Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

62 филма ще бъдат показани на кино-литературния фестивал „Синелибри“

Осмото по ред издание ще се проведе от 8 до 30 октомври в София и още 6 града

Снимка: cinelibri.com

Осмото по ред издание на кино-литературния фестивал „Синелибри“ започва на 8 октомври. Той е единственият, в който се прожектират филми, направени по книги.   

Срещи на живо със забележителни артисти от цял свят - режисьори, сценаристи, писатели, актьори и продуценти обещават по време на фестивала организаторите на "Синелибри". Ще има бляскави кино-литературни премиери, галавечери, пърформанси, уъркшопи. „Преоткритото време“ е мотото на фестивала тази година и чрез него се отбелязва 100 години от смъртта на Марсел Пруст, една от иконите на литературния модернизъм, автор на монументалния роман „По следите на изгубеното време“.   

"Това е кино фестивал с най-големите световни кино продукции, повечето са с национални и международни премиери, които пристигат в България от големите фестивали във Венеция, Торонто, Сан Себастиан. Качеството на филмите е безкомпромисно. Тези филми са обвързани с литературата или са адаптации и свободни интерпретации, или са биографични филми. Тази година ще има много документални филми. Кино фестивалът ще се проведе в рамките на 23 дни и ще протече от 8 до 30 октомври в София и още 6 града. В София ще има над 300 прожекции и това издание е най-амбициозното. Тази година ще бъдат представени 62 филма", каза за БНР Жаклин Вагенщайн.

Не случайно осмото издание на "Синелибри" започва на осми октомври, а осмицата като символ на безкрайността е вплетена във визията на фестивала, казва още Жаклин Вагенщайн:

"Ключовата визия на фестивала представлява три осмици -  едната е лист хартия, другата е кино лента, третата е залез и изгрев и четвъртата е пясъчен часовник".

Осмото издание на "Синелибри" ще се открие тази вечер в зала 1 на НДК с дългоочаквания игрален дебют на Теодор Ушев - фантастиката „φ1.618“. Празничната церемония по откриването на фестивала ще бъде съпроводена с екстравагантен танцов пърформанс, чиято артистична концепция е в синхрон с цялостната визия и философия на тазгодишното издание. Непосредствено след церемонията зрителите в зала 1 ще присъстват на въпросната ексклузивна прожекция на филма на Тео Ушев, известен в цял свят с майсторските си анимационни проекти, спечелили му над 200 отличия през годините, включително номинация за „Оскар“:  

"Най-важните прожекции са тези у дома. Фактът, че филмът тръгва едновременно на два важни фестивала като "Синелибри" в София и Фестивалът за ново кино в Монреал е много добро съвпадение. Аз вярвам в такива знаци, които съдбата ми поднася".

Филмът на Теодор Ушев „φ1.618“ е адаптация на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров, известен и като автор на „Дзифт“. Оператор е Емил Христов, чието име пък се свързва с най-успешните български филми от последните години, в т.ч. литературните адаптации „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ и „Дзифт“. Историята на „φ1.618“ ще пренесе зрителите в тайнствения свят на биотитаните - безсмъртни, асексуални, биологически съвършени хора. Застрашени от нарастващата токсичност на своята планета Земя, те се готвят да я напуснат завинаги, подготвяйки за мисията космическия кораб Пумпал:

Главните роли във филма на Теодор Ушев са поверени на Деян Донков и Мартина Апостолова, партнират им Ирмена Чичикова, Николай Станоев, Владимир Люцканов, Герасим Георгиев - Геро, Китодар Тодоров.   

"Синелибри" предвижда още една грандиозна кинопремиера в зала 1 на НДК - на 21 октомври. Става дума за психологическата драма „Синът“ на Флориан Зелер. Филмът ще бъде излъчен непосредствено след церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма. След като предизвика фурор с филмовата адаптация на пиесата „Бащата“, с Антъни Хопкинс и Оливия Колман в главните роли, тази година драматургът и писател Флориан Зелер отново влиза в ролята на кинорежисьор, за да предложи екранизация на още една своя хитова пиеса.  

Програмата предвижда галасъбития с официални премиери на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти. Ще има и специална детска програма, както и двудневен курс на тема „От идеята до големия екран“, който ще се проведе на 29 и 30 октомври. Курсът се състои от два мастъркласа, предлагащи синтезирано знание за основите на реализацията на един филм. Лектори са Александър Чобанов, известен сценарист и писател, и Владимир Тодоров, художник и илюстратор с многогодишен опит в игралното и анимационното кино и редица международни успехи.  Повече можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си. С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на партиите в бюлетината за изборите

Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за предсрочните парламентарни избори и в бюлетината за избори за български представители в Европейския парламент. Вотът "2 в 1" ще се състои на 9 юни.  Жребият беше публичен и излъчен на фейсбук страницата на ЦИК. На него право да присъстват..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

Предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25