Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 25 септември - 2 октомври 2022

8
В Колкина дупка
Снимка: Клуб "Под Ръбъ"

Колкина дупка стана най-дългата пещера в България. При последното й изследване са открити нови над 1000 м галерии, с което дължината  й достигна 19 164 м. В проучването, проведено между 19 и 24 септември, са участвали 7 пешерняци - Йорданка Донкова, Алекси Минев, Антон Танковски, Георги Беров, Димитър Генов, Кирил Цанев и Тина Алексова. Преди това най-дълга пещера в България беше Духлата, до с. Боснек, 18 200 м.


През 2017 г. Колкина дупка стана най-дълбоката пещера, -543 м. Според спелеолозите обаче има потенциал тя да достигане -700 м. Определяна е и като най-трудната за проникване и изследване пещера у нас, тъй като за целта се изисква пещерняците да са много добре подготвени - физически, тенически и психически, подчертават от клуб “Под Ръбъ”. От там считат, че Колкина дупка ще продължи да расте.




Близо 500 души участваха в състезанието по скоростно изкачване на пътеката от Княжево до местността Копитото на Витоша. То се организира за четвърти път в памет на Боян Петров, който изчезна под връх Шиша Пангма през пролетта на 2018 г. Тази година състезанието беше посветено на К2 - един от десетте осемхилядника, на който Петров се изкачи приживе.

Победител при мъжете стана Асен Радулов - той измина стръмното трасе за 28:12 минути. При жените най-бърза беше Тоня Тонева - 34:37. Пълните резултати можете да видите тук.

На скалите край Враца се проведе среща на алпинисти, наречена НеАлпиниада. Идеята на организаторите е не да има състезание между участниците, а да се даде възможност на начинаещите да се докоснат до знанието и уменията на по-опитните, както и да се популяризира мултипич и традиционното катерене в България. Десетки ентусиасти се катериха и обучаваха в събота по скалите до Алпийския дом. Програмата включваше представяне на историята на катеренето във Врачанския Балкан от алпиниста Николай Петков, автор на гидовника за Враца, лекция на ПСС за реакция при инцидент на скалите, както и занимания за деца. Репортаж очаквайте скоро в рубриката "Екстремните спортове".


НеАлпиниада


Над 80 деца от 6 клуба от страната участваха в Държавното първенство по спортно катерене за деца до 11-годишна възраст и за Купа "Казанлък" за деца от 4 група - 12-13 годишни. Начело по брой спечелени медали застанаха децата от клуб "Алтиус", София, които спечелиха 7 златни, 3 сребърни и 7 бронзови медала в държавното първенство, както и 4 златни 1 сребърен и 1 бронзов медал в 4 група. На второ място по медали се класира клуб “НСА”, а на трето - "Варнаклайминг".


Състезанието в Казанлък


По света

Известната американска ски-алпинистка Хилари Нелсън беше открита мъртва под Манаслу два дни след като лавина удари основния маршрут към върха, под Лагер 4. Тогава загина 34-годишният шерп Ануп Рай (според други съобщения е имало две жертви сред шерпите), а над 10 души бяха ранени. Първоначалното очевидци свидетелстваха, че Хилари е пропаднала в цепнатина, докато се е спускала със ски с партньора си Джим Морисън. Впоследствие самият той разказа, че е започнал да се спуска първи, а след него е била Хилари. Тя обаче е отключила малка лавина, която я е изхвърлила на южната стена. Спасителната акция беше възпрепятствана от лошото време в района, въпреки това пострадалите от лавината бяха спасени, а тялото на американката беше открито от хеликоптер два дни по-късно, на около 6300 м височина и беше свалено в Базовия лагер. 


49-годишната Хилари Нелсън остава в историята като първата жена, изкачила два осемхилядника за по-малко от едно денонощие - Еверест и Лхотце, на 25 май 2012 г.
През септември 2018 г. тя и Джим Морисън осъществяват първото ски спускане от връх Лхотце, The Dream Line. Сред постиженията й са редица ски спускания (някои от които премиерни) в различни точки от света - Чо Ою, Макалу, Денали, Бафин, Камчатка, Индия, Аржентина. Приключенец на годината за 2018 г. на National Geographic. Европейски шампион по ски за 1996 г. Майка на две деца.


Хилари Нелсън


В неделя нова лавина падна в района на Манаслу, след като бяха осъшествени редица изкачвания, включително за най-млад човек (16-годишен непалец), стъпил на този осмехилядник. Новата лавина повреди само палатки в Базовия лагер, но за момента не се съобщава за жертви и пострадали. 


Трите бигуол катерачки


Три от най-силните катерачки в света изкатериха бигуол маршрут с категория на трудност 8с. Шведката Матилда Сьодерлунд и американките Саша Ди Джулиан и Брет Харингтън са направили първо повторение на 610-метровата линия „Rayu“, 15 въжета, предимно трад катерене, в планинската верига Picos de Europa, Северна Испания. Маршрутът е създаден от братята Поу, заедно с Кико Черда през 2020 г. Счита се, че това е най-трудната голяма стена, преминавана досега от изцяло женски екип. Въжето с категория 8с е било изкатерено свободно от Сьодерлунд и Ди Джулиан, докато Харингтън е водила тройната свръзка по някои от най-опасните въжета, посочват от екипа. От там подчертават, че осигуровките са били на 10 метра една от друга, а линията започва с няколко въжета 7а+, след което трудността постепенно нараства до надвеси, трудно поставяне на осигуровки и категория 8с. За Саша Ди Джулиан това е завръщане към професионалното катерене след 2-годишна пауза заради две операции на едното бедро. Изкачването е заснето от снимачен екип и се очаква появата на филм догодина.

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56