Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна кампанията “Безопасност за децата - Безопасна пътна инфраструктура около детските и учебни заведения”

Снимка: Светослав Цветанов

От Българската браншова асоциация "Пътна безопасност"! започнаха Национална кампания насочена към “Безопасност за децата - Безопасна пътна инфраструктура около детските и учебни заведения”, която има за цел да създаде една по-безопасна среда за децата. Освен проблемът, който трябва да се посочи е необходимо и да се направят снимки ясно показващи проблемите, да се посочи града, квартала и точния адрес на учебното заведение. Регламентът изисква още и да се попълни формата и да се прикачат снимки. 

Инициативата чрез интернет платформата събира предложения и приема сигнали за не толкова добрата инфраструктура, ако има такава и ако родителите на децата и учениците са видели да липсват обезопасителни съоръжения, да няма пешеходни пътеки или да липсват пътни знаци, казват от Българска браншова асоциация "Пътна безопасност". Тяхната идея е, като се чуе мнението на гражданите, да се помогне за тяхното решаване.

Родители на деца и ученици по-скоро намират пространствата около учебните заведения като безопасни. Техните страхове по-скоро са свързани със скоростта на автомобилите, с която се преминава покрай тях и липсата на места за паркиране на автомобилите около детските градини и ясли в София. Родителите на деца казват още, че въпреки поставените пътни знаци около детските градини и училищата масово те не се спазват от младите водачи и това буди тревога.

"Засега работим само с учебните заведения като училища, детски градини и детски ясли, но в бъдеще бихме включили и детските площадки". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" инж. Гергана Пиронкова, координатор на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност“:

"Нашата кампания е обърната към децата, защото те са бъдещето на нашата държава и съответно са най-уязвимата група. Все пак децата не винаги се оглеждат. Те са си деца и към тях вниманието трябва да е по-изострено. Също така, когато покрай техните училища и детски градини има пешеходна пътека, хубава и осветена маркировка, те ще бъдат възпитани по този начин, че това са нормални неща, които трябва да присъстват в пътната инфраструктура около училищата. Впоследствие, когато пораснат, те ще бъдат едни отговорни граждани, които ще искат тези пешеходни пътеки да не са само около училищата, а навсякъде. Това е нашата идея".

Цялото интервю с инж. Гергана Пиронкова можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Недит Георгиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26