Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Катар и Световното първенство по външна политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес започва Световното първенство по футбол, което ще се проведе за първи път в държава от Близкия изток – Катар. Въпреки че повечето от нас разпускат, гледайки подобни спортни състезания, и те следват, а в някои случаи – и налагат, определени политически, социални или културни виждания. Това ли ще бъде най-политическият Мондиал на съвремието?

След Втората световна война ФИФА не беше налагала санкции – до нахлуването на Русия в Украйна. Малко след това руските футболни отбори бяха изключени от всички състезания, включително Световното първенство в Катар. Освен това други двама политически противници – САЩ и Иран, ще излязат един срещу друг на терена на 29 ноември. За последно това стана на Мондиал 1998, когато побеждава ислямската република.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино призова с писмо по-рано този месец 32-те нации, участващи на Световното първенство в Катар, да се съсредоточат върху футбола и да не позволяват той да бъде „въвличан във всяка съществуваща идеологическа или политическа битка“. Изглежда, че ФИФА иска да раздели политиката и футбола, но възможно ли е това на практика?

„Смехотворно е, че ще играем в страна, в която ФИФА казва, че иска да развива футбола. Това са глупости, но няма значение. Става въпрос за пари и търговски интереси“, така прям беше пред репортери по-рано тази година треньорът на нидерландският национален отбор Луис ван Гаал.

С радост и танци по улиците на 2 декември 2010 г. в Доха посрещнаха решението на ФИФА Катар да бъде домакин на Мондиал 2022. Тогавашният президент на Международната футболна федерация е Сеп Блатер, който заяви наскоро, че „винаги е смятал, че това е било грешка“:

„Това е голяма организация, която се нуждае от голяма държава. Катар е твърде малък, за да се справи. Бях прав, когато казвах, че не е подходящо да изберем него.“

Не бива да се забравя признанието на Блатер отпреди девет години, че политическото влияние е често срещано явление в международните първенства. В интервю за германския вестник „Ди Цайт“ той заяви, че европейските лидери са „препоръчали“ да се избере Катар„заради големи икономически интереси, свързани с тази страна“. В настоящата енергийна криза в Европа те изглеждат вече колосални. Освен обилни нефтени запаси, Катар разполага и с третите по големина залежи на природен газ след Русия и Иран, които са обект на санкции от западните страни. През април близкоизточната държава задмина САЩ като най-голям износител на втечнен природен газ, 70 процента от който отива в азиатски държави заради дългосрочни договори.

„В Германия искаме да променим начина, по който получаваме енергията си и да станем по-малко зависими от руските енергийни доставки. Шейх Тамим и аз сме съгласни, че Катар и Германия ще работят заедно в по-тясно сътрудничество в бъдеще по доставките на енергия. Германия ще развие инфраструктурата си, за да може да внася втечнен газ в по-големи количества с кораби. Катар играе централна роля в стратегията ни“, заяви канцлерът Олаф Шолц през май на съвместна пресконференция с емира на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани.Той посети тази година и Испания, където Доха ще инвестира пет милиарда долара в проекти за подкрепа на националната икономика. Според правителствените източници инвестициите са основно в технологичната сфера и проекти в областта на околната среда. Премиерът на Испания Педро Санчес:

„Това, без съмнение, е голям жест на доверие не само в испанската икономика, но и в испанските компании, които ще послужат за допълнително засилване на вече отличните отношения между нашите две страни. Катар е вторият най-голям инвеститор в Испания от държавите членки на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, след Обединените арабски емирства.“

Испания има амбициите да се превърне в европейски енергиен център благодарение на терминалите си за втечнен природен газ и хранилищата си, но ѝ липсва необходимата инфраструктура за реекспорт на север. За да осъществи намеренията си Мадрид ще трябва да внася повече втечнен природен газ от големите производителки като Катар, която в момента изнася 77 милиона тона годишно, но се стреми те да достигнат 126 милиона тона до 2027 г.

И тъй като европейските лидери желаят да получат катарски газ е малко вероятно те да критикуват остро близкоизточната страна. Това направи обаче в специално съвместно обръщение националният отбор по футбол на Австралия по повод информациите за хиляди загинали работници мигранти при строителството на стадионите и инфраструктурата за Мондиала:

„Научихме, че има напредък на хартия и на практика. Системата, позволяваща експлоатация, беше отменена, има подобряване и в условията на труд, въведена е минимална работна заплата.“

„Реформите в Катар са важни и желани стъпки, но прилагането им остава непостоянно и изисква подобрение.“

„Работниците мигранти, които са страдали, не са само цифри.“

„Трябва да се създаде ресурсен център за мигрантите, ефективни правни средства за хората, лишени от права и декриминализиране на еднополовите връзки.“

Поради същите причини местните власти в Париж и други френски градове, както и Берлин обявиха, че този път няма да бъдат обособявани специалните зони за любителите на футбола. Пиер Рабадан, заместник-кмет на Париж, отговарящ за спорта:

„Имаме възражения относно социалните условия и въздействията върху околната среда на това събитие. То не е модел за големи събития, който искаме да рекламираме в Париж. Това е първата причина. Втората е, че организирането на зона за празненства за големи групи хора по това време на годината не е уместно.“

Някои барове в Германия обявиха бойкот на първенството заради нарушенията на човешките права в Катар. Тим Юргенс – заместник главен редактор на месечно спортно списание изтъкна:

