Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така"

Ивайло Калфин: Международната общност да е подготвена, че Путин може да използва ядрен арсенал

"България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася"

Ивайло Калфин
Снимка: www.mlsp.government.bg

"Няма съмнение, че международната общност няма да приеме резултатите от референдумите, които се провеждат в Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие. То не е и нормално - референдуми, които са в условията на окупация, излизат сигнали, че се ограничава движението на хората, принуждават се да гласуват и т.н. Те се правят не за да ги признае някой, а за да има оправдание руският президент, когато тези части от Украйна бъдат обявени за руска територия. Тънка е разликата дали да блъфира, или наистина да използва ядрения си арсенал, както подчерта, че не блъфира".

Коментара направи пред БНР Ивайло Калфин, бивш външен министър, бивш вицепремиер и социален министър, изпълнителен директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд. 

"Никой, логично мислещ, не предполага, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но виждаме, че войната минава в една фаза, в която Путин няма какво да губи и ще използва всичко, което има на разположение. Не знам дали ще прибегне до тази последна мярка, но ще бъде много зле, ако след това международната общност е изненадана, че се е случило. Така че трябва да има готовност и за такъв вариант", каза още той. 

Бившият външен министър на България изтъкна, че да се говори за неутралитет на страната ни не е сериозно:

"Ние не сме част от конфликта Русия-Украйна. Путин, след като видя, че не може лесно да се справи с Украйна, вече каза, че воюва с НАТО, със Запада. Русия постави НАТО като имагинерен враг в Украйна, което не е така. Международната общност помага на Украйна да защити територията си. Няма война Русия - НАТО, България не е част от война".

Според него има настроение и в България, и в други страни - да спрем с помощта за Украйна, за да приключи бързо войната, но "това означава Русия бързо да постигне целите си":

"Очевидно идеите на Путин са да разширява територията на Русия. Не мисля, че има вариант, в който това да бъде прието. И тук вече България не би трябвало да бъде неутрална. Когато се говори за запазване на териториална цялост, не би трябвало да поставяме под въпрос въобще дали България приема този принцип на международните отношения".

Калфин подчерта, че Русия е загубила огромна част от влиянието си в международните отношения:

"Един от проблемите е, че Русия е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Това е най-авторитетната организация, която би трябвало да се изказва по такива проблеми, включително запазването на териториалната цялост. С поведението си Русия ликвидира тази функция на Съвета за сигурност, той вече не може да работи ефективно".

По думите на Калфин позицията на служебното правителство на България е ясна и е заявена от външния министър Николай Милков от най-високата трибуна - ООН, заклеймявайки агресията на Русия срещу Украйна. 

В предаването "Неделя 150" бившият вицепремиер и социален министър коментира казуса със спрения руски газ за България и призивите за преговори с "Газпром":

"Тези призиви са несериозни. "Газпром" не държи евтин газ, който да достави на България, това не е опция и няма да бъде алтернатива. "Газпром" ще използва газа за политическо оръжие и с това някои партии у нас с удоволствие ще се заиграят. Общо взето - ако слушате Кремъл, можете да получите някоя троха, което е обидно за България и не би трябвало да се допуска. Не очаквам преговори с "Газпром" да доведат до резултат и до алтернативен евтин газ за страната ни".  

Ивайло Калфин обясни, че в Европа руският газ не може да бъде изцяло заменен, тъй като няма световно производство, което да може да компенсира газа от Русия:

"Тя обаче не може да пренасочи доставките си от Европа към Китай и Индия, примерно. По логистични причини Русия не може да го продава там в такива количества". 

ЕС е все по-обединен и пропагандата, твърдящо обратното, не се основава на факти, категоричен беше изпълнителният директор на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд:

"България без ЕС щеше да е много по-бедна и изостанала държава. Ако някой си поставя, че Русия е алтернатива и близки връзки с нея, ще трябва да го разочаровам - няма пример за такава държава освен ако не искаме да живеем като Беларус. България няма друга алтернатива, а самостоятелно развитие, без да участваме в ЕС, за нас би било фактор за още по-голямо изоставане. Сега поне имаме всички инструменти, за да се избутаме от последното място, но на най-напредналата общност. Иначе изпадаме в абсолютно друга орбита".

Калфин категорично посочи, че България получава около 4 пъти повече средства от ЕС, отколкото внася, освен това тя получава и влияние в световен мащаб.

Интервюто на Явор Стаматов с Ивайло Калфин в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН). Възможността за явяване на втора матура, с която зрелостниците могат да повишат оценката си за кандидатстване във висше учебно заведение, бе дадена с промените в..

публикувано на 28.03.24 в 13:14

Учениците на Острова стават все по-невъзпитани и буйни, сочи проучване

Почти всеки пети учител в Англия е бил ударен или обиден от ученик тази година, сочи проучване, поръчано от Би Би Си. Плюенето, ругатните и хвърлянето на столове са сред нещата, които се случват често. Учител заяви за Би Би Си, че справянето с поведението на учениците е една „безкрайна битка“. Профсъюзът на учителите цитира свои членове, че..

публикувано на 28.03.24 в 13:09

Синдикат "Защита" протестира в София

От националният синдикат "Защита" протестират в центъра на София.  Исканията са увеличаване на минималната работна заплата на 1200 лева за цялата страна, както и увеличаване на основната работна заплата в Центровете за спешна медицинска помощ и в болниците. Това каза председателят на синдиката Красимир Митов. "Да изпълнят обещанията към..

публикувано на 28.03.24 в 12:57

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода

Тежка авария остави за пореден път Шумен без вода. Пробивът е на труднодостъпно място - под коритото на река Камчия, което ще забави дейностите по ремонта. Вода в Шумен няма да има поне до края на днешния ден. Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК инж. Антон Стефанов.  Аварията по довеждащия водопровод стана тази сутрин край село Хан..

публикувано на 28.03.24 в 12:52
Снимката е илюстративна

Увеличават се граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Депутатите приеха да бъде увеличена щатната численост на служителите на МВР за нуждите на контрола по границата при засилен миграционен натиск. Възможността е записана в приетите на второ четене промени в Закона за администрацията в Народното събрание (НС). Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и..

публикувано на 28.03.24 в 12:49

СЕМ няма да изслушва ген. директор на БНР за закритата "Програмна дирекция"

Съветът за електронни медии (СЕМ) отхвърли предложението на члена на регулатора Пролет Велкова - да бъде изслушан генералният директор на Българското национално радио Милен Митев във връзка със закриването на Програмната дирекция на БНР и постъпила жалба от доскорошния ѝ ръководител Даниела Късовска.  "Против" гласуваха председателят на СЕМ..

публикувано на 28.03.24 в 12:49
Първа среща на

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 12:25