Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Ноев: България да спре да превива гръбнак пред Путин, а НС да гласува въоръжение и боеприпаси за Украйна

"Присъединявайки се към солидарността с Украйна, трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност"

Бойко Ноев
Снимка: Савина Спасова, БНР

Българските институции реагираха адекватно на външнополитическите събития през изминалата седмица. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, който е бивш министър на отбраната и посланик на България в НАТО.

„Политиците на деня трябва да разберат, че е крайно време да престане поведението на България на превит гръбнак и подчиненост по отношение на Кремъл и Путин. Този синдром беше на път да се изживее. Надявам се замесването ни в случилото се с Кримския мост да послужи като повод на политиците, взимащи решения в момента, категорично да отговорят със съответните действия, а не със снишаване и прикриване“.

Бойко Ноев  смята, че ще бъде трудно да се състави правителство.

„България в момента се раздира от две основни противоречия. Едното е между гражданите и т.нар. статукво. То все още не е решено. Трябва да има промяна в прокуратурата и съдебната власт. Другото е дали сме с Европа или с Путин. Те се преплитат“.

Бившият министър на отбраната коментира изказването на настоящия, че страната ни няма достатъчно количество изправно въоръжение, което може да предостави на Украйна.

„Ако говорим за оръжейни системи е едно, но ние имаме много боеприпаси, които са в края на своя живот и могат да бъдат използвани сега. Да свърши войната по-скоро е от стратегически интерес за България. Затова едно решение на Народното събрание трябва да казва, че ще предоставим на Украйна военно-техническа помощ, включително въоръжение и боеприпаси“.

Способностите ни, които се засегнат, трябва да бъдат компенсирани от съюзниците, смята Бойко Ноев.

„Нашата протововъздушна охрана и днес е в плачевно състояние. Отдавна трябваше да поискаме от НАТО да ни бъдат изпратени системи от типа на „Патриот“ и други. Присъединявайки се към солидарността с Украйна, ние трябва да използваме това, за да укрепим нашата сигурност. Трябва да се търсят компенсаторни механизми. Това правят всички европейски държави в нашето положение. Ние изоставаме"

В момента отбраната ни не може да комуникира ефективно с българските предприятия от военната индустрия, отбеляза той.

Предоставянето на военна помощ за Украйна трябва да бъде само една от точките за укрепването на българската отбрана, обясни Ноев.
"Да видим тогава дали ще има партия, която да бъде против това укрепване и ще продължава да настоява да си държим тези 40-годишни боеприпаси, които утре няма да стават за нищо"
Цялото интервю на Диана Янкулова с Бойко Ноев може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС: Печалби от замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Страните членки на ЕС потвърдиха споразумението, постигнато от постоянните представители, неочакваните печалби от замразените руски активи да се използват от Украйна за отбрана и реконструкция в контекста на агресията на Русия. Представителите на страните от ЕС със споразумение за приходите от замразените руски активи Могат ли замразените..

публикувано на 21.05.24 в 14:35

Възрожденският град Елена чества своя празник

В Деня на светите равноапостоли Константин и Елена своя празник чества възрожденският град Елена.  Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"? Честванията започнаха със света литургия, а стотици се събраха, за да празнуват около Даскалоливницата, дала преди два века от..

публикувано на 21.05.24 в 14:25

Парламентът събра кворум за извънредното си заседание

Над 170 депутати се регистрираха в пленарната зала и така парламентът събра кворум за извънредното си заседание, на което ще изслуша служебния премиер Димитър Главчев във връзка с актуализацията на пенсиите.  В НС изслушват служебния премиер за пенсиите Социалната комисия не прие за задължителна подкрепа в надзора на НОИ на 11% ръст на пенсиите..

публикувано на 21.05.24 в 13:55
Плаж в Пелопонес, Гърция

Цената на кафето в Гърция без промяна

Цените на кафето в Гърция това лято остават непроменени след среща днес на търговци и министъра на финансите. Цената на кафето за клиентите няма да се покачва тази година. Това заявиха днес търговците на кафе, които се срещнаха с министъра на финансите Хадзидакис. Данъците върху кафето остават на 13% до края на годината, реши правителството..

публикувано на 21.05.24 в 13:51

Иранският посланик: Понякога горчивите случаи създават по-задълбочени връзки между хората и народите

Посланици на различни държави и български политици изказаха съпричастие в книгата за съболезнования, която посолството на Иран в София откри по повод кончината на президента на Ислямската държава - Ебрахим Раиси. Пред БНР посланикът на Иран в България - Алиреза Ирваш, каза, че страната му остава спокойна и ще изпълни всичките си ангажименти към иранския..

публикувано на 21.05.24 в 13:44

Проф. Георги Касчиев: Очаквам цената на тока да се увеличи с 5%

До 5% увеличение на цената на тока прогнозира енергийният експерт проф. Георги Касчиев в интервю пред БНР. "Едно от усилията беше правителството да преведе 32 млн. лв. във Фонда за сигурност на енергийната система. Откъде ще се вземат и кои ще бъдат ощетени? Резултатът е напрегната обстановка сред потребителските очаквания - недоволство..

публикувано на 21.05.24 в 13:40
Жеко Милев

Доц. Жеко Милев: Въпросът 10% или 11% да е увеличението на пенсиите е измислен

Въпросът с 10% или с 11% да се увеличат пенсиите е измислен , защото в Кодекса за социалното осигуряване е казано ясно как трябва да стане това от 1-ви юли. Това каза пред БНР доц. Жеко Милев, заместник-ръководител на катедра "Финанси" в УНСС, и обясни: "50% трябва да се вземе предвид от ръста на инфлацията за 2023 г. и 50% от ръста на..

публикувано на 21.05.24 в 13:35