Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Няма добри варианти за кабинет - има лоши, по-лоши и отиване на избори

"Коалиция на реванша или коалиция на компромиса - това са концептуалните модели"

Христо Иванов
Снимка: БГНЕС

"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията. Рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат. Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата. Единият е коалиция на реванша, демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно - е много тежък. Аз нямам окончателен отговор". 

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и уточни, че в момента няма добри варианти - има лоши, по-лоши и такива, които да направят ситуацията още по-лоша, т.е. отиване на избори.

Иванов определи като позитивно наличието на разговор между политическите сили:

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП - б.р.). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС - б.р.) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. ... Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат".  

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията:

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме".

Съпредседателят на "Демократична България" подчерта, че те са за "здравословна финансова рамка на държавата, която да не налива пари в инфлационния пожар и да разбира, че основното трябва да е създаване на условия за привличане на икономически инвестиции".

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Радев в Рим

Румен Радев подари на папа Франциск икона на Светите братя Кирил и Методий

Президентът Румен Радев и водената от него делегация бяха на аудиенция при папа Франциск във Ватикана. Държавният глава е подарил на Светия отец оригинална икона на Светите братя Кирил и Методий от втората половина на 19 век. Тя е дело на зографи от Софийската иконописна школа.  В момента държавният глава присъства на Божествена света литургия в..

публикувано на 23.05.24 в 11:09

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия (ЦИК) е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-и май до 17.00 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път, като в..

публикувано на 23.05.24 в 10:57

Опозицията в Гърция иска признаване на палестинската държава

В Гърция партии от опозицията настояват страната да признае палестинска държава. Вчера Норвегия, Испания и Ирландия обявиха, че ще предприемат тази стъпка на 28 май.  Норвегия, Испания и Ирландия ще признаят държавата Палестина Педро Санчес обявява на коя дата страната му ще признае държавата Палестина Гръцката опозиция настоява..

публикувано на 23.05.24 в 10:51

3D празник на буквите тази вечер

3D мапинг – част от проекта "Скритите букви" на Фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" тази вечер от 21.30 часа до полунощ. "Решихме, че всичко ще бъде около буквите – изцяло графични решения, изцяло рисувани текстури на сградата, има много малко 2D анимация, почти..

публикувано на 23.05.24 в 10:49

Опасно време в Англия, загинал при кално свлачище

Продължаващите проливни дъждове във Великобритания представляват опасност за живота и водят до сериозни нарушения на пътуванията, след като кално свлачище причини смъртен случай вчера, предупредиха от Метеорологичната служба. Пороите ще продължат в части от Обединеното кралство и днес, като жълт и оранжев предупредителен код за дъжд остават в..

публикувано на 23.05.24 в 10:46

Деветима загинаха след срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико

Девет души загинаха, а над 50 са ранени при срутване на сцена на предизборно събитие в Мексико. Проявата беше организирана от щаба на кандидат за президент, който е трети в сондажите преди изборите на 2 юни. Инцидентът е станал в северозападния щат Нуево Леон на проява, организирана от партия "Гражданско движение". Кандидатът за..

публикувано на 23.05.24 в 10:44

Заради Шенген: Италия удължи с 6 месеца граничният контрол със Словения

Италианското правителство реши да удължи срока на временното излизане на страната от Шенгенското пространство с още шест месеца и ще  продължи граничният контрол на словенската граница . Решението бе взето официално след разговор между  италианския  министър на вътрешните работи Матео Пиантедо з и и словенския т  му колега   Бощян..

публикувано на 23.05.24 в 10:16