Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: Русия става все по-изолирана

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Русия опитва да всее разкол между западните съюзници на Украйна и да предизвика паника сред обществата, податливи на руската дезинформация. Русия не за първи път плаши с ядрено оръжие. Но използването му ще промени тотално изгледа на войната. Освен това то няма да касае само Украйна, ще има глобални измерения".

Това каза пред БНР Ивайло Иванов, активист на Съюза на офицерите и сержантите от запаса "Атлантик", специалист по национална и международна сигурност.

И допълни, че САЩ и Великобритания веднага ще отговорят на подобна провокация от страна на Русия с конвенционални военни средства, а целта - катастрофален ефект върху Русия.

"Възможните отговори са унищожаване на бойните кораби на черноморския флот или на балтийския флот, масиран удар не на територията на Русия, но с катастрофален ефект".

В предаването "Нещо повече" Иванов допълни, че дори най-близките съюзници на Русия са заявили подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на държавите, което е косвена критика към т.нар. референдуми в окупираните украински територии:

"Русия става все по-изолирана. Дори Китай започва все повече да се дистанцира от действията ѝ".  

Интервюто с Ивайло Иванов можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и  клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53

ГДБОП разби престъпна група, източвала банкови сметки, 11 са арестувани

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки. Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки. Специализираната полицейска операция е проведена на 4 юни под ръководството на..

публикувано на 06.06.24 в 10:32
адвокат Деница Любенова

Адв. Деница Любенова: Очакваме провокации на "София прайд филм фест"

Започна 14-тото издание на "София прайд филм фест". Прожекциите са в Дома на киното. " Изкуството отразява най-добре болката на хората ", отбеляза пред БНР адв. Деница Любенова, председател на организация "Действие".  "Филмът, с който открихме фестивала – "Домакинство за начинаещи", отразява какво е да загубиш партньора си, с който нямате..

публикувано на 06.06.24 в 10:31