Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знаково за българската история читалище във Велико Търново се руши

Снимка: Здравка Маслянкова

Читалище "Надежда" във Велико Търново безвъзвратно се руши, а помощта от Общината и от Министерството на културата се бави. Читалището е знаково за българската история, защото върху неговата сграда за първи път е монтиран надписът "Съединението прави силата", в него са заседавали и първите български законотворци след Освобождението при приемането на Търновската конституция. 

Защо се стигна до тази ситуация и има ли благоприятен изход от кризата? 

Трагично и не от вчера е състоянието на покрива на читалището. Всички греди от носещата му конструкция са изгнили, а течовете са навсякъде. Зад сцената покривът е паднал, зее огромна дупка, фасадата от страната на читалищната библиотека се рони. Дойде лъч светлина при последното редовно правителство, което в края на юли тази година отпусна по линия на бедствията и авариите 431 141 лева на община Велико Търново за ремонти на читалището, заяви арх. Донка Колева, председател на читалището, и поясни защо началото на ремонта не се вижда на хоризонта: 

"Ние сме подали заявка, предоставили сме проектната документация, количествено-стойностната сметка в Общината, за да се проведе процедура по обществена поръчка, и включва аварийно-възстановителни работи по фасадите и покривите на читалищните сгради – историческия театрален салон и библиотечната сграда. Тези видове работа, които бяха заложени в количествено-стойностната сметка подлежат на актуализация. В момента предполагам, че служебно се извършва тази актуализация, за да бъде възложена обществената поръчка".  

Проектът за аварийния ремонт на читалището е от 2019 година, съгласуван е с Министерството на културата на следващата година, посочи арх. Колева. 

"Обявяването на обществената поръчка се бави, защото все още не е изработена техническата информация за проекта, което е необходимо и задължително условие за обявяването на обществената поръчка. Тази спецификация се изготвя от общинската дирекция "Строителство и устройство на територията" и от председателя на читалището", обясни за БНР Надя Петрова, директор на Обществените поръчки в Община Велико Търново. Директорът на строителната дирекция в Общината е в отпуск.  

Кога ще бъде обявена обществената поръчка не е ясно, а през това време парите, отпуснати по линия на бедствията и авариите, се обезценяват. Архитект Донка Колева поясни: 

"Изпълнители в тази област казват, че трябва да умножаваме по две, някои строителни дейности по три".  

Дори и утре да бъде обявена обществената поръчка за ремонта на читалището, е невъзможно процедурите да бъдат проведени и да има сключен договор с фирма изпълнител до края на 2022 година. Възниква въпросът - ще бъдат ли загубени 431 141 лева. 

"По това постановление на Министерски съвет от 21 юли тази година, с което се отпуска финансирането, е предвидено, че може сумата да бъде прехвърлена като преходен остатък за 2023 година, но трябва да се справим до тогава, иначе ги губим", коментира за БНР главният финансист на Община Велико Търново Мариян Маринов. 

Съдбата на читалище "Надежда" е такава – да се моли за оцеляването си още от неговото създаване през 1869-а година, коментира с болка неговият председател арх. Донка Колева: 

"Тази проблем с парите е бил, откакто се е създало читалището. Първият дарител е бил царят с първите 50 златни наполеона. Изглежда такава е съдбата на ръководството – винаги да има недостиг на пари. Вземани са заеми от лихвари. Как са се борили тези хора и читалището винаги е било на косъм дали да съществува, дали няма да му вземат оборудването, обзавеждането. Вярвам, че ще се справим". 

Реализмът обаче отстъпва пред оптимизма, защото ги няма многократно обещаваните 1,2 милиона лева от кмета на Велико Търново при предизборните кампании и от министрите на културата. Парите са за ремонт на театралния салон и сцената със смяна на неудобните и скърцащи седалки и паркет, с отстраняването на вонята от мухъл, с ремонта на огромната дупка зад сцената, която от читалището са замаскирали с предпазна мрежа и завеси, с доставка на нова озвучителна апаратура. Арх. Донка Колева обясни: 

"Дупката зад сцената е друг проект. Това е така нареченият - Проект за възстановяване на сценичната част на Народното читалище "Надежда". Той също е съгласуван, имаме строително разрешение, аз дори лично се притеснявам, че неговият срок ще изтече и ще се наложи наново да финансираме актуализация на проекта, ново строително разрешение – доста сложна процедура. До този момент два пъти сме кандидатствали в Министерството на културата с този проект, но не бяхме включени в програмите". 

