Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Атанас Василев: От находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели веднага

газов хидрат

"Богатствата, които крие Черно море, могат не само да осигурят енергийната независимост на България, но и да направят страната ни водеща сила в добива на природен газ. Според учени от Института по океанология към БАН в българската икономическа зона на Черно море има голямо находище от газови хидрати, които са източник на метан. Количествата от ценната суровина по морското дъно са напълно достатъчни, за да задоволят нуждите на страната ни за стотици години напред". 

Това обясни пред БНР доц. Атанас Василев от Института по океанология към БАН. И допълни, че ако държим газов хидрат в ръката си, трудно ще го различим от лед: 

"Той бавно ще се топи и ще виждате вода, но ако поднесете запалка, той ще започне да гори. Дори минимално количество, с размер на един нокът, може да поддържа горенето за период от 15-20 минути. По-скоро не са от възобновяемите енергийни източници. Намират се на дълбочина между 800 и 1800 метра. Находищата на хидрати са около 10 пъти по-плитко разположени от конвенционалните".

Все още няма разработена технология за добив на хидрати, обясни ученият. "Това, което се добива при тестовете, е по-скъпо от добивания конвенционален газ. Перспективите обаче са големи. Хидратите ще бъдат единственият енергиен източник с отрицателен въглероден отпечатък".

Българското находище се смята за едно от най- перспективните за бързо внедряване на нови технологии, обясни той в предаването "Хоризонт за вас".

Япония има национална програма, предвиждаща стартирането на добив на хидрати през 2022 – 2023 година, посочи доц. Атанас Василев. "През следващите години се предвижда това да се случи и в териториалните води на Китай".

Находището в българската икономическа зона не е от типа, който не би предизвикал разрушения по дъното, заяви той. 

"Изключени са мащабни свлачища на континенталния склон. Това е най- известното и подходящо за добив находище, но има и други. Открита са също в румънската и турската икономическа зона. Всичко зависи от финансирането. Първо трябва да бъдат направени сондажи. Те ще са на цената на един дълбоководен. От това може веднага да се започне да се печели. Може дори да започне погребване на въглероден диоксид... От находищата на газови хидрати в Черно море може да започне да се печели веднага". 

Цялото интервю на Снежана Иванова с доц. Атанас Василев може да чуете в звуковия файл.  

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучване: Европейците искат правителствата да се фокусират върху миграцията, а не върху климата

Европейците искат правителствата им да се фокусират върху ограничаване на миграцията, а не върху климатичните промени, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на международно социологическо проучване. По малко от 15% от запитаните смятат, че въпросите свързани с климата са един от трите основни приоритета пред правителствата им. В много..

публикувано на 08.05.24 в 22:41

Светът е преживял най-горещия април в историята на измерванията

Месец април е бил най-горещият в света в историята на измерванията. Светът е преживял най-горещия месец април в историята на измерванията, с което се запълва поредица от 11 поредни месеца с подобрени температурни рекорди, съобщи службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз, цитирана от световните осведомителни..

публикувано на 08.05.24 в 22:32
Ярослав Димитров - председател на РИК-Плевен.

В Плевенско 261 кандидати се борят за 8 депутатски места

31 листи са регистрирани в 15 МИР – Плевен. 261 кандидати се борят за 8 места в предстоящите парламентарни избори на 9 юни. "Имаме 261 кандидата в 15 МИР – Плевен, които са в 31 листи, от които 20 са на политически партии, а 11 - коалиции от партии. Най-възрастният е на 92 години и е от коалиция "Неутрална България", а най-младият е на 23 от..

публикувано на 08.05.24 в 22:18

Петков: Ако ГЕРБ не могат да се отърват от тази зависимостта си от Пеевски, ще се борим от страната на опозицията

"Продължаваме промяната- Демократична България" може да разговарят с ГЕРБ за бъдещо управление, но само ако бъде сложен край на зависимостта на ГЕРБ от Пеевски, заяви в Перник съпредседателят на "Продължаваме промяната" и водач на листата в Перник и в 23 МИР- София Кирил Петков. Пред журналисти в Перник Кирил Петков подчерта, че "Продължаваме..

публикувано на 08.05.24 в 22:04

Силна градушка връхлетя Плевен (Галерия)

Градушка връхлетя Плевен минути преди 20 ч. Градушката на места плътно застла земята. Зърната ѝ са с размер на лешник. Вятърът огъна дърветата до земята, а над града се стелеше черна пелена.  Стихията започна да утихва около 20:30 ч.    Голяма част от града обаче остана без ток. Наводнени са и пътища. Гражданска защита да спре движението в..

публикувано на 08.05.24 в 20:16

Полша обвини Русия в провеждане на кибератаки

Тази седмица Полша е била атакувана от хакерска група, свързана с Русия, съобщи полският Национален изследователски институт, цитиран от "Ройтерс". "Зловреден софтуер, насочен към полските държавни институции, беше разпространен тази седмица от групата APT28, свързана с руските разузнавателни служби", се твърди в изявление. И се допълва,..

публикувано на 08.05.24 в 19:59

Над 1000 бомбени заплахи в училища и институции в Словакия във вторник

Над 1000 бомбени заплахи са получени вчера в училища и институции в Словакия. Сигналите са предизвикали масова евакуация, а словашката полиция се опитва да установи извършителите, пише Би Би Си. Полицейски екипи с кучета и експерти по обезвреждане на бомби са били извикани многократно на различни места в цялата страна. От полицията..

публикувано на 08.05.24 в 19:43