Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Стоянов: Подготвя се операция за преместване на въоръжение във и извън страната

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко изброи от каква помощ се нуждае страната му

Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната
Снимка: БГНЕС

В ход е подготовката за логистична операция за преместване на въоръжение във и извън страната, каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

В края на тази седмица Министерството на отбраната трябва да е готово с анализа за това каква помощ може да предоставим на Украйна с решението на парламента за военна помощ за Украйна.

"Още вчера ви казах, че в края на седмицата ще имаме готов анализ. След като бъде подготвен този анализ, ще подготвим съответно и предложение за решение към Министерски съвет с последващо внасяне в Народното събрание, като първо ще спазим срока, който ни е зададен с решението.

Необходима ни е още малко техническа работа в процеса и подготовката на логистична операция, която не е никак лесна – изключително сложна е, защото това е въоръжение, което трябва да бъде транспортирано от една точка до друга, както на територията на страната, така и извън територията на страната.

Но преди да коментирам каквото и да е, би следвало на Народното събрание да вземе решение по отношение на нашето предложение. Чак след това мога да коментирам какво точно е".

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко

Посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко каза, че последният случай с падналата в Полша ракета руско производство не променя исканията за военна помощ. Настояванията за предоставяне на военна помощ бяха материализирани в списък, с който България разполага далеч преди решението на парламента от началото на този месец, което задължи Министерството на отбраната да направи анализ какво реално можем да дадем.

"Това са средства за противовъздушна отбрана, бронирана и артилерийска техника, муниции и снаряди", посочи посланик Москаленко.

В момента и посланикът на Украйна не знае какви въоръжения и техника е готова да предостави България. Военното ведомство досега твърди, че на Украйна може да се предоставят само боеприпаси, защото има повече боеприпаси, отколкото е необходимо за мирно време. Че не може да се лиши от зенитно-ракетните си комплекси. А изпращането на с МиГ-29 и СУ -25 за Украйна в замяна на заместващи машини е доста неясен въпрос. Още през юни Нидерландия е отговорила, че не може да даде втора ръка Ф-16, ако България даде на Украйна наличните си изтребители. И то в момент, в който България така или иначе няма решение за бъдещето на изтребителната авиация, след като през 2023-та приземи и наличните машини, а времето за пристигането на платените нови Ф-16 се отложи до след 2025 година. Затова и веднага щом депутатите с огромното мнозинство на ГЕРБ, „Продължаваме промяната", „Демократична България", ДПС и „Български възход" одобриха военната помощ за Украйна, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обеща „крайно консервативен“ подход към съставянето на анализа. Основно заради това, че Конституцията задължава армията ни да поддържа способности за защита и на държавата.

Репортаж на Добромир Видев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Нивото на реките Банщица и Бистрица се покачи след дъждовете през последното денонощие

Нивото на реките Банщица (в област Кюстендил) и Бистрица се покачиха след дъждовете през последното денонощие. Няма излизане на вода от коритата, съобщи за БНР  експертът по управление при кризи към Общината Ивайло Чалъков. Падналите валежи в района на Кюстендил достигнаха 15 литра на кв. метър, отбелязаха от регионалната метеорологична станция...

публикувано на 21.05.24 в 18:53

Задържаха младеж за хулиганство във Велико Търново

Полицията във Велико Търново задържа 20-годишен младеж за хулиганство около паметника "Майка България" в центъра на града. От клип в социалните мрежи се вижда, че през нощта двама младежи са паркирали скъп лек автомобил до паметника, което е забранено, и си правят снимки.  Полицията и Районната прокуратура във Велико Търново се..

публикувано на 21.05.24 в 18:27

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети ще бъдат увеличени с 290 лв.

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено днес на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.  Нов механизъм за..

публикувано на 21.05.24 в 18:14

Депутати събират подписи за ново извънредно заседание

Депутати съобщиха на брифинг в кулоарите на НС, че от утре започват да събират подписи за свикване на ново извънредно заседание следващата седмица. На него трябва да бъде изслушан министърът на енергетиката заради информация за предстоящо увеличаване на цената на електроенергията. Поискана беше намесата на ДАНС заради подозрение, че една от партийните..

публикувано на 21.05.24 в 18:03
Пред съда в Каламата, Гърция, 21 май 2024 г.

Гръцки съд прекрати делото за потъването на кораб с мигранти край Пелопонес

Съд в Гърция прекрати делото срещу деветима египтяни, обвинени, че са причинили най-голямото корабокрушение на мигранти в Средиземно море от десетилетие насам. Съдиите в южния пристанищен град Каламата постановиха, че нямат юрисдикция да разглеждат делото на основание, че корабът е потънал в международни води, до гръцкия полуостров Пелопонес...

публикувано на 21.05.24 в 17:51
Доц. д-р Боряна Иванова

Доц. Боряна Иванова: Проблемите във висшето образование надхвърлят въпроса с ниските възнаграждения

Проблемите в системата на висшето образование надхвърлят много въпроса с неуважително ниските размери на възнаграждения в сектора . Това каза пред БНР доц. Боряна Иванова, ректор на Аграрния университет в Пловдив , и посочи: "Ако трябва да ги изброя в кратка форма, те са - недофинансиране на научноизследователска и художественотворческа дейност ;..

публикувано на 21.05.24 в 17:37

Бивш руски генерал е арестуван за измама

Бивш руски генерал-майор е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС, като се позова на правоохранителните органи.  Иван Попов е бил главнокомандващ на руски формирования в Южна Украйна.  "Ройтерс" припомня, че миналата година генерал Попов съобщи, че е бил уволнен, след като разказал на военното..

публикувано на 21.05.24 в 17:29