От няколко години историци и политици лансират идеята всяко Народно събрание да провежда учредителното си заседание във Велико Търново, където е приета Търновската конституция. Ако тази идея се случи, може да се окаже, че няма да я има историческата сграда, където да се съберат съвременните ни законотворци. 

сградата на читалищната библиотека


снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Панорамен изглед от Сърница

Доброволците в община Сърница вече имат своя база

Доброволческо формирование в община Сърница вече има своя сграда с техническо оборудване за преодоляване на пожари и природни бедствия. В новото помещение ще се помещава и противопожарен автомобил, дарен от Швейцария. Доброволческата организация в Сърница е една от най-активните в страната заради спецификите на региона , каза кметът на общината..

публикувано на 30.01.23 в 10:26

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна помощ от 120 евро за домашен високоскоростен интернет

Правителството на Кипър отпуска безвъзмездна помощ от 120 евро на желаещите да включат високоскоростен интернет в дома си. Обявената нова програма "финансиране за свързаност" е на обща стойност 10 млн. евро, осигурени чрез националния план за възстановяване и устойчивост. Еднократната сума покрива разходите за настройка и част от месечните..

публикувано на 30.01.23 в 10:21
Истанбул

Посолството на САЩ в Турция предупреди американските граждани за възможни терористични атаки в Истанбул

Посолството на САЩ в Турция предупреди американските граждани за възможни атаки срещу църкви, синагоги и дипломатически мисии в Истанбул, предаде Ройтерс. Това е второто подобно известие за четири дни след инциденти с изгаряне на Корана в Европа. В актуализирано предупреждение за сигурност посолството на САЩ съобщава, че "ответни атаки от..

публикувано на 30.01.23 в 10:04

Билетът за градския транспорт в Община Кюстендил става един лев от 6 март

Един лев ще е цената на билета в градския транспорт, който Общината в Кюстендил пуска от 6 март, обяви кметът Петър Паунов. Общественият транспорт в града е спрян повече от 30 години, изпълняват се само отделни линии от маршрутки на частни превозвачи. Една от причините е и че никой от превозвачите не иска да изпълнява курсове до 12-хилядния..

публикувано на 30.01.23 в 09:54

Започна проверка по случая с пребитата седмокласничка от Тръстеник

Регионалното управление на образованието в Плевен започна проверка след проявена агресия между ученици в град Тръстеник. Психолози работят с пострадалата ученичка и нейните съученици от класа.  Причината за побоя на осмокласничка от Плевен над седмокласничка в Тръстеник се изяснява. Албена Тотева, началник на РУО – Плевен, коментира пред..

публикувано на 30.01.23 в 09:51

Андрей Дамянов: Въпросът с таксата е пред скоба, голямото съдържание е в дебата за здравеопазването

" Потребителската такса е част от функционирането на здравната ни система . В този диалог трябва да се включат всички заинтересовани – пациенти, Здравна каса, лекари".  Това каза пред БНР адвокат Андрей Дамянов, член на Надзорния съвет на НЗОК и член на Управителния съвет на Националната пациентска организация.  И посочи позицията на НЗОК -..

публикувано на 30.01.23 в 09:37

Директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" засега не оттегля оставката си

Медици от университетската болница "Св. Иван Рилски" се събраха на протест пред лечебното заведение срещу подадената от директора д-р Дечо Дечев молба за освобождаване на поста.  Те настояват за оттегляне на подадената оставка.  В самия край на събирането при медиците влезе д-р Дечев, който ги призова да се върнат по работните си..

публикувано на 30.01.23 в 09:30