Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Коментар на Петър Волгин: От еврото и оръжията печелят само елитите

Снимка: Ани Петрова

Парламентарно представените партии, които много държат да бъдат наричани "евроатлантически", се занимават с всичко друго, само не и с реалните проблеми на обществото. В четвъртък, например, след няколко часови дискусии депутатите от евроатлантическата коалиция – т.е. ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ – гласуваха за това Министерският съвет и БНБ да ускорят техническата подготовка за приемането на еврото. След подобно бързане човек може да остане с усещането, че едва ли не 99% от българите стават и лягат с надеждата по-бързо да се присъединим към еврозоната. Слушайки евроатлантическите депутати, можеш да решиш, че България вече се е сдобила с нов национален идеал – да плащаме в евро, и то още утре, ако е възможно.

Сигурно и на вас ви прави впечатление, че никой от евроатлантическия елит не отговаря на най-елементарни въпроси като тези. Как точно ще се промени животът ми към по-добро, ако вместо 1500 лева получавам 750 евро? Как точно България ще отлепи от последното място по доходи в ЕС, когато влезем в еврозоната? Защо бивши комунистически държави като нашата - от рода на Полша, Чехия и Унгария, не показват никакво желание за бързо приемане на еврото? Защо в други бивши комунистически държави като прибалтийските републики, които станаха членове на еврозоната, инфлацията е толкова висока? След като еврото е такова универсално средство за всеобщ просперитет, защо не успя да спаси Гърция от финансовия колапс? Няма отговори на тези въпроси. Или ако има, са толкова обтекаеми, че нищо не се разбира от тях.

Включително и шефовете на БНБ онзи ден се оплетоха в такива политически коректни клишета, че искрено ми стана неудобно за тях. Като сме приемели еврото, обясняваха, вече нямало да бъдем забутани в периферията, щели сме много важни да станем. Моля? Не съм забелязал държави като Швеция и Дания, чиито граждани отхвърлиха на референдуми приемането на еврото, да са забутани в периферията или гражданите им да страдат от комплекс за малоценност. Би било добре депутатите евроатлантици да поизчистят съзнанието си от догмите и да проумеят едно много простичко нещо. Благосъстоянието на едно общество и развитието на неговата икономика нямат нищо общо с това дали плащаш в евро, долари, юани, рубли или левове. Конкретната валута няма никакво значение. От значение е единствено това как си си устроил държавата. Ако хората имат възможност да работят и да изкарват добри пари, ако работниците не са експлоатирани, а бизнесът не е подложен на постоянен рекет, една тогава ще заживеем по-добре. А влизането в еврозоната няма да реши нито един от тези проблеми. Ето защо няма никакъв смисъл сега да си счупим краката, изпълнявайки командата "Бегом към еврото!". 

Сигурен съм, че идната парламентарна седмица отново ще бъде посветена на една тема, която няма нищо общо с реалните проблеми на обществото. Обаче пак ще се веят правоверни знамена и ще се произнасят речи, пропити с евроатлантически патос. Досетихте се вероятно, за предоставяне на оръжие на Украйна ще се призовава. И отново новото мнозинство в това НС – ГЕРБ, ПП, ДПС и ДБ – ще се наложи. Хора, които не са ходили в казарма и не знаят как се държи автомат, ще ни обясняват как трябва да изнесем всичкото си годно оръжие в Украйна. Всъщност нямам нищо против такъв трансфер, стига той да бъде лично осъществен от най-гласовитите войнолюбци. И нека най-големите любители на войната, които са толкова смели от парламентарната трибуна, лично се включат в бойните действия в Украйна. Това е най-добрият пример за евроатлантическа солидарност, нали?

