Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Братя на Италия" на Джорджа Мелони триумфират на парламентарния вот

| обновено на 26.09.22 в 12:21
Джорджа Мелони
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава преброяването на гласовете от парламентарния вот в Италия. До момента победител в него ясно се очертава, както сочеха сондажите, крайнодясната партия "Братя на Италия" с лидер Джорджа Мелони.

"Братя на Италия" води до момента убедително с над 26% пред основната лява Демократическа партия с 19%. Изненадващо запазва добрите си позиции в сравнения с предишния вот движението "Пет звезди" с 15%, а изненада е сривът на крайнодясната "Лига" до 9%.

"Форца Италия" на експремиера Силвио Берлускони е с 8%, а новият политически полюс на центристкия съюз "Ационе - Италия вива" на Карло Календа и Матео Ренци  е с над 7%.

Джорджа Мелони гласува в последните минути на изборния ден, като избегна шумна изява и фотографи, повече от 400 от които я очакваха в специално подготвения щаб на партията в престижния хотел "Dei Principi"  в Рим, където тя каза:

"Ако бъдем призовани да управляваме тази нация, ще го направим за всички италианци. Ще имаме за цел да обединим хората”. 

Вероятната първа жена италиански премиер вече получи поздравления от Унгария и Полша - две други десни правителства в Европейския съюз.

Според програмата на нейната партия Мелони ще се стреми да постигне "водеща роля в енергийния сектор, насърчавайки устойчивостта на околната среда и в същото време намалявайки разходите за енергия за бизнеса, местните власти и семействата".

Освен това тя иска "да играе активна и проактивна роля през следващите месеци в Европа с цел защита на интересите на националната индустриална и производствена система“.

Големият успех дава на Джорджа Мелони не само кандидатурата за премиер, но и абсолютно важна роля в преговорите със съюзниците й за съставяне на ново правителство. То ще бъде най-дясното от времето на Мусолини. 

От страна на Демократическата партия нейният вицепрезидент Дебора Серакяни смята, че "Това е една тъжна вечер за страната, тъй като вярваме, че победата на Джорджа Мелони не е добро нещо за страната ни."

Първа коалиция е дясноцентристката с 44%, а най-големят губещ от нея и за вота изобщо е "Лига" на Матео Салвини. Демократическата партия също е губеща не само единично, но и като коалиция. Според наблюдателите за лидерът й и бивш премиер Енрико Лета се очертават трудни времена.

Демократите не се разбраха за коалиция с "Пет звезди" и това им се отрази негативно на вота, както и резултата на центристкия блок.

В парламента място ще имат още +Европа и Зелени+Левица, които са от лявоцентристката коалиция с демократическата партия. Мнозинството в парламента се очертава ясно за дясноцентристката коалиция.

Точното разпределение на всички места в него зависи от резултатите в едномандатните и многомандатни избирателни райони – смесица между мажоритарния и пропорционален механизъм на изборния закон. Според правилата, новият парламент трябва да се събере на 13 октомври, след което са наред процедури за установяване на председатели на двете камари. Средно са нужни 65 дни за създаването на кабинет.

Избирателната активност е най-ниската досега - 63,95%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37
Валерия Велева

Валерия Велева: Борисов снижава егото си и ще има кабинет на ГЕРБ, но като експертен

Правителство ще бъде създадено, защото, ако се стигне до нови избори, ще бъде катастрофа за страната . Това прогнозира пред БНР журналистката Валерия Велева от сайта "Епицентър" и добави, че ГЕРБ ще излъчи експерти за бъдещия кабинет . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция..

публикувано на 13.06.24 в 13:25

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27

Израелски танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах. На този фон продължават преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хамас" и Израел. Палестинското движение определи като "незначителни" промените, които поиска да бъдат направени в предложението, представено от САЩ...

публикувано на 13.06.24 в 12:25