Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Няма по-безсмислено упражнение от гласуването с "Не подкрепям никого". Тези гласове отиват в кошчето за боклук, отбелязва математикът

Михаил Константинов: Машините за гласуване съвсем законно ще се "счупят" и трябва да дадем нови 100 милиона

"Дневникът е подправен." Какво показва това? Някой, с нерегламентиран достъп си програмира, каквото си поиска"

проф. Михаил Константинов
Снимка: БГНЕС

"Дневникът е подправен". То е толкова абсурдно това, че стига едно да бъде. Какво показва това? Някой може да бърка в машините, нали така. Смятате ли, че в Тайван, които са много сериозни хора – там се правят 90 на сто от чиповете на света, че там ще програмират "Дневникът е подправен"? Не. Тук някой, с нерегламентиран достъп си програмира, каквото си поиска."

Този коментар направи пред БНР математикът проф. Михаил Константинов.

"Изтече гаранционният срок. От догодина машините съвсем законно ще се "счупят" и трябва да дадем едни нови 100 милиона за машини", предупреди той.

Машинният вот показва отдръпване на 600 000 души, от които 500 000 не отиват да гласуват заради страх от излагане, а 100 000 са тези, "които г-н Рашков и г-н Демерджиев успешно ги страхуват", коментира Михаил Константинов в предаването "Хоризонт до обед".

Няма по-безсмислено упражнение от гласуването с "Не подкрепям никого", подчерта Константинов. По думите му това действие има значение само на първи тур на президентските избори, когато тези гласове се броят и могат да "потопят" някой от кандидатите, докато на парламентарен вот според него това е "социален мазохизъм".

42 мандата излъчват сега трите софийски района. Ако беше известен резултатът от преброяването по-рано, щяха да са 47, посочи още математикът.

"Народът си гласува с преференции и се радва. На местните избори работят желязно преференциите, защото малък брой преференции пренареждат листите."

Относно начина на разпределение на мандатите според изборните резултати проф. Константинов уточни:

"Събират се всички гласове, подадени за партии, коалиции и независими кандидати. Не се работи с гласовете "Не подкрепям никого". Те отиват в кошчето за боклук. След това се вземат 4% от това число. Като вземете 4% от 2 500 000 – това са 100 000 гласа. Всички партии, които имат 100 000 гласа, влизат в парламента. Прагът е 100 000, ИТН имат 96 000, което е 3,85%. И друг път сме имали такива случаи – партии на ръба. Всеки може да оспорва, но тук нямат никакъв шанс "оспорвачите". Няма как да намерят някой, който да повдигне този въпрос, но дори да го повдигне, Конституционният съд ще ги пореже."

Колко струва един мандат на национално ниво – какъв е броят гласове, които осигуряват един мандат?

Доскоро беше 12-13 000 гласа, сега падна на 9 480, закръглено 9 500 гласа, поясни Михаил Константинов.

"Средно 9 500 дават един мандат на партията."

Тристепенен математически алгоритъм без човешка намеса определя в кой район коя партия какво взема, поясни проф. Константинов.

"Вкарваме числа, изкарваме мандати. На регионално ниво може да има несправедливости, обаче партията си определя мандатите на национално ниво."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

В България животновъдството се унищожава, а млякото намалява . Българският фермер не може да задоволи собственото си село. Нямаме производство. Това заяви пред БНР фермерът Петър Карадамянов от Долна махала, Пловдивско. "Има търсене. В България мляко няма. Проблемът е, че няма и да има скоро . Животновъдството се унищожава и там..

публикувано на 24.04.24 в 09:19
Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите

Античният град Хераклея Синтика в Рупите вече с туристическа инфраструктура

Античният град Хераклея Синтика в местността Рупите , който привлече интереса на стотици хиляди посетители както на място, така и във виртуалното пространство, вече разполага и с туристическа инфраструктура.  За консервацията на разкритото до момента и социализацията на обекта община Петрич започна изпълнението на мащабен проект , чийто първи етап е..

публикувано на 21.04.24 в 07:50
Президентът на Хърватия Зоран Миланович (на преден план) и премиерът Андрей Пленкович

Аделина Марини: Хърватия навлиза в конституционна криза

Хърватия навлиза в конституционна криза . Това заяви пред БНР журналистът Аделина Марини от изданието "EUinside" след парламентарните избори в Хърватия. Те противопоставиха в остър сблъсък премиера консерватор Андрей Пленкович и президента социалдемократ Зоран Миланович. ХДО печели изборите в Хърватия, но и втората политическа сила..

публикувано на 20.04.24 в 12:05
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Пол Роджърс: Нетаняху извлече полза от напрежението с Иран

Когато Израел се закани да отвърне на нападението на Иран с дронове и ракети, иранският президент Ибрахим Раиси от своя страна се закани, че "дори и най-малката инвазия на Израел ще предизвика масивна и твърда реакция". Иранското военно ръководство започна да говори за "ново уравнение" в отношенията след като на 1 април Израел удари..

публикувано на 20.04.24 в 09:55
Симеон Матев

Симеон Матев: От началото на годината валежите в пустинята са много повече, отколкото у нас

Валежите от началото на годината в пустинята са многократно повече, отколкото са в нашата страна.  Това съобщи пред БНР климатологът Симеон Матев. "Това е изненада. Има конспиративни теории какво се случва.  Чисто научно човек все още не може да предизвика такива валежи, каквито паднаха в Дубай.  Може да ги увеличи с 10-15%, но не и да..

публикувано на 18.04.24 в 17:35
Димитър Събев

Димитър Събев: Демографски планините ни са по-стабилни от равнините

В демографско положение  българските планини са по-стабилни от равнинните територии  на страната. Това заяви пред БНР гл. ас. Димитър Събев от Института за икономически изследвания при БАН, журналист, доктор по икономика, писател. Българските планини са много разнообразни. Между 30 и 60% от територията ни е планинска.  Ние сме планинска..

публикувано на 18.04.24 в 11:15

Конференция за хората с увреждания откроява пробойни в системата за подкрепа

Като държава отдавна сме поели ангажимента да спазваме Конвенцията за правата на хората с увреждания, които обаче продължават да бъдат изключвани и много често стават жертва на насилие . Това каза в интервю за БНР адвокат Анета Генова, основател на фондация "Кера", преди конференцията "Правата на хората с увреждания: защита от насилие,..

публикувано на 18.04.24 в 10:17