Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица"

Гълъб Донев: Действията на Русия са недопустими и пряко нарушават Устава на ООН

"Нямам информация "Газпром" да участва в търга за втечнен газ, заяви служебният премиер

Гълъб Донев
Снимка: Мария Филева, БНР

Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, предполагам в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция.

Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев.

"Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са. Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията", каза той и подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия:

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци".

В предаването "Неделя 150" служебният министър-председател подчерта категорично, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна:

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила".

Гълъб Донев заяви, че страната ни подкрепя санкциите на ЕС срещу Русия да продължат, но:

"ЕС трябва да направи своя анализ за това санкциите да нямат обратна сила за страните от Европейския съюз. Всички санкции, които тепърва ЕС ще обсъжда, за да наложи, ще настояваме да преминат през задълбочен анализ, за да се видят всички плюсове и минуси от тях". 

Според него служебното правителство не се е забавило с позицията си по отношение на Русия:

"Прибързани действия не трябва да има, когато сме в условия на военни действия, които се водят в непосредствена близост до границите на България".

Позициите ни са в синхрон с нашите партньори в ЕС и НАТО, категорично изтъкна той и уточни:

"Ние твърдо заявяваме, че не подкрепяме военните действия на Русия в Украйна. Ние сме за това да се запази териториалната цялост и суверенитет на Украйна, тя да има право на свободно развитие, демократично развитие, каквото са избрали украинските граждани. Ние сме твърдо против войната и винаги сме настоявали да се търсят решения по пътя на дипломацията".

По повод вълната от напускащи Русия граждани Донев заяви:

"Това е по-скоро една хипотеза за България, отколкото реален факт. Трябва да има единен отговор на ЕС при една засилена бежанска вълна от Русия. Никоя страна не би могла сама да се справи с такъв проблем".

Няма отказ от преговори с "Газпром", каза служебният премиер:

"Не бих казал, че има отказ, тъй като имаме действащ договор, на оперативно ниво няма промяна в ситуацията. Между "Булгаргаз" и "Газпром" няма развитие в ситуацията".

По думите му искането на неустойки за нарушаване на договора за доставки на газ са търговски отношения и трябва да бъдат решени между двете компании - между "Булгаргаз" и "Газпромекспорт".

Голям е интересът към обявените търгове за доставка на втечнен газ, съобщи служебният премиер и добави:

"Нямам към момента информация "Газпром" да участва в търга. Фирмите, които имат интерес, са доста. В началото на октомври ще приключи търгът за доставката за ноември". 

България ще участва през октомври в търга за терминал на остров Ревитуса, за да си осигури слотове и капацитети за регазификация и съхранение на газ, подчерта още Гълъб Донев и обяви, че Интерконекторът с Гърция от 1 октомври ще влезе в търговска експлоатация.

"Булгаргаз" ще обяви и договор на газов хъб "Балкан" и за доставка на тръбен газ. Търсим пълната диверсификация, за да осигурим конкурентни цени на бизнеса и гражданите. През март ще приключи търгът и сключването на дългосрочен договор ще бъде от редовно правителство", каза служебният премиер. 

Енергоносителите са големият виновник за високата инфлация, подчерта той.

Интервюто на Явор Стаматов с Гълъб Донев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. Вижте и видеото от участието му!



По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51