Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепата за консерваторите е ужасяващо малка. Шансовете за избори са нулеви

"Даунинг стрийт" 10 отново търси премиер

Джонатан Къркъп, Кардиф: Дойде Брекзит и оттогава торите не могат да решат какво е да бъдеш консерватор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Изглеждаше като човек, който не е за тази работа". Това е кратката унищожителна оценка на политолога д-р Джонатан Къркъп от Университета в Кардиф. Разбира се, става дума за Лиз Тръс. За нейния кратък престой на "Даунинг стрийт" 10 като че ли вече е казано всичко - от шеговитите сравнения за дълголетието на зелената салата и данъчното фиаско до особеностите на британската политическа система, заради която Тръс беше избрана от членовете на Консервативната партия в страната, а не от представителите на партията в парламента.

"Казано просто, от премиера се очаква да бъде компетентен, особено икономически. Ето защо излагането на икономически план, който не бе подплатен финансово и бе отхвърлен от международните пазари, постави Тръс в позиция, от която трудно можеше да продължи. Тя обяви намаляване на данъците на най-богатите, после направи обратен завой в много от тези политики и успоредно с тези неволи просто не се прояви като министър-председател."

През цялото време британското ръководство и лично Лиз Тръс търсеха причините за трудностите, пред които е изправена страната, в глобалната икономическа криза, войната в Украйна и какво ли не друго, но никога не се вгледаха в собствената си политика.

"Има известна истина в това. В някакъв план има глобална криза, цените на енергията се повишиха заради войната в Украйна. Инфлацията расте по целия свят, лихвените проценти се покачват навсякъде. Но за Лиз Тръс е много трудно да оспорва факта, че заради политиката й се стигна до увеличение на цената по погасяването на правителствените дългове, до вдигане на лихвените проценти, до покачване на ипотечните заеми.

Лиз Тръс  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Политиката на Тръс и нейния финансов министър имаше ясен негативен ефект върху британската икономика. Понякога премиерите могат да се спасят като обвинят финансовия си министър, но Тръс дойде на власт със стратегия, която бе представена като съвместен проект с Куартенг. Така че тя не можа да се измъкне. Дори след като пазарите реагираха положително на уволнението на Куартенг и промяната в икономическата стратегия, това не премахна усещането, че тя не е за тази работа."

Когато ви потърсих за интервюто преди няколко дни вие ми казахте, че изглежда, че Консервативната партия се забавлява повече да говори в редиците си за смяна на лидера, отколкото да се тревожи за последиците за икономиката.

"Тук трябва да се върнем към Брекзит, та дори и преди това - към идеята какво значи да бъдеш консерватор. Партията е далеч от времето на Дейвид Камерън, от консерватизма, който предполага прогресивна центристка партия. След това дойде Брекзит и оттогава торите не могат да решат какво е да бъдеш консерватор. Тереза Мей опита да намери отговор. После Борис Джонсън, който получи голяма подкрепа заради желанието да преодолее Брекзит.

После дойде Лиз Тръс с нейната либертарианска визия за консерватизъм с малък дял на участие на държавата. А много от депутатите в нейната партия бяха избрани с обещанието на Джонсън за държавно подпомагане на техните региони. И сега в тази лидерска криза, различните крила в партията спорят какво е консерватизмът днес и не съм убеден, че има общ отговор."

Неизбежно стигнахме до въпроса за новия лидер на торите и респективно премиера на страната, който е най-вълнуващ в момента. Но нека първо да поясним процедурата, която е уникална по свой начин.

"Възможно е изборът да бъде направен само от техните депутати. Те са 356. Необходимият минимум номинации за един кандидат е увеличен до 100, така че в понеделник можем да имаме максимум трима кандидати.

Ако са трима, ще последва гласуване за свеждането им до двама. Но може би още в понеделник депутатите ще се обединят зад един кандидат. Ако стане така, ще имаме премиер още в понеделник. Ако кандидатите останат двама, между тях онлайн ще избират членовете на Консервативната партия, които са около 150 000 в цялата страна. В такъв случай нов премиер ще имаме най-късно в петък."

Кои са най-силните кандидати?

"Изглежда са трима, поне това чуваме от консервативните депутати. Риши Сунак, бившият финансов министър, който участва в предишната надпревара и загуби от Лиз Тръс. Пени Мордант, която също участва в надпреварата и сега е лидер на Камарата на общините. Тя обаче е смятана за аутсайдер, защото няма достатъчно опит и не е заемала висок министерски пост. И третият, може би изненадващо, е Борис Джонсън."

Ще се върне ли Борис Джонсън на премиерския пост?  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Без съмнение Борис Джонсън е най-екзотичната фигура от изброените, за добро или за лошо, но какви все пак са неговите шансове. Какво можем да очакваме, ако се завърне?

"Мисля, че шансовете му са много добри. В нашата парламентарна система не се налагат нови избори за смяна на премиера. Сега Джонсън има легитимност да стане премиер, защото е бил на избори и е спечелил голямо мнозинство, популярен е в партията си, а и в страната.

Последният му мандат беше влакче на ужасите заради скандалите с правителствените купони по време на локдаун. Преди това трябваше да се справя с последиците от коронавируса. Сега ще е различно. В условията на инфлационна криза, фокусът ще бъде изместен към министъра на финансите."

Опозицията настоява за предсрочни избори. Лидерът на либералдемократите Ед Дейви заяви, че е „патриотичен дълг“ на консерваторите да ги свикат, но дали това е реалистично?

"Не, не е реалистично. Във Великобритания може да има предсрочни избори, ако управляващата партия реши да ги проведе. Нито един консерватор не би си го и помислил, след като е видял проучванията в края на управлението на Лиз Тръс. Това подхожда на британския израз – "Пуйки да гласуват за Коледа". Шансовете за избори са нулеви."

Всъщност, едно от последните проучвания отрежда 53% подкрепа за лейбъристите и едва 14% за консерваторите, което е трудно за вярване...

"Да, в страна като нашата има много партии, но на практика моделът е двупартиен - консерватори и лейбъристи. За торите е ужасяващо малка подкрепата от 25%, а спад до 14-15% означава тотална промяна на политическата система. Ето защо и няма да има избори."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59