Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конференция "Русия, НАТО и Западът" в Американския университет у нас

Снимка: БГНЕС

Политически анализатори и университетски преподаватели от 10 държави ще участват в тридневна международна конференция "Русия, НАТО и Западът", чийто домакин и организатор е Американският университет в България.

Участниците в конференцията ще представят данни и анализи по ключови въпроси, свързани с геополитическата обстановка и променящата се среда за сигурност, след военния конфликт между Русия и Украйна, последиците от икономическите санкции на ЕС и САЩ спрямо Русия, както и пътищата за преодоляване на опасността от разширяване на военните действия.

В тридневния форум, който започва на 29 септември, свои доклади ще представят експерти и университетски преподаватели от Албания, Белгия, Босна и Херцеговина, Германия, Полша, Португалия, САЩ, Черна гора, Чехия и България.

Основен лектор на конференцията ще бъде Ирина Новакова, която е ръководител на медийните операции в щаба на НАТО в Брюксел, която е бивш възпитаник на Американския университет в Благоевград. Тя ще постави още един акцент в дебатите- изграждането на устойчивост и противодействие на дезинформацията и хибридните заплахи в Централна и Източна Европа .

Докладите от конференцията ще бъдат събрани в книга, която ще бъде публикувана на английски език от световен издател, допълват от висшето училище. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:36

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица. През миналата седмица закритият СУПЦ в Горна Оряховица на два пъти беше запален...

публикувано на 03.06.24 в 16:31
Служебният министър-председател Димитър Главчев граничния пункт

Премиерът: Засега няма решение президентът да представлява България на срещата на НАТО

Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и 4-ме министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на трите български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09