Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно отличие за „Централна Африка и руската мека сила“ - филм, разследващ тайна армия, служеща на Кремъл

Връчване на Награда за разследваща журналистика на името на убитата Дафне Каруана Галиция
Снимка: БНР

24-минутният документален филм „Централна Африка и руската мека сила“ на двама френски журналиста спечели наградата за разследваща журналистика на името на убитата в Малта журналистка Дафне Каруана Галиция.

"Днес ние казваме ясно - подкрепяме Русия до последния ни дъх"…чуваме в скандиранията на демонстрантите в столицата на Централноафриканската република…

В Бангуи на хиляди мили от Киев, тълпата развява руското знаме. Това е столицата на Централноафриканската република - бивша френска колония.

“Русия беше нападната от Украйна и трябваше да се отбранява” твърди мъж в кадър….

Демонстрациите се водят от антифренска група, финансирана от Русия. Страната е разкъсвана от гражданска война от десетилетия, а миналата година избухват и кървави сблъсъци, и насилие. Правителството събира всички официални войскови части за отбрана в столицата. "Защитавате страната, защитавате нацията, не трябва да дадем нито сантиметър на бунтовниците“. Заедно с армията на страната виждаме и бели мъже с маски. Според споразумение с Москва, хиляди руски войници пристигат в Централноафриканската република, наемници работещи за групировката „Вагнер“ - армия в сянка, която служи на Кремъл, без официално да признава това.

Карол Валади

На церемонията по връчване на наградата за това журналистическо разследване беше и Росина Петрова, която е редактор в новините на програма „Хоризонт“.

„Карол Валади и Клемaн до Рома са носителите на тазгодишната награда за журналистика на името на Дафне Каруана Галиция. Те са избрани от независимо жури, включващо 200 кандидати от 27 страни членки на Европейския съюз, заради 24-минутният им документален филм "Централна Африка и руската мека сила". Той разкрива руското влияние в Централноафриканската република, пропагандата и влиянието на частното военно формирование „Вагнер“.  

И Карол, и Клеман са кореспонденти в Африка, и сътрудничат на френски и международни медии, обясни тя.

„Те живеят в Африка от няколко години, познават региона и проблемите му. Техният документален филм е своеобразно продължение на работата на трима техни руски колеги, убити в Централноафриканската република, докато разследват "Вагнер" - позната като частна армия на Кремъл, въоръжена от Русия. Тя стана известна още през 2014 г. в Украйна, когато техни членове се включиха в силите на проруските сепаратисти. След началото на войната на 24 февруари, те пак са там“.

Твърди се, че хиляди бойци на Вагнер се намират в Централно африканската република, Сирия, Либия, Судан и се намесват в конфликтите там като засилват влиянието на Русия. Москва обаче ги определя като независима, частна групировка.

Карол Валади

За БНР самият Валади разказа какво ги е мотивирало с колегата му да започнат разследването в Централно африканската република.  

„В края на 2020 година имаше голяма атака в столицата от бунтовническа група и тя беше отблъсната от международни сили, включително руски, които не бяха обикновени сили, а частно военно формирование, наречено „Вагнер груп“. Тогава започнахме да проучваме групата, защото тя беше тайна. Опитахме се да я разследваме, беше трудно, защото имаше натиск и заплахи срещу журналисти. Трима руски журналисти умряха, докато разследваха действията на „Вагнер груп“ в страната.“ 

Настроението на церемонията обаче беше приповдигнат, разказа Росина Петрова.

„На официалната церемония по награждаването в Европейския парламент в Страсбург присъстваше един от победителите - 33-годишният Валади. Неговият колега Клемaн до Рома не успя да дойде, защото е в Руанда, но веднага публикува в Инстаграм профила си снимки от церемонията и фрагменти от речта на Валади“.

Наградата има голямо символно значение, обясни още Росина Петрова в предаването „Хоризонт до обед“.

„Тя се дава за изключителни журналистически постижения на името на Дафне Каруана Галиция и се връчва около годишнината от смъртта на малтийската журналистка, която беше убита на 16 октомври 2017 година при експлозия на кола бомба.   Дафне Каруана Галиция отразяваше теми, свързани с корупцията, прането на пари, организираната престъпност, продажбата на гражданство и връзките на малтийското правителство с т.нар. „Досиета от Панама“. 

Кът за възпоменание във Валета, Малта, на който е поставена снимката на Дафне Каруана Галиция

Преди дни двама братя бяха признати за виновни и получиха по 40 години. Опасението обаче е, че поръчителите на убийството едва ли някога ще бъдат заловени и осъдени“.  

Хората, които помнят нейната работа в името на истината, както и Европейският съюз, който учреди награда на нейно име, целят насърчаване на свободната журналистика.

Победителите получават освен признание и 20 хиляди евро парична награда. На церемонията по награждаването присъстваше синът на малтийската журналистка - Матю Каруана Галиция. Той участва и в конференция за медийната свобода и ролята на Европейския съюз. В пламенна реч призова Съюза да защитава журналистите и коментира какво стои зад убийството на майка му. 

