Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 20% ръст на българските туристи в Гърция за половин година

Снимка: www.epirusforallseasons.gr

Посолството на Гърция в София проведе събитие за гръцкия туризъм с акцент регион Епир. То е насочено към туроператори за представяне на възможностите за пътувания в тази част на Гърция, която е малко позната за българските туристи.

472 000 гръцки граждани са посетили страната ни с цел туризъм от началото на годината до края на август. В същото време 818 000 българи са посетили Гърция с цел туризъм, сочат данните на Министерството на туризма.

Традиционно добрите отношения в туризма между България и Гърция отбеляза заместник-министър Мариела Модева. Георгиус Стафилакис от Гръцката национална туристическа организация отбеляза, че за българските туристи Гърция е най-близката и от много години най-предпочитана туристическа дестинация.

"През 2022 година, след две години на пандемия, видяхме, че най-близките ни съседи се завръщат към любимите си дестинации в Гърция, но предимно в Северна Гърция. Разбира се войната в Украйна и икономическата ситуация в Европа създаде проблеми за туристическата активност. Вярно е, че балканските страни бяха повлияни повече от останалите и затова имаше значително забавяне при решението на хората да пътуват", отбеляза Стафилакис и посочи, че през настоящата година за всички балкански страни туристическият период е започнал с месец по-късно, отколкото за останалите страни в Европа и повечето туристи са взели решението за ваканцията си в последния момент.

"Тези условия са намалили наличностите на стаи и са създали натиск върху туроператорите. Независимо от всички трудности, свързани с инфлацията и с цените на горивата, след две години на пандемия хората бяха решени да пътуват. Що се отнася до пътуванията от България, само за шестте месеца на годината туристите от България са се увеличили между 15 и 20 на сто", каза още Стафилакис.

Александра Аграфиотиот един от големите туроператори, който води в Гърция туристи от България, заяви, че през тази година цените на гръцките хотели са били много добри, което е позволило отново много българи да посетят гръцките курорти:

"Нужна е сериозна работа от страна на туроператорите, за да може правилно да бъде представен и рекламиран Епир на българския пазар и не само в частта от море, а богатата гама от възможности, които тази част от Гърция представя".

Юлия Маркула, директор на туризма на регион Епир, го представи като дестинация с идилични плажове и тюркоазени води, скрити заливчета, набраздени брегове, зелена природа, която много напомня на тази в България, изобилие от туристически дейности и хотелска инфраструктура за всеки бюджет. Тя отбеляза също добрата транспортна свързаност с наличието на летища, магистрали, като представи възможностите на различните морски дестинации на отстояние около 600 километра от България.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

www.epirusforallseasons.gr

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Чакащи пътници на летище Гетуик

Сериозни проблеми с великденските пътувания за милиони британци

Милиони британци са изправени пред сериозни проблеми с пътуването по Великденските празници. Силните ветрове и проливните дъждове в някои части на Острова допълнително затрудняват пътуванията. Задръствания и хаос по пътищата очакват британците и рекорден брой по летищата този уикенд, който съвпада с края на срока за много училища. Шофьорите..

публикувано на 29.03.24 в 08:24

Администрацията на САЩ води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа

Американската администрация води предварителни разговори за стабилизиране на Ивицата Газа след края на войната, пише изданието "Политико". В разговорите е включено и предложение на Пентагона за оказване на помощ за финансиране на международна или изцяло палестинска мироопазваща мисия.  Според официални представители, пожелали анонимност,..

публикувано на 29.03.24 в 08:12

Радев, Тагарев и Денков на конференция за НАТО

Конференция, посветена на членството в НАТО, ще има в София. Тя е организирана от Дипломатическият институт към министъра на външните работи, Информационният център на Министерството на отбраната, Атлантическият клуб в България и Софийският форум за сигурност. Очертаване на основните предизвикателства пред черноморската сигурност след..

публикувано на 29.03.24 в 08:08

Георги Кадиев: Изборът за служебен премиер е между двамата зам.-председатели на Сметната палата

Реалният избор за служебен премиер е между двамата заместник-председатели на Сметната палата. Това заяви пред БНР Георги Кадиев - бивш зам.-министър на финансите и бивш общински съветник в София. Той изброи причините за отпадането на останалите 8 възможности за длъжността.  Според него обаче ако и тези двама души се откажат, ще сме в..

публикувано на 29.03.24 в 07:57
Укпаински сапьори край Днепър

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в Централна Украйна

Руските сили атакуваха инфраструктурни обекти в района на град Днепър в Централна Украйна. Системите за въздушна тревога предупредиха за опасност от ракетни удари на територията на цялата страна. Един човек е бил ранен при руска атака с дронове "Шахед" в Днепропетровска област, съобщи ръководителят на местната администрация Сергей Лисак.  По..

публикувано на 29.03.24 в 07:54

Катастрофа с автобус с ученици в Германия, няма жертви

Автобус катастрофира в Германия за пореден път. Инцидентът този път е в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия. В превозното средство са пътували около 60 души - повечето ученици, които се връщали от посещение в Англия. Автобусът излязъл от платното на магистрала 44 и се преобърнал, на стотина километра източно от Дюселдорф...

публикувано на 29.03.24 в 07:53

И не забравяйте: В неделя се местят стрелките с час напред!

На 31 март, неделя, преминаваме към лятното часово време. Преместваме часовниците е с един час напред. В 3:00 ч. през нощта стрелките трябва да покажат 4 часа. Към астрономическото време ще се върнем на  27 октомври.

публикувано на 29.03.24 в 07:45