Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън сравни опасността от ядрена война с Карибската криза

| обновено на 07.10.22 в 15:05
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди за висок риск от ядрена война. Той сравни опасността в момента с Карибската криза през 1962 година.

Преди това от руското външно министерство настояха, че Москва е ангажирана да избегне ядрен сблъсък. Въпросът излезе на преден план във връзка с пораженията на Русия при инвазията й в Украйна.

Руският президент Владимир Путин "не се шегува, когато говори за използване на тактически ядрени оръжия, биологически или химически", каза американският държавен глава. Джо Байдън подчерта, че перспективата за ядрен Армагедон не е била така близка от ракетната криза от времето на Кенеди преди 60 години.

Висши американски представители предупреждават от месеци за изгледи Русия да използва оръжия за масово унищожение в Украйна заради стратегическите си неуспехи на бойното поле. 

Според Москва изявлението на украинския президент Зеленски за нанасяне на превантивен удар срещу Русия потвърждава заплахата, която представлява Киев.

От Киев отрекоха твърденията, че украинският президент Володимир Зеленски е приканвал НАТО да нанесе превантивни удари по Русия, за да предотврати ядрена атака. Говорител на Зеленски уточни, че украинският лидер е имал предвид само превантивни санкции, като е говорил за периода непосредствено преди руското нахлуване на 24 февруари.

От 21-ви септември украинската армия си е върнала контрола над 120 селища при напредъка си в Харковска, Донецка и Херсонска област, съобщиха от Генералния щаб на Украйна. Общата отвоювана площ възлиза на около 2400 квадратни километра.

Президентът Володимир Зеленски потвърди, че за по-малко от седмица са освободени 500 квадратни километра в Херсонска област. Той допълни, че армията е постигнала успехи и на изток и обеща напредък и в Запорожка област, в районите, контролирани от руснаците. Зеленски коментира и въпроса за ядрената централа, където има 500 руски военни, според него - "500 риска от авария". Изтъкна и друг  аспект  - производството на електричество:

„Ако централата не работи, ние в Украйна ще имаме известни проблеми – няма да имаме излишък от енергия, който иначе можем да изнасяме за ЕС. Това е минус и за европейците, и за нас. Всички в Европа трябва да се борим за интересите си в пълно единство“.

Най-малко петима цивилни са били убити при украински обстрел на автобус в Херсонска област, съобщи представител на назначените от Русия окупационни власти. А проруските сепаратисти заявиха, че са превзели три села близо до източния град Бахмут. Това е първи успех на руската армия, от началото на украинската контраофанзива в района.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси посети Киев, за да обсъди ситуацията около Запорожката атомна централа.

Според руските местни власти в Енергодар украински пробив към АЕЦ Запорожие е невъзможен.

От руската армия отрекоха загуби в Херсонска област и твърдят, че са успели да изтласкат украинците.

Норвегия обяви, че ще ограничи достъпа на руски риболовни кораби до своите пристанища. Това е поредно затягане на мерките за сигурност от страна на Норвегия след откритите миналата седмица големи течове от газопроводите "Северен поток".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Начо Панталеев

Промениха обвинението на мъжа, причинил катастрофата с Ферарио Спасов

Пет месеца след катастрофата, при която край великотърновското село Шереметя загина футболният треньор Ферарио Спасов - ловешката окръжна прокуратура промени обвинението към 25-годишния Начо Пантелеев, който предизвика инцидента. Деянието вече е квалифицирано като особено тежък случай. Готови са резултатите от автотехническата експертиза,..

публикувано на 20.04.24 в 10:10
Кампания за почистване на града под надслов

Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет"

Ресторантьори от Добрич организират кампания за почистване на града под надслов "Пици за смет". В инициативата им се включва като партньор и Община Добрич. Целта е в седмицата преди Великден градът да стане по-чист и по-приятен за всички свои жители, а хората, решили да допринесат за това с труда си, ще бъдат наградени с безплатни пици.  Надсловът..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Консулът ни в Одрин: Двама българи са пътували в катастрофиралия автобус в Турция

Все още се изясняват причините за инцидента в Турция, при който 11 души пострадаха, след като автобус с българска регистрация се преобърна. Инцидетът е станал 50 километра от граничния пункт "Малко Търново - Дерекьой". "14 души пътуват- 11 ранени - двама тежко, двама средни телесни наранявания, 7 с леки. Направени са  прегледи държавната..

публикувано на 20.04.24 в 09:51

Майкъл Милщайн: Това няма да е краят на конфликта Израел - Иран

Седмица на опасна ескалация на напрежението преживя Близкият изток, защото заклетите врагове Иран и Израел си демонстрираха - с огромен риск да влязат във война - какво биха могли да причинят един на друг, ако това стане. Иран за първи път нападна Израел не само чрез своята т.нар. ос на съпротивата. Ракетите и дроновете му бяха отблъснати без да..

публикувано на 20.04.24 в 09:46
Одеса, февруари 2024 г.

Нови руски атаки в Одеса и Черноморск

Украйна съобщи за нови руски атаки тази сутрин в Одеса и Черноморск. Страните от НАТО ще предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана. Украинският президент Володимир Зеленски отново призова партньорите за помощ. На ведоконферентна среща с министрите на отбраната от НАТО, а после и в обичайното си обръщение Зеленски..

публикувано на 20.04.24 в 09:12
Христо Проданов

40 години от подвига на Христо Проданов - първият българин, покорил Еверест

Навършват се 40 години от подвига на Христо Проданов - първият български алпинист, покорил най-високия връх в света - хималайския връх Еверест. Той успява да достигне сам до върха без кислороден апарат по най-трудния и дълъг път - западният (непалски) склон, наричан още "Жестокият път", като изкачва върха от базовия лагер за 33 дни - рекорд за..

публикувано на 20.04.24 в 08:56

Испания с нов рекорд – 48 трансплантации за денонощие

Испанските здравни власти съобщиха за нов рекорд от 48 трансплантации за денонощие. Страната е световен лидер в тази сфера над три десетилетия. В рамките на 24 часа на 17 април 48 души са получили нови органи, включително три деца, от 19 донори в 29 различни болници в единадесет автономни общности в Испания, сочат данни на Националната..

публикувано на 20.04.24 в 08:47