Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лъчезар Драгомански: Правата ми са нарушени

Какво можем сами на направим при проблем с електрически уреди?

Емануил Тотев: Вина нямаме. За нас е важен жестът на добра воля

| обновено на 06.11.22 в 08:10
На 6-ти септември Лъчезар Драгомански и съпругата му Дорета Железарова си купуват бойлер. След като го изключват се оказва, че уредът продължава да работи. От високата температура избива ВиК инсталацията и наводнява кухнята.


"Бойлерът монтирахме на мястото на стария бойлер, със стария кабел, с който беше вързан предишният, който работи повече от 15 години. След като бойлерът позагря и стана вече късно, към 10 вечерта го изключихме и в 2 през нощта той "гръмна". Оказа се, че релето, което трябва да изключи бойлера е дефектно."


След като се свързва със сервиз, още същия ден в дома на Драгомански пристига техник. Дава предписание да не се използва уреда. Казва, че ще го подменят. По-късно обаче става ясно, че бойлерът няма да бъде подменен, гаранцията му няма да важи, тъй като монтажа е направен без да бъдат спазвани указанията на производителя.

"Мен не ме вълнува само бойлера дали ще ми го сменят, а погрома в цялата къща, защото се спукаха водопроводи, трябваше да разглобяваме цялата кухненска секция, да разкъртваме водопроводите, да ги подменяме. Паркетът на пода се накъдри, целият се повдигна. Имам желание да бъда овъзмезден от това, което се е случило", казва Лъчезар Драгомански.

След няколко дни получава протокол, в който е посочено, че не се признава гаранцията, защото:

"Може би бойлерът е бил свързан неправилно и по този начин не носят и отговорност за това, което се е случило в къщата".

Лъчезар Драгомански пресмята щетите, като според него са на стойност над 3 хиляди лева. Смята, че правата са му нарушени. Чувства се излъган.

Дорета Железарова се грижи сама за мъжа си, който е инвалид.

„Беше много страшно. Наводни се цялата къща. Паркетът се повдигна. Тук цялата стена беше разрушена, за да подменим тръбите.“ Помогнали са й приятели. От конкурентна фирма поправят уреда срещу 120 лева. Посочват, че е било дефектно релето, което са подменили.


Емануил Тотев е търговски директор на фирмата, която е произвела бойлера. Категорично не е съгласен, че са продали уред с дефект.

"Ние твърдо стоим зад качеството на нашите продукти и за нашата гаранция и уважаваме това, стига инструкциите за инсталация и експлоатация да бъдат спазени."

По думите на Тотев за разлика от други европейски държави в България е подценено спазването на инструкциите за инсталация и експлоатация, което е изключително важно за да се осигури правилното функциониране на уредите и защитата на потребителите.

Найден Христов е директор след продажбено обслужване във фирмата производител, той казва:

"Най-притеснителното тук е, че хората се доваряват на инсталатори, които очевидно не могат да отговорят на критериите за такъв тип професионалисти, както и да следват инструкциите, които ние - производителите детайлно описваме, които всъщност са и от значение за да работи един уред нормално и безопасно".

Христов описва детайлно какво се е случило след получаване на сигнала за проблем с бойлера.

"Няма как при правилно подвързване да изключиш бойлера и той да продължи да работи." Според Христов по начина на свързване на бойлера са игнорирани и двете защити, затова са се спукали ПВЦ тръбите.

"При проверката от нашия техник, който е бил на място, при отваряне на бойлеровото табло проводниците буквално се разпадат, което е изключително рисково и е отговорност на един инсталатор да провери каква е електрическата инсталация. Това са уреди с голяма мощност, протича голям ток и не може да се позволи дори хлабава връзка, да не говорим за разпадащи се кабели."


От фирмата са категорични, че не са продали повреден уред, но са готови да покажат жест на добра воля към семейството, което е купило техен продукт. Емануил Тотев посочва, че не предвиждат обезщетение, тъй като нямат вина.

"В морала е ние да направим още една стъпка, да направим нещо не поискано за нашите клиенти. Аз мога да кажа, че съм склонен да направя жест, не заради това, че правим интервю или, че се дава гласност на този случай, а защото тази информация достига до нас и става достояние за нас". За него е изключително важно истината да излезе на яве и потърпевшите да разберат, че продукта не е дефектен.

"За нас е важен жестът на добра воля", подчертава Тотев и поема ангажимент да се свържат със семейството на Лъчезар Драгомански. 

Целият репортаж чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42

По неотъпканите пътеки към училище

Цялата история чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

публикувано на 16.09.24 в 11:16
Стефан Топалов

Акордьор на рояли и пиана - една от изчезващите професии

Професията акордьор е една от най-рядко срещаните и специалистите се броят на пръстите на ръката. Всяко пиано и всеки роял се нуждаят от акордьор, казва Стефан Топалов - един от най-добрите майстори в настройката на тези инструменти. "Пиана със струни на над 30 години не може да не се подменят . Трябва да се подменят всички, звукът и..

публикувано на 15.09.24 в 09:55