„По този начин може да се изпрати послание към спонсорите, че е премината червена линия и подкрепата на почитателите се отдръпва. Така се цели промяна в бъдеще, което би било добър знак.“

Според Доха обаче всички тези обвинения са форма на двоен стандарт и посочва ислямофобията, расизма и лошото отношение към бежанците в западните страни като примери. Изтъква се, че ФИФА и Международният олимпийски комитет са с накърнен имидж от редица скандали, поради което не са в правото си да дават морален пример. „Парадокс е, че става въпрос за налагане на западните стандарти и ценности на други култури, вместо изграждането на връзки за междукултурно разбирателство“, пише д-р Зарка Парвез, която преподава национална идентичност в университета „Джорджтаун“ в Катар. Всички са добре дошли на Световното първенство, но уважавайте културата ни, казва емирът на Катар Тамим бин Хамад Ал-Тани, който се надява то да допринесе за оборване на негативните стереотипи за арабския свят:

„От десетилетия Близкият изток страда от дискриминация. По мои наблюдения тя се основава на това, че хората не ни познават, а в някои случаи – и отказват да ни опознаят. Дори днес, все още има хора, които не могат да приемат идеята, че арабско-мюсюлманска държава ще е домакин на Световното първенство по футбол. Някои от тях, които са на влиятелни позиции, започнаха атаки с невиждано темпо. Големи спортни събития са били провеждани в други страни, които имат своите си проблеми и предизвикателства. Катар е като вашата държава – не е съвършен.“

Неодобрението срещу Катар започна мигновено след избирането й. В исторически план са вземани и други подобни спорни решения – например Италия по времето на управлението на Мусолини през 1934 г. или при военната хунта в Аржентина през 1978 г. Неоспоримо е, че спортът разполага с политическа сила и когато събития събират световния поглед не може очите да се затварят пред несправедливостите и нарушаването на човешките права и ФИФА, а и останалите спортни комитети, трябва да очертаят по-ясно и категорично етични стандарти, които да бъдат покривани, за бъдещи участия. Трябва обаче и да се запитаме дали ако вместо Катар бяха избрани САЩ или някоя европейска държава щяха да възникнат подобни остри упреци за корупция.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СОС решава: Да бъде ли отстранен съветникът Благовест Георгиев?

Столичният общински съвет (СОС) ще обсъди освобождаването на общинския съветник от "Спаси София" Благовест Георгиев от всички заемани от него постове. На 5 април той предизвика тежка катастрофа, избяга от местопроизшествието, след като беше открит отказа да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотици. В дневния ред на днешното заседание,..

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Недялко Калъчев

Д-р Недялко Калъчев: Омерта срещу диагностичните тестове, покривани от НЗОК. Диагностика - йок!

"Чак опашки не може да кажем, че има за тестване за коклюш, но има многократно повишен интерес към тестовете . Това е нормално предвид ситуацията в момента." Това каза пред БНР д-р Недялко Калъчев - собственик на голяма верига лаборатории. Тестват се най-вече деца във възрастовия периметър от 2-3 до 12 години, уточни д-р Калъчев...

публикувано на 25.04.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

Двама министри откриват инвестиция за 800 млн.лв. в медодобивния завод край Златица

Медодобивният завод при Златица и Пирдоп прави нова инвестиция на стойност 800 млн. лв.  Парите ще бъдат вложени в разширяване на рафинерията за катодна мед и в изграждане на два нови фотоволтаични парка. На официална церемония по този повод ще присъстват министрите на икономиката и на енергетиката Петко Николов и Владимир Малинов...

публикувано на 25.04.24 в 08:22
Иван Таков

Иван Таков: БСП трябваше да е спойката за тези избори, но явно няма да се получи

" Винаги ще работя за БСП - БСП е моята партия. БСП трябваше да е обединителната сила, трябваше да е спойката за тези национални избори 2 в 1 . Явно няма да се получи. Разочарован съм, че лявото в момента е раздробено на тези парламентарни избори ".  Това коментира пред БНР Иван Таков - бивш председател на Софийската организация на БСП и..

публикувано на 25.04.24 в 08:18

СЕМ избира нов председател – изтече мандатът на Соня Момчилова

Съветът за електронни медии ще избере на днешното си заседание председател на медийния регулатор за следващата една година.  Мандатът на досегашния председател Соня Момчилова изтича в края на този месец. Соня Момчилова беше избирана за председател на Съвета за електронни медии два поредни мандата. Съгласно закона за радиото и телевизията,..

публикувано на 25.04.24 в 08:15
Гледка към Чернобил от град Припят

Жива верига със свещи в Никозия за годишнината от аварията в Чернобил

Жива верига със свещи ще образуват днес кипърски гърци и кипърски турци пред Дома за сътрудничество в буферната зона в Никозия. Така по инициатива на Кипърската антиядрена платформа ще бъде отбелязана 38-ата годишнина от аварията в Чернобил. Представителите на неправителствените организации и гражданскиактивисти от двете кипърски общности,..

публикувано на 25.04.24 в 08:02
Елена Йончева

Елена Йончева: Не съм правила компромиси нито в журналистиката, нито в политиката

"В последните години се борих много активно срещу целия модел в България, който не предоставяше медийна свобода, не предоставяше върховенство на закона. Водих много тежка битка с ГЕРБ. Тези промени, които тук инициирах, са част от тази битка. За да има някакви промени в България, трябват закони. Като не можем да ги направим в България, те..

публикувано на 25.04.24 в 08:01