Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Василена Серафимова с няколко изяви във фестивала KULTURAMA

Перкусионистката с успешна международна кариера Василена Серафимова, носителка на приза "Млад музикант на годината" 2008, от много години живее и работи в Париж. Търсена е като солистка и участва в няколко популярни многожанрови проекта: свири в дуо с джаз пианиста Тома Енко, с диджей Клое, с Парижкия перкусионен ансамбъл. От няколко години и преподава. В България Серафимова е наследничка на известна музикантска фамилия от Плевен и част от организационния екип на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в родния си град.

Четвъртото издание на фестивала KULTURAMA, организиран от фондация "Културни перспективи" с активното участие на Ина Кънчева и тази година на самата Василена Серафимова, започна в Квадрат 500 именно с концерт на дуото Vassi & Thom. Василена Серафимова и Тома Енко представиха и у нас изключително популярния си албум ''Bach Mirror'', издаден от Sony Music Entertainment France през 2021 г. 

В богатата програма на KULTURAMA от 20 септември до 1 октомври в най-различни и неочаквани културни пространства на София предстоят още няколко изяви на българската перкусионистка с различни ансамбли, включително и с Клое, която за първи път ще посети България.

Веднага след края на първия концерт от фестивалната програма тази година Василена Серафимова се включи на живо в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт". Чуйте интервюто в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Свързани новини

Музиката на Бах в "огледалния свят" на Тома Енко и Василена Серафимова

"Bach Mirror" са нарекли най-новия си звукозаписен проект пианистът Тома Енко и перкусионистката Василена Серафимова. Изданието на Sony Music е на музикалния пазар от 19 март. Докато чакаше официалното представяне на албума, публиката беше..

публикувано на 26.03.21 в 13:16
Ина Кънчева (в средата) и Консоне квартет

Ина Кънчева и Консоне квартет са първите участници в CULTURAMA 2022

На 10 август от 19 часа в музейното пространство на "Триъгълната кула на Сердика" ще се представят с концерт оперната прима Ина Кънчева и британският струнен квартет "Консоне". Програмата е наречена „Любовта и животът на жената“ и включва музика от..

публикувано на 10.08.22 в 14:35
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда..

публикувано на 24.04.24 в 19:49