Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В рамките на инициативата "Светилник" още шест училища ще имат свой химн

Водещ критерий за Музикаутор е потенциалът на всяко от учебните заведения да се справи с проекта

Иван Димитров и Кристина Стоянова
Снимка: „Музикаутор“

Шест училища от общините Столична, Благоевград, Кюстендил, Стара Загора и Казанлък ще получат нови химни в рамките на инициативата „Светилник“. Тя се организира за втора поредна година от сдружението на автори и композитори „Музикаутор“ в партньорство с Българското национално радио, Българската телеграфна агенция, Сдружение „Сцена Музика“, НАТФИЗ, Алиансът за развитие на творческите сили, Асоциацията на професионалните фотографи и други.

Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Луи Брайл“ създаде химн. Заедно с още пет столични училища това учебно заведение получи собствен химн в пилотната фаза на инициативата „Светилник“ преди една година. Мотивация за организаторите на инициативата е, че музиката има обединяващ характер, а химнът е един от начините, по който учениците могат да съхранят спомен и гордост от своето училище, като същевременно допринася за позитивна училищна атмосфера.

Изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров разказа, че идеята за създаването се е появила след разговор с Хайгашот Агасян.

"И си казах ние през културния фонд на "Музикаутор" можем да направим това кампанийно и повече училища за получат своите химни".

И така, с амбицията инициативата да стане традиция и да достигне национален обхват, организаторите пристъпиха към тазгодишното, второ поред издание под мотото „Към светли бъднини вървим!“ Новото в тазгодишната кампания, е че вече не са само столични училища, ветрилото се разтваря, обхващайки и още пет общини в страната, а и партньорите стават повече. Шестте училища, които ще се сдобият със собствен химн през тази учебна година, бяха избрани сред близо 30 български училища, които кандидатстваха за грант в размер на 7000 лева, с който да обезпечат процеса по създаване на новия си химн. Едното от училищата е с доста впечатляваща 186-годишна история - Средно училище „Екзарх Антим Първи“ в град Казанлък:

"Ако имаше такава традиция в образованието като институция, ако намираш, че в настоящия момент е ценно да имаш химн, то със сигурност ценностите, които се опитваш да проектираш върху децата очевидно могат да се случат и чрез подобен инструмент - химн на училището".

И за обратната връзка с училищата, учат ли възпитаниците им своя химн, и изпълняват ли го:

"Учат го. Имахме възможност да направим пресконференцията за  втората сесия на "Светилник" в едно от столичните училища - 81 -во преди около месец. Там химнът се изпълнява всеки ден".

При определянето на училищата водещ критерий за "Музикаутор" е потенциалът на всяко от тях да се справи с проекта, тъй като той ангажира усилията на редица участници, обясни пиар мениджърът на сдружението Кристина Стоянова:

"Проверихме дали те участват в други проекти, с други организации, дали поддържат инструментален състав. В случай, че не поддържат, по какъв начин биха осигурили. Дали предлагат разностранни възможности за учениците да се изявят, дали предлагат извънкласни дейности. Това ни беше основния критерии при избора на училища

При старта на второто издание на инициативата генералният директор на Българското национално радио Милен Митев подчерта, че химнът ни кара да се чувстваме горди, че сме част от една група, от една общност.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Радостина Билярска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Израелската опера в Тел Авив

Премиера на “Орфей и Евридика“ в Телавивската опера

Традиция е преди всяко представление на Телавивската опера да има образователна лекция за създателите и изпълнителите на дадена опера, за ролята й в развитието на музикалното изкуство. Изнасят я критици, диригенти, режисьори, но преди премиерата на "Орфей и Евридика" на Глук лекторът беше тенор от хора. На незапознатите с тази певческа формация..

обновено на 25.04.24 в 16:47

В “Опера в киното“ гледаме дебюта на Соня Йончева на Арена ди Верона в “Травиата“

Започнаха прожекциите на “Травиата“ от поредицата “Опера в киното“. На 20-и април беше първата прожекция в Синема Сити в София, Бургас, Варна, Пловдив, Русе и Стара Загора. Следващите две ще бъдат на 24-и април и на 8-и май. Имаме възможността да гледаме дебюта на българската оперна дива Соня Йончева в цял оперен спектакъл на Арена ди Верона през..

обновено на 25.04.24 в 15:36
Сцена от „Великият Гетсби“

"Великият Гетсби" – новият балетен хит на сцената на Софийската опера

В едното от двете най-големи събития в областта на музикално-сценичните изкуства, заедно с “ Фантомът на операта “, които белязват ярко столичния афиш през месец април, се превърна премиерата на Националния ни балет на “Великият Гетсби“ – спектакъл на знаменития хърватски хореограф Лео Муич по музика на Гершуин, Бърнстейн, Барбър и други..

обновено на 25.04.24 в 14:21

Илона Иванова – гласът на Алфира в Baldur's Gate 3

Музиката на българския композитор Борислав Славов към видео играта Baldur's Gate 3 спечели наградата на BAFTA /Британската академия за филмово и телевизионно изкуство/. По този повод специален гост в предаването за музикално-сценични изкуства “ Каста дива “ беше младата звезда на Националния музикален театър “Стефан Македонски“ Илона Иванова,..

публикувано на 25.04.24 в 13:52
Марко Ганчев

Марко Ганчев: Сарказмът е дружески шарж към живота

"12 тома стихотворения - това е един най-обикновен отчет за изпълнението на един проект в областта на културата . Нали всичко на проекти върви сега." Това каза пред БНР Марко Ганчев - писател, поет, сатирик, който днес ще представи събрани най-добрите си произведения в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". "Трудна работа беше..

публикувано на 25.04.24 в 09:45
Библиотека под дърветата

"Библиотека под дърветата" събира любителите на книгата в Южния парк

От десет дни много софиянци са привлечени от  "Библиотека под дърветата", която се намира в Южния парк.  Ентусиасти превърнаха стара каравана в "Библиотека под дърветата" Един от инициаторите за създаването й е Михаил Нинов . Той вижда изхвърлени до кофата за боклук книги. Хрумва му, че може да се направи място, където те да бъдат..

публикувано на 24.04.24 в 19:49