„Нейното убийство е свързано с вид трансгранична корупция, която съществува в ЕС. Случаят на майка ми е свързан с това, защото тя разследваше корупцията по високите етажи на властта, организираната престъпност, корупцията в енергийния сектор, което отвежда директно към нейното убийство. Не можем да пренебрегнем това, смятайки, че е само вид непоносимост към типа журналистика, която тя правеше, а е далеч отвъд това.“    

Награждаването стана повод отново да се говори за защита на независимата журналистика. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола, която също е малтийка, заяви, че институцията, която представлява, винаги ще стои зад истината и журналистите, които се осмеляват да я изрекат. 

 “Дафне Каруана Галиция беше изключителен журналист, борец за демокрацията. Целият й живот и всички разследвания, които правеше, бяха водени от един принцип – да  изпълнява своя дълг, не заради ползите, които може да има, или това, което й е било удобно, или каквото хората искат да чуят, а от това, което е правилно. Заради тези основни принципи хората харесваха Дафне. С тази награда, посветена на нея, за изключителни журналистически постижения, Европейският парламент изпраща силно послание, че ние винаги ще стоим на страната на търсещите истината, на страната на правосъдието и независимата журналистика.”  

В центъра на малтийската столица Валета, точно срещу Съдебната палата, е изграден кът за възпоменание, на който е поставена снимката на Дафне Каруана Галиция, обградена от цветя и свещи. Тя е там, за да може непрекъснато да следи дали се въздава правосъдие в сградата, която е под нейното зорко наблюдение. Така тя напомня какво очакват гражданите на Малта, а и целият Европейски съюз от съдебната система. 

Да си разследващ журналист е трудно в която и държава да си роден и да работиш, убеден е и Карол Валади, който се обърна към журналистите и ги призова да търсят истината, никога да не се отказват, да продължават със своите разследвания, да бъдат много внимателни и да се предпазват, колкото могат повече. Много важно е да излезе историята им, да кажат истината и да продължават да работят, убеден е той.  

Цялото интервю на Ирина Недева с Росина Петрова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много трудности медиаторите в Монтанско срещат в убеждаването на местите хора да отидат на преглед

Приобщават и ограмотяват ромския етнос в общините Монтана и Бойчиновци. Целта е да се подобри значително подобри достъпът до здравни, социални и образователни услуги.  Резултатите от дейността по проект:   "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" бяха обсъдени на среща.  Проектът е насочен към една..

публикувано на 28.03.24 в 22:44

Подадени са проекти за саниране на жилищни сгради по ПВУ за над 152 млн. лв.

307 проекта за енергийно обновяване на жилищни сгради са подадени по втория етап от процедурата за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са на обща стойност над 152 млн. лв.  Процедурата е първата по рода си за предоставяне на финансова помощ за обновяване на жилища с 20% самоучастие на собствениците. Това съобщиха от..

публикувано на 28.03.24 в 22:24

Съдът потвърди санкция за Община Дупница заради ремонта на бившия младежки дом

Административният съд в Кюстендил потвърди санкция за Община Дупница, наложена от МРРБ по ремонта на бившия младежки дом в центъра на града. Проектът „Преустройство и смяна предназначението на Младежки дом в Градски исторически музей е по Програмата "Региони в растеж" за 1 470 000 лв. Ремонтите са проточиха с няколко месеца над фиксираните 180..

публикувано на 28.03.24 в 22:16

Жители на 9 села са притеснени да не останат без транспорт заради премахване на влакови линии в Петричко

Жителите на 9 петрички села може да останат без никакъв обществен транспорт заради подготвяно от БДЖ премахване на повечето влакови линии между Кулата-Петрич и Благоевград. От държавното дружество заявиха, че в момента се прави анализ и решение все още няма, но уточниха, че за най- натоварените линии ще осигурят алтернативен автобусен транспорт...

публикувано на 28.03.24 в 22:11

Спецоперация в центровете за мигранти в София

МВР предприе, минути след 20 ч., изненадващи проверки в 3 бежански центъра в столицата. Най-силно беше присъствието на униформени служители в столичния кв. "Овча купел". Те бяха тежко въоръжени и маскирани. В рамките на операцията се използват и специално обучени кучета.  Заместник-директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи..

публикувано на 28.03.24 в 20:44
Володимир Зеленски

Зеленски е разговарял с Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от САЩ

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън за спешната необходимост от нова военна помощ от Съединените щати. Зеленски съобщи в социалните мрежи, че е обяснил на Джонсън каква е ситуацията на фронта, както и за "драстичното нарастване на руския..

публикувано на 28.03.24 в 20:10
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

МСООН: Израел да вземе всички мерки, за да осигури безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Газа

Израел трябва да вземе всички необходими мерки, за да осигури незабавно безпрепятствен достъп на хранителни помощи за Ивицата Газа, постанови днес Международният съд на ООН. В решението се посочва, че населението на палестинския анклав вече не е само застрашено от масов глад - той вече настъпва сред тях. Решенията на учредения през 1945..

публикувано на 28.03.24 в 20:03