А най-невежият аргумент на войнолюбците е как като си дадем старото оръжие на Украйна, още на другия ден сме щели да получим чисто ново по линия на НАТО, направо от склада щели да ни го донесат. Като слушам подобни глупотевини, се сещам как преди 20 години ни убеждаваха да се присъединим към т.нар. "коалицията на желаещите", която под ръководството на САЩ нахлу в Ирак. Българските фенове на това нахлуване ни обясняваха как благодарение на участието си ще получим супер изгодни договори при възстановяването на Ирак и как към България ще потекат неспирни потоци от милиони и милиарди долари. Разбира се, нищо не потече насам, а супер изгодните договори ги получиха американските компании. Е, сигурно някой и друг долар са прибрали и българите, които тогава особено яростно агитираха да участваме в нахлуването в Ирак. Все пак старанието им трябваше да бъде възнаградено. Преди 20 години нормалните българи не получиха нищо. И днес няма да получим нищо. А от бързането към еврото и от пращането на оръжия за Украйна ще спечелят само елитите. Както винаги става. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Испанската министърка на екологичния преход Тереза Рибера

Брюксел одобри удължаването на „иберийския механизъм“ до края на годината

Брюксел даде зелена светлина за удължаване до края на годината на т.нар. „иберийски механизъм“. Той е договорен между Европейската комисия и Испания и Португалия и ограничава цената на газа, използван за производство на електроенергия. „Иберийският механизъм“ влезе в сила на 15 юни миналата година и ограничаваше цената на газа за производство..

публикувано на 28.03.23 в 22:10

213 млн. лева за подпомагане на земеделците във връзка с войната в Украйна

От 3 април земеделските производители могат да кандидатстват за подпомагане по държавна помощ заради войната в Украйна- съобщават от министерството на земеделието. Бюджетът на помощта е в размер на 213 млн. лева и представлява 50% от планираното за годината подпомагане по мярката. Датата е определена с цел да се избегнат струпвания на граждани..

публикувано на 28.03.23 в 21:12

Предложение: Договорът на НЗОК за работа на аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни, да се удължи

Действащият договор за работа на Здравната каса с аптеките, отпускащи лекарства на хронично болни пациенти, да бъде удължен до края на май. Това предложение изпратиха от осигурителния фонд до Българския фармацевтичен съюз във връзка с буксуващите преговори по новия договор, който трябва да влезе в сила от 1 април.  Предложението идва ден, след като от..

публикувано на 28.03.23 в 20:53
На демонстрацията срещу пенсионната реформа на правителството във Франция, Париж, 28 март 2023 г.

Сблъсъци в Париж между полиция и протестиращи срещу пенсионната реформа

Десетият национален протест на французите срещу пенсионната реформа минава при безпрецедентни мерки за сигурност заради нарастващото насилие и безредици. 13000 полицаи охраняват протестните демонстрации във Франция от нови сблъсъци, след като в предишните дни пострадаха стотици. Националното събрание ще изслуша вътрешния министър Жералд Дарманен по..

обновено на 28.03.23 в 20:16

Готови ли са търговските вериги да се включат в платформата за цените

Проверка на БНР сочи, че търговските вериги не са готови да се включат в платформата за проследяване на цените. Според Милена Драгийска - изпълнителен директор на една от веригите, сайтът съдържа много неясноти: Министри представиха електронната платформа за наблюдение на цените на основните храни foodprice.bg: Какво трябва да знаят..

публикувано на 28.03.23 в 20:13
Главен комисар Петър Тодоров.

Няма опасност за провеждането на изборите заради заплахите към училища, където има СИК

Няма опасност за провеждането на парламентарните изборите на 2 април заради бомбените заплахи в редица училища в страната, в които се помещават Секционните избирателни комисии. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров в Пловдив и добави, че се разработва методика, по която да се действа в случай на сигнал за взривни устройства в..

публикувано на 28.03.23 в 19:54

Съветът на ЕС се споразумя за продължаване на ограниченията за потребление на газ

Съветът на ЕС постигна политическо споразумение доброволното намаляване на потреблението на газ да бъде удължено в периода 1 април 2023 г.-31 март 2024 г,  съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Намаляването с 15% е в сравнение със средната консумация във всяка страна между 1 април 2017 г. и 31 март 2022 г. Всяка държава избира..

публикувано на 28.03.23 в 19:30