Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Английската централна банка ще решава през ноември за лихвените проценти

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английската централна банка обяви, че няма да се поколебае да вдигне отново лихвените проценти, за да обуздае инфлацията, след като паундът стигна рекордно дъно спрямо щатския долар. Незабавни мерки обаче не последваха. 

От банката заявиха, че наблюдават развитията отблизо и ще вземат решение за действие през ноември. Изявлението дойде, след като от Министерството на финансите заявиха, че ще публикуват план за справяне с дълговете в опит да успокоят инвеститорите. Стойността на паунда отново падна след двете изявления, а някои британски кредитори заявиха, че спират нови ипотечни сделки. 

"Халифакс" (Halifax), който е най-големият ипотечен кредитор във Великобритания, оповести, че временно изтегля всички ипотечни продукти, които са с такса, поради нестабилността на пазара. "Върджин Мани" (Virgin Money) и "Скиптън билдинг сасайъти" (Skipton Building Society) също престанаха да предлагат ипотечни продукти на нови клиенти. Експертите казват, че повишаването на разходите за дългосрочни заеми поради пазарните сътресения означава, че разходите за кредиторите за предлагане на нови ипотечни сделки много се увеличават. 

Паундът падна до рекордно ниско ниво по-рано спрямо щатския долар, след като министърът на финансите Куази Куартенг обеща допълнителни данъчни облекчения през уикенда към мини бюджета, който представи в петък. Някои икономисти прогнозираха, че Английската централна банка ще свика спешна среща за повишаване на лихвените проценти, но от банката продължават да са предпазливи, тъй като само преди два дни увеличиха основната лихва на 2,25%. Очакванията са обаче до пролетта тя да достигне 5,8%. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Лиз Тръс е заплашена от вот на недоверие заради срива на британския паунд

Поредният срив на британския паунд спрямо щатския долар, породен от фискалната политика на новото британскко правителство, разбуни духовете във Великобритания. Има дори съобщения, че депутати от Консервативната партия на преимера Лиз Тръс вече внасят..

публикувано на 26.09.22 в 17:40

Спекулации за извънредно вдигане на британската лихва още днес след рекордната обезценка на паунда

Рязката оценка на британската лира до ново историческо дъно спрямо долара засилва натиска върху Английската централна банка да повиши спешно лихвите още днес, твърдят някои икономисти, цитирани от "Файненшъл таймс". Срив на британската лира до..

публикувано на 26.09.22 в 11:22
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Милано обявиха червен код заради проливни дъждове

Червен код е обявен в италианския град Милано заради проливни дъждове, които могат да доведат до преливането на местните реки. Валежите са толкова силни, че могат да причинят наводнения и реките Севезо, Ламбро и Олона да прелеят. Това е прогнозата..

публикувано на 21.05.24 в 03:58
Президентът на Кипър Никос Хрстодулидис на откриването на новата национална обсерватория на страната

Кипър има нова национална обсерватория

Кипър излиза на световната карта на астрономията и астротуризма с новата си национална обсерватория, която се очаква да привлече много учени от страната и чужбина, любители на звездното небе, туристи, ученици. Космическият център бе открит на..

публикувано на 21.05.24 в 03:49
Джейк Съливан и Йоав Галант

Белият Дом: Джейк Съливан е обсъдил с израелски представители алтернативи на операцията в Рафах

Израелски служители са запознали Съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан с нов алтернативен подход, който да замени военната операция в град Рафах в Ивицата Газа, предаде агенция Ройтерс, като се позова на изявление на Белия..

публикувано на 20.05.24 в 23:44
Реджеп Ердоган

Турция обяви Ден на национален траур заради кончината на иранския президент Раиси

Турският президент Реджеп Ердоган заяви в понеделник, че Анкара ще има ден на национален траур във връзка със смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външния министър Хосейн Амир Абдолахян и другите, които загинаха при инцидент с хеликоптер,..

публикувано на 20.05.24 в 23:33

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за смъртта на президента Ебрахим Раиси

САЩ изразиха официално съболезнование на Иран за трагичната смърт на президента Ебрахим Раиси при катастрофа с хеликоптер вчера, но говорителят на държавния департамент Матю Милър отбелязва същевременно, че това събитие няма да промени..

публикувано на 20.05.24 в 23:29

Руското правителство нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти за 2023 г.

Руското правителство инструктира в понеделник държавния газов гигант "Газпром" да не изплаща дивиденти за 2023 г., съгласно постановление, публикувано на неговия уебсайт и цитирано от Ройтерс. Решението е факт, след като в началото на май..

публикувано на 20.05.24 в 22:37

Кипър се нуждае от 40 млрд. евро инвестиции до 2050 г. за постигане на нулеви въглеродни емисии

Кипър ще се нуждае от близо 40 млрд. евро инвестиции в чисти технологии до 2050 г., за да постигне нулеви въглеродни емисии, показва изследване на независима консултантска компания, което бе представено на проведената днес в Никозия първа среща на..

публикувано на 20.05.24 в 21:51