемония в Големия дворец на Кремъл на 7 май Владимир Путин официално встъпи в петия си президентски мандат. След като положи клетва и прие парада на кремълския полк, Путин отиде в Благовещенския събор, където патриарх Кирил отслужи молебен в негова чест. За първи път молебенът беше показан по телевизията. "Дай Боже, краят..

публикувано на 11.05.24 в 10:15

Проф. Бранислав Сланчев: Украинците ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно

" На украинците им трябват повече хора. Ще успеят да спрат руснаците, но няма да е лесно ". Това заяви пред БНР проф. Бранислав Сланчев, преподавател по международни отношения и военно дело в Калифорнийския университет в Сан Диего, в коментар за новата офанзива на руснаците в Харковска област. Според него е рано е да се каже каква е целта :..

публикувано на 11.05.24 в 10:14

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02