Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След случая със Сашко от Перник:

София дава проследяващи устройства на децата със СОП

Георги Георгиев - председател на СОС
Снимка: Личен архив

Утре общинските съветници в София ще гласуват децата и младежи със специални образователни потребности да получават безплатни проследяващи устройства, заяви пред БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Предложението идва след изчезването на Сашко от Перник и желанието за предотвратяване на подобни случаи за в бъдеще. В предаването "Преди всички" Георгиев изрази увереност, че предложението ще бъде подкрепено от всички общински съветници.

Кандидатстването по мярката ще започне от средата на декември, а през първата половината на януари се очаква вече да има одобрени заявления, посочи Георгиев и обясни каква е процедурата:

"Комисията заседава в срок от 2 седмици, след постъпване на заявление веднага се събира и разглежда заявлението. Трябва да бъде приложена епикриза, описани са няколко документа. Процедурата е изключително опростена. Има условие кандидатите да са граждани на столицата, защото мярката е финансирана със средства от бюджета на Столична община. Ние сме определили първоначален таван от 30 хил. лв. Тук въпросът е дали ще има достатъчно желаещи. В случай, че има повече – ще увеличим финансирането, защото това е мярка, по която няма как да се правят икономии".

Георгиев припомни, че такава програма вече съществува в София, тя е за възрастни хора с Алцхаймер и деменция. Вече 15 семейства са се възползвали от програмата. Те използват два вида устройства, които са за проследяване в реално време. Чрез мобилно приложение близките на болния във всеки един момент могат да видят къде се намира той, а също така могат да очертаят безопасна зона, при напускането на която веднага се получава известие. Програмата работи, хората са доволни, отбеляза председателят на СОС.

Според него търсенето на проследяващи устройства за деца и младежи ще е много по-голямо. Над 5000 са само децата от аутистичния спектър в София, посочи Георгиев. По думите му вече е осигурено закупуването на устройствата, като те са договорени на преференциални цени.

Георгиев посочи, че за момента са избрани 2 устройства, които да се ползват от децата. Едното е "умен часовник", а другото – черно пластмасово квадратче, което прилича на малко дистанционно – то може да бъде закачено на дреха, обясни той. По думите му батерията на устройствата издържа между 1 и 2 дни. Родителят може да следи детето в реално време къде се намира детето и още:

"Новото, което предлагаме с тези устройства, е възможността за принудително обаждане от родителя към детето, т.е. дори детето да не вдигне, се инициира обаждане, така че на високоговорител се чува какво казва родителят на детето".

По специална програма в София вече започна и обучение на полигон на неопитни шофьори за реакция при рискови ситуации на пътя. Програмата е напълно безплатна. Желаещите могат да се запишат на сайта karambezopasno.com., каза също Георги Георгиев. 

Той разказа и за предвидените коледни базари в столицата. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС удължи с една година санкциите срещу анексираните от Русия Крим и Севастопол

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу Русия заради анексията на Крим и град Севастопол - до 23 юни 2025 г. Действащите в момента ограничителни мерки бяха въведени за първи път през юни 2014 г. и включват забрани, насочени към вноса в ЕС на продукти с произход от незаконно анексираните Крим или град Севастопол, както и..

публикувано на 17.06.24 в 13:26

Съветът на ЕС прие важен регламент за възстановяване на увредената природа

Съветът на ЕС официално прие първия по рода си регламент, с който се предприемат мерки за възстановяването на поне 20 на сто от сухоземните и морските пространства до 2030 г., както и на всички екосистеми, които се нуждаят от това, до 2050 г. Регламентът обхваща редица сухоземни, крайбрежни, сладководни, горски, земеделски и градски..

публикувано на 17.06.24 в 13:17

ДОО отчита 5,2 млрд. лв. приходи от осигуровки и разходи от 9,66 млрд. лв. към края на май

Към края на май Държавно обществено осигуряване (ДОО) отчита 5,2 милиарда лева приходи от осигуровки и разходи от 9,66 милиарда лева. Разходите за пенсии са в размер на 8,5 милиарда лева, а за обезщетения са изплатени над един милиард лева. От месечния отчет за изпълнението на бюджета на общественото осигуряване става ясно, че общите разходи..

публикувано на 17.06.24 в 12:57

Проучване: Все повече хора обръщат гръб на новините

Все повече хора обръщат гръб на новините, намирайки ги депресиращи, отблъскващи или скучни, показва глобално проучване на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет. Почти четирима на всеки десет души или 39% по света казват, че понякога или често активно избягват новините, в сравнение с 29% през 2017 година, според доклада на..

публикувано на 17.06.24 в 12:54

Дефицит по текущата сметка от 56,9 млн. евро и търговски дефицит за 491 млн. евро през април

През април 2024 г. салдото по текущата сметка на България е отрицателно и в размер на 56,9 млн. евро, търговският дефицит е за 491 млн. евро, а преките чуждестранни инвестиции се понижават с 64,3 млн. евро, показват последни данни на БНБ за платежния баланс на нашата страна. Балансът по текущата и капиталова сметка на България през април е..

публикувано на 17.06.24 в 12:39

ПП-ДБ няма да се отзове на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС

Коалицията ПП-ДБ няма да се отзове на поканата на ГЕРБ-СДС за преговори за съставяне на правителство и законодателни приоритети. Това съобщиха от ПП-ДБ за БНР. Разговорите с третата политическа сила трябваше да започнат в 15 часа. " Благодарим за отправената покана от днес за днес", посочват от формацията в своя позиция и подчертават, че..

публикувано на 17.06.24 в 12:33
Президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Черна гора, пристига в