Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират още азерски газ за Европа

| обновено на 30.09.22 в 13:37
Снимка: БГНЕС

България, Румъния, Унгария и Словакия предлагат да транзитират допълнителните количества азерски газ за Европа, договорени между Европейската комисия и президента на Азербайджан през юли тази година. Това ще даде възможност синьо гориво да стига по-бързо, евтино и сигурно до Централна, Западна и Южна Европа. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев след срещата му в София с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев.

Двамата президенти направиха преглед на стратегическото партньорство между България и Азербайджан и потвърдиха, че София и Баку ще продължат да развиват сътрудничеството във всички области от взаимен интерес. Акцент в разговора беше енергетиката.

Илхам Алиев ще участва утре в церемонията по откриването на българо-гръцката газова връзка, която ще позволи страната ни да получава договорените 1 млрд. куб. м азерско синьо гориво. В Гърция вече е подписано разрешителното за експлоатация на участъка от интерконектора в отсечката от Комотини до границата с България. 

Интерконекторът ще промени енергийната карта на Европа и дава възможност за развитие на икономическото сътрудничество в региона, подчерта президентът Румен Радев. Той е запознал колегата си Илхам Алиев с постъпилото предложение на газовите оператори от 4 европейски държави.

"Те предлагат да транзитират допълнителните количества газ, които подписа като споразумение и меморандум с ЕС през юли тази година г-н Алиев заедно с президента на Европейската комисия г-жа Урсула фон дер Лайен в Баку.

Това, което се предлага, е нов подход – вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване и модернизацията на газопреносната инфраструктура по Южния газов коридор… да можем да пренасяме веднага допълнителните количества газ от Азербайджан към Европа"

Утре идеята ще бъде обсъдена с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. България е готова да организира среща на високо ниво, за да съдейства за този проект.

Радев и Алиев са обсъдили и възможностите за допълнителни доставки на азерско синьо гориво за България и идеята големите български промишлени предприятия да получават природен газ директно от Азербайджан срещу сътрудничество с азерски компании.

"А в последствие, разбира се, заедно да излизат на трети пазари, заедно да споделят печалбата, като по този начин се спестяват огромни средства от транспорта, директно се спестява и време и се излиза директно на европейските пазари. Това ще доведе и до значително облекчаване на обществения доставчик "Булгаргаз", защото количествата газ, особено за тези големи консуматори да идват директно от "Азербайджан". Разбира се това ще се обсъди още в рамките на визитата на президента Алиев", каза Радев.

Президентът на Азербайджан посочи, че на срещата са били обсъдени възможностите за допълнителни доставки на азерски газ за България и за Европа.

"В настоящата ситуация трябва силно да засилим производството на газ и доставките за нашите партньори. Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. През годините страната ни се е доказала като надежден износител и доставчик на природен газ.".

По-рано днес Илхам Алиев бе посрещнат от българския държавен глава Румен Радев с официална церемония на площад "Свети Александър Невски".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пратеникът на ООН по Кипърския въпрос започва серия от ключови срещи за възобновяване на диалога

С обиколка в три европейски столици на пратеника на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос от днес започва третият, критичен етап в усилията на международната организация за възобновяване на преговорите между двете кипърски общности. Личният пратеник на генералния секретар на ООН Мария Анхела Олгин Куеляр ще бъде днес в Берлин, откъдето ще..

публикувано на 25.04.24 в 04:11

Недоволство в Ирландия заради големия брой мигранти, които пристигат от Обединеното кралство

Повече от 80% от търсещите убежище в Ирландия преминават в страната от Обединеното кралство, каза ирландският министър на правосъдието. Напрежението около имиграцията се повиши в Ирландия, на фона на увеличаването на пристигащите мигранти и острата жилищна криза, която принуди някои търсещи убежище да спят в палатки. Мигранти и бежанци..

публикувано на 25.04.24 в 04:03

Арести във Великобритания след смъртта на петима мигранти в Ламанша

Трима мъже са били арестувани във връзка със смъртта на петима мигранти в Ламанша във вторник, съобщи Националната агенция за борба с престъпността на Обединеното кралство. Мъжете бяха задържани по подозрение за подпомагане на нелегалната имиграция и нелегално влизане в Обединеното кралство. Петима души, включително 7-годишно момиче, загинаха при..

публикувано на 25.04.24 в 03:52
Гордана Силяновска-Давкова

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур от президентския вот в Северна Македония

Кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова води убедително на първи тур от президентските избори в Северна Македония, съобщи БГНЕС. Данните на Държавната избирателна комисия /ДИК/ при 63% преброяване на гласовете :  За Гордана Силяновска-Давкова от ВМРО-ДПМНЕ са гласували 214.560 или 38,28%.  За основния ѝ конкурент от СДСМ Стево..

публикувано на 24.04.24 в 22:55

Радев удостои с Почетния знак на президента участниците в "Еверест 84"

Държавният глава Румен Радев участва днес в Централния военен клуб в официалното отбелязване на 40-годишнината от първата българска експедиция за изкачване на връх Еверест. Събитието се провежда под патронажа на президента. Това съобщиха от президентския прессекретариат. Алпинистите от експедицията "Еверест 84" осъществяват изкачването си по..

публикувано на 24.04.24 в 22:51

Ивет Лалова роди момче

" Добре дошъл на този свят Тиаго Колио 🤍 Благодарим ти, че избра нас за свои родители. Толкова сме влюбени в теб и сърцата ни са пълни!", написа легендата на българската лека атлетика Ивет Лалова в профила си в социалните мрежи.

публикувано на 24.04.24 в 22:33

Авиодиспечерите във Франция отмениха стачката, но трафикът в четвъртък остава парализиран

Очаква се утре във Франция въздушният трафик да бъде парализиран заради обявената стачка на авиодиспечерите, въпреки постигнато споразумение в последния момент. Няма връщане назад. Въздушният трафик на Франция ще бъде объркан през целия ден, въпреки че главният синдикат на авиодиспечерите съобщи, че отменя обявената стачка. След продължителни..

публикувано на 24.04.24 в 22:29