Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При обработени 80% протоколи ГЕРБ е начело, ИТН остава извън парламента

Снимка: БГНЕС

Малко над 80 процента от секционните протоколи са обработени в изчислителните пунктове на Районните комисии от фирмата преброител на резултатите на вчерашния парламентарен вот. Данните към момента сочат, че 7 формации влизат в състава на следващото Народно събрание.

Победител от изборите е ГЕРБ - СДС , коалицията получава 25,61 процента. С 5 процента по-малък е резултатът на "Продължаваме промяната" - 20,4 на сто.

Трети по резултат са ДПС с 12,85 процента, а четвърта сила е партия "Възраждане" - с междинен резултат от 10,3 процента. 

Петата позиция е за "БСП за България" с 9,4 на сто, следвана от "Демократична България" със 7,5 процента. 

"Български възход" е седмата формация, която получава 4,63 на сто от гласовете. 

Под бариерата за влизане в парламента от 4 на сто е партия "Има такъв народ" - засега тя е с резултат от 3,87 процента. 

По райони в страната "Продължаваме промяната" изпреварва ГЕРБ-СДС и е първа политическа сила в Русе и в 23-и и 24-и район в София. 

При този междинен резултат ДПС печели вота в Кърджали, Разград, Търговище, Силистра, Смолян и Шумен.   

Гласовете от  чужбина се разпределя в полза на ДПС. При 72 процента обработени протоколи от СИК зад граница движението получава 36,6 на сто от гласовете. ДПС е следвано от "Продължаваме промяната" с почти 20 процента и "Възраждане" с 13,7 на сто. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ЦИК при 12,4% от протоколите: ГЕРБ - 25,7%, "Продължаваме промяната" - 22%

25,68 на сто от гласовете получава ГЕРБ-СДС при обработени 12,4 процента от протоколите на СИК в Районните избирателни комисии и е първа политическа сила, след вчерашния извънреден парламентарен вот Данните на фирмата преброител „Информационно..

публикувано на 02.10.22 в 23:45

Над 24% обработени от ЦИК протоколи: Под 4% между ГЕРБ и "Продължаваме промяната"

Централната избирателна комисия публикува официалните данни от предсрочния парламентарен вот на база обработени 24.29% от протоколите на Секционните избирателни комисии в РИК. От данните е видно, че първа политическа сила е ГЕРБ-СДС с 25.36% от..

публикувано на 03.10.22 в 00:24
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП се регистрира за предсрочните избори и евровота

Коалиция "БСП за България" се регистрира за предстоящите парламентарни и европейски избори и внесе 10 хиляди подписа. Лидерът на БСП Корнелия Нинова подчерта, че тръгват в тази кампания, за да печелят доверие на гората. На първи май БСП ще обяви..

публикувано на 23.04.24 в 10:31

Схема за фалшиви шофьорски книжки разбиха в Гърция

Уволнения и разследване за издаване на фалшиви шофьорски книжки и изнудване на граждани се провежда в гръцката област Атика. 50 висши служители на министерството на транспорта са отстранени и се разследват за подкуп, съобщи областният..

публикувано на 23.04.24 в 10:12

ЕП гласува резолюция за бързо освобождаване на кораба "Галакси лийдър"

Случаят с българите, отвлечени от йеменските хути, ще бъде сред темите в пленарната зала на Европейския парламент тази седмица. В резолюция, която ще се гласува в Страсбург, се изисква Европейският съюз да се включи активно в усилията за..

публикувано на 23.04.24 в 10:05
Елена Йончева

ДПС – Благоевград номинира Елена Йончева за евродепутат

Елена Йончева е номинирана за евродепутат на заседание на областния съвет на ДПС в Благоевград, потвърди за БНР председателят му Ведат Хюсеин и уточни, че тя е от гражданската квота.  Делян Пеевски отново е водач на листата за предсрочните..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

Петър Кърджилов: Иванчева и Петрова бяха "сготвени" от същата ОПГ, която се повтаря при Нотариуса и Еврото

Навършиха се 6 години от показния арест на кмета на столичния Район "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова. В Президентството са внасяни молби за помилване на Иванчева и Петрова. "Те бяха "сготвени" с пачки в..

публикувано на 23.04.24 в 09:56

След двете починали бебета в Кюстендилско няма нови случаи на коклюш

Няма новорегистрирани случаи на коклюш в Кюстендилска област и от началото на годината те остават 8.  Това сочи официалната информация на РЗИ, предоставена на областния управител инж. Александър Пандурски. Две новородени от кюстендилския кв...

публикувано на 23.04.24 в 09:55
Риши Сунак

Лондон обявява допълнителни 500 млн. паунда за Украйна

Британският премиер Риши Сунак днес пътува до Полша, за да се срещне с полския премиер Доналд Туск и генералния секретар на НАТО. Той ще обещае отпускането на повече пари в подкрепа на Украйна. Обединеното кралство ще предостави допълнителни..

публикувано на 23.04.24 в 09:37