Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати: Трябва да се положат усилия, за да бъде изчистен образа на българския политик

Снимка: Ани Петрова

Най-възрастният народен представител в това Народно събрание е Вежди Рашидов. Той ще открие първото заседание на новоизбрания парламент. 25 –годишната депутатка от ДПС – Небие Кабак, пък е най-младият народен представител. Президентът свиква първото заседание на новото Народно събрание на 19 октомври. Кремена Кунева и Марин Маринов са две от новите лица в Парламента.

Поставени сме в една доста сложна ситуация, отчете пред БНР Кремена Кунева, която е избрана от листите на „Демократична България“.

„Поставени сме в една доста сложна ситуация. През последните години се загуби политическият елит. ГЕРБ прави крачки към останалите партии, но това е опит да се прикрие истината защо се намираме в това състояние. ГЕРБ бяха тези, които свалиха последното редовно правителство“.

Това, че влизам в Народно събрание, което не се знае колко дълго ще функционира, не ме обезсърчава, заяви тя.

„Има каузи и действия, които могат да бъдат предприети в  по-кратък период от време. Наясно съм, че големите промени могат да се случат само при един стабилен парламент. Моите каузи са свързани с детското здравеопазване и образование. Трябва да се работи върху казуса за национална детска болница“.

Думите „политик“, „Народно събрание“, „политика“, „депутат“ носят едно неприятно усещане в българските граждани, призна Т Кремена Кунева и заяви, че трябва много да се работи, за да бъде променено това.

Марин Маринов, който е избран от листите на ГЕРБ, също смята, че трябва да се положат усилия, за да бъде изчистен образа на българския политик.

„С работата, която ни предстои, следва да покажем, че да бъдеш народен представител не е мръсна дума.“

На страната е нужно стабилно управление, убеден е той.

„Защото политическата криза засилва и другите кризи в държавата. Нужни са ни лидери с доказан опит и експертиза. Решението на всяка една криза трябва да започне със смирение. Политическите лидери трябва да загърбят своето его. Нужно ни е  единение, за да вървим напред като общество и държава. Има приоритети около които може да се обединим. Тези, които не искат да участват в решаването на кризите и проблемите, поне да не пречат“.

Той смята, че би могъл да бъде полезен с юридическия си опит и познания.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Кремена Кунева и Марин Маринов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48

Деца от различни националности ще боядисват яйца в София

Заедно ще боядисват великденски яйца деца от различни националности и семействата им от 10 до 14 ч. в Каньон парк в "Младост 3" до метростанцията "Александър Малинов". Събитието е със свободен достъп и всеки може да се включи. То се организира за трета поредна година от фондация "От нас зависи".  Мария Тончина от Фондацията обясни: "Всичко е осигурено -..

публикувано на 04.05.24 в 08:40
Министър-председателят на Грузия Иракли Кобахидзе

Грузинският премиер отхвърли критиките на закона за "чуждестранните агенти"

Грузинският премиер Иракли Кобахидзе отхвърли критиките от САЩ и ЕС във връзка със законопроекта за "чуждестранните агенти", като заяви, че опонентите на предложения текст не желаят да влязат в смислен дебат . Законопроектът, одобрен тази седмица на второ четене от грузинския парламент, изисква организациите, които получават повече от 20 % от..

публикувано на 04.05.24 в 08:15

В навечерието на "Евровизия" мъж и жена в Малмьо запалиха Корана

Мъж и жена запалиха копие на Корана в шведския град Малмьо в навечерието конкурса за песен „Евровизия“. Шведската полиция беше критикувана, защото е допуснала инцидента близо до място, на което са планирани събития с масово участие.  Властите обаче заявяват, че става въпрос за действия, които са законни от гледна точка на правото на свободно изразяване...

публикувано на 04.05.24 в 08:06

До 17 часа партиите и коалициите могат да подават заявления за промяна в състава и името

До 17:00 часа днес партиите и коалициите могат да подават заявление в ЦИК за промени в състава или в наименованието на коалиция, регистрирана за участие в изборите на 9 ти юни. Партия или коалиция може да поиска заличаване на регистрацията ѝ за изборите не по късно от 7-ми май. Също до края на  деня кметовете на общини трябва да насрочат консултации за..

публикувано на 04.05.24 в 07:16
Френският самолетоносач

Френският самолетоносач "Шарл де Гол" акостира в базата на остров Крит

На американската военна база Суда на остров Крит акостира френският самолетоносач "Шарл де Гол". Той ще се включи в учения на НАТО в Средиземно море. Франция за първи път предава своя самолетоносач под оперативното ръководство и контрол на Алианса в рамките на две седмици, докато продължава учението на НАТО. Общо 15 страни ще участват в..

публикувано на 04.05.24 в 07:13