Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Настоящата политика удря най-много бедните и смазва средната класа дългосрочно, категоричен е той

Кузман Илиев: Децата ни ще имат убийствени данъци и осигуровки, за да изплащат нашите пенсии

Има изкристализирал консенсус за вредните неща между всички партии с потенциал да управляват, смята икономистът

Кузман Илиев
Снимка: Силвия Великова

"Има много ясен, изкристализирал консенсус между всички партии с потенциал да управляват, за вредните неща. За вредните неща те сядат заедно на една маса."

Това мнение изрази пред БНР икономистът, финансов консултант и политически анализатор Кузман Илиев. По думите му всички "си стиснаха ръцете, че трябва да се харчи още и да се трупа дълг – по това има консенсус".

"Получава се един бюфет, една шведска маса, от която всеки обещава някакви неща."

От година и половина-две България се управлява дългосрочно от президента, появяват се за кратко парламенти, които гласуват задлъжняващи за хазната бюджети, посочи икономистът, като нарече това "тежка безотговорност", защото се прави с много къс хоризонт.

"Те имат стимул да изглеждат много по-загрижени за определени електорални групи, което дългосрочно се изразява в много неприятно задлъжняване, наливане на пари само в социални плащания или военизиране – непродуктивни дейности. Икономическият растеж практически вече е много нисък и води дългосрочно до непродуктивно задлъжняване."

"Бюджетът трябва да бъде много разумен. Досега 20 години имахме фискална стабилност. При нас грешките се наказват по-тежко от нашите партньори, които икономически са по-заможни и имат буфери. Не трябва да позволяване разточителството да продължава. Трябва да запушим  дупките. Не се забелязва това. Забелязва се един нагон за вдигане на пенсии, срещу тях няма вдигане на осигуровки. Пенсионният модел се чупи и започваме да финансираме пенсиите през данъците", коментира Кузман Илиев в предаването "Преди всички".

Ние сме най-бързо топящата се нация. Нашите деца ще трябва да имат убийствени данъци и осигуровки, за да издържат нас като пенсионери, категоричен е Илиев. Това според него ще доведе до сериозен разкол между поколенията и сблъсък, защото"работещите няма да искат да покриват този масраф".

Политически българските граждани стават заложници на краткосрочни егоистични партийни интереси, подчерта анализаторът.

"ГЕРБ имат унизителен подход да се харесат на задокеанските ни партньори от САЩ, конкретно на Демократическата партия, което е стратегическа грешка, тъй като там вятърът на промяната задухва към републиканците. ПП се държат като пубертетен политически субект, който иска всичко или нищо. ДБ осъзнават, че е безумна ситуацията, но когато ПП се държат така, те не могат много реверанси с Борисов да си правят, а им се иска – реториката им е доста по-прибрана. Нищо от тези неща не ни касае нас като граждани."

Инфлацията е вследствие на много пари в системата. Когато вземете външни заеми и ги налеете в българската икономика за социални плащания, това означава още пари в системата и подхранване на инфлацията, поясни Кузман Илиев.

"С едната ръка им давате малко повишение, 10-15% и им правите инфлация 20%, или 25, или 30. Това е доста нечестно. Вие всъщност под тази форма ги обирате хората."

Настоящата политика удря най-много бедните и смазва средната класа, допълни икономистът.

"Това е все едно да има един сериозен пожар и вие да се засилите, една кофа с бензин да му лиснете и да кажете – трябва нещо да направя, трябва да го полея с нещо."

Кузман Илиев смята, че служебният кабинет ще внесе "сравнително разумен бюджет, който не е политически обременен", но трябва да се надяваме дебатите по него да не бъдат опорочени от интересите на отделните партии.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Апостолос Мангириадис: Единственият път на Скопие към ЕС минава през Атина

16 години след ветото в Букурещ върху присъединяването на Скопие към НАТО Гърция отново има същия проблем с вече Република Северна Македония - заради името й. И съвсем не е изключено епизодът с ветото да се повтори - този път за еврочленството. Причината е, че полагайки клетва, новата президентка Гордана Силяновска-Давкова нарече страната си не с..

публикувано на 25.05.24 в 11:40
Светлана Дичева

Светлана Дичева: Изкуственият интелект е приятел, но и бариера пред въображението

"24 май е празникът на мисълта, защото думите ни карат да мислим по-задълбочено, по-богато . Колкото повече думи имаме в речника си, толкова повече детайли от богатия и вечно развиващ се свят можем да възприемем. Това е един от най-хубавите празници!". Това каза Светлана Дичева, писател, преводач и журналист, водеща на предаванията "Графити по..

публикувано на 24.05.24 в 15:41

Десислава Алексиева: Панаирът на книгата е преживяване!

Панаирът на книгата е преживяване , заяви пред БНР Десислава Алексиева, председател на Асоциация "Българска книга".  Традиционният пролетен панаир на книгата се открива днес пред НДК, а заглавията, които ще се предлагат, са от 80 до 100 000. "Има много срещи с автори, илюстратори, с редактори и издатели. В шатрите пред НДК постоянно ще има..

публикувано на 24.05.24 в 10:14

Мариана Манушева: Повечето инциденти се случват поради недооценяване на обстоятелствата

"Има голямо значение как се действа, за да остане и този, който оказва първа помощ, в безопасност и да не нарани себе си.  Повечето от инцидентите се случват поради недооценяване на обстоятелствата. Хората винаги трябва да са нащрек в една такава ситуация и да се придържат към правилата за безопасност, за да не се получава така, че да има много..

публикувано на 23.05.24 в 11:49

При рестрикции в кредитирането може да има отлив и от банковия, и от имотния пазар

"Апетит към кредитиране, към задлъжняване има. Този "апетит" не е от вчера. Това е процес, който продължава години. Доста изразителен стана в момента, в който се случи високата инфлация – хората изпитаха притеснения какво се случва с техните спестявания, с тяхното обезценяване. Българинът е традиционалист - в подобна ситуация се насочва към..

публикувано на 23.05.24 в 08:27

Теодора Пенева: Трябва да има отговорна институция и да се разработи информационна система за енергийно бедните

Да се приложи механизмът за енергийна бедност, преди реално да бъде въведена либерализацията на цените на едро за домакинствата. Важно е в тази година, докато се либерализира пазарът,  да се изработи информационна система. Това препоръча Теодора Пенева, енергиен експерт от БАН и автор на доклада за 2023 г., в интервю пред БНР.  Според нея..

публикувано на 21.05.24 в 11:14

"Ходещо" оръжие на бъдещето

Дронове в небето, а вече и роботизирани кучета на земята за военни употреби има. Те охраняват стартовата космическа площадка на НАСА. Американската армия вече има тестови модели. Дори Китай ги разработва. В България също има млади умове, които се занимават с това как тези военни средства да стане по-сигурна, без това да нарани човека ...

публикувано на 20.05.24 в 18:26