Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Анета де ла Мар: Несигурността в Бразилия върви към своя край

проф. Анета де ла Мар
Снимка: УНСС

Левият бивш президент Луиз Инасио Лула да Силва спечели балотажа на президентските избори в Бразилия срещу досегашния държавен глава Жаир Болсонаро. Направи го с едва  2% преднина, а привърженици на изгубилия претендент протестират по пътните артерии на страната.

Преди часове екипът на загубилия Болсонаро се е срещнал с Лула да Силва, но все още не е признат изборния резултат.

Направена е крачка към предаването на властта и несигурността в страната върви към своя край, обясни пред БНР проф. Анета де ла Мар, която е историк и изследовател на Латинска Америка от университета „Екстернадо де Колумбия“.

„Лула се връща на власт по много причини. Силата на демокрацията в Бразилия намаля през последните години. Основните въпроси, които трябва да разреши той, са справянето с глада сред 37 милиона души и възстановяването на диалога между властите. През последните години той липсваше“.

Болсонаро идва на власт, когато в САЩ управлява Тръмп и се забелязва тенденция към налагането на лидери, които не се съобразяват с демократичната система, обясни професор Анета де ла Мар.

Дебатът между Лула и Болсонаро се разви на терена между политиката и религията, отбеляза тя.

„В Бразилия трябваше да се върне демокрацията. Болсонаро разрушаваше демократичните институции“

Всички латиноамериканснки държави имат общ корен, но историческите процеси в тях  са различни, отбеляза тя.

„Левите правителства тук имат нужда от опозиция и критика. Пример за това е новият президент на Колумбия, който чува опозицията. В Аржентина пък не приемат критиката“.

Делото срещу Дилма Русев беше прекратено броени дни преди първия тур на изборите през септември, напомни Анета де ла Мар

„Не е доказано, че действията й са били незаконни и някои политици вече са й се извиниха. Дилма може да възстанови своето име. Аз разказвам, че и останалите български жени са силни като нея“.

Цялото интервю на Ирина Недева с проф. Анета де ла Мар може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Алфа Рисърч: ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено..

публикувано на 08.05.24 в 11:06

Разкриха една от най-мащабните онлайн измами

Огромна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група. Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни..

публикувано на 08.05.24 в 10:38

Млад мъж обезобрази приятелката си с ножица, арестуваха го

Полицията в Елена задържа млад мъж, който е обезобразил с ножица приятелката си. В Стражица е арестуван мъж, заплашил с убийство съпругата си. 23-годишен мъж е нанесъл множество прободни рани по главата на половинката. Пострадалата 41-годишна жена гражданка на Узбекистан. Задържаха 43-годишна жена за насилие над съпруга й във Велико Търново..

публикувано на 08.05.24 в 10:37

Гърция протестира срещу превръщането на византийски храм в джамия в Истанбул

В Гърция реагираха остро след официалното откриване на византийски храм в Истанбул, превърнат в джамия. След реконструкция на храма в манастира "Христос Спасител в Хора", който се намира в Истанбул, той беше открит като мюсюлмански молитвен дом, което бе определено като провокация според властите в Атина. От министерството на културата..

публикувано на 08.05.24 в 10:33
Лидерите на

Би Би Си разкри връзки между "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи

Разследване  на Би Би Си разкрива връзки между фигури от опозиционната партия "Алтернатива за Германия" и крайнодесни мрежи, някои от тях класифицирани като антидемократични или расистки от германските власти.  Стефан Крамер, ръководител в спецслужба в Източна Германия, заяви пред Би Би Си, че днес "АзГ" представлява опасност за "основите"..

публикувано на 08.05.24 в 10:19
Димитър Главчев

Смяна на областни управители в дневния ред на Министерския съвет

Кабинетът ще смени някои областни управители. Това става ясно от предварителния дневен ред на правителственото заседание, което ще де проведе този следобед от 14 часа.  Това е първата точка като проект за решение, от която не става ясно в кои области ще са промените, но вероятно смените са заради изборите 2 в 1 на 9 юни. В дневния ред на..

публикувано на 08.05.24 в 10:08

Адв. Георги Вълков: Основният проблем на пътя е подготовката на водачите

Основният проблем на пътя е подготовката на водачите. Това заяви пред БНР адв. Георги Вълков, председател на Асоциацията за защита на застраховани и пострадали при ПТП. По думите му без стабилна подготовка, само със санкции, няма как да бъдат намалени тежките изходи от катастрофи : "Не може само с наказания. Само наказанията подготвят..

публикувано на 08.05.24 в 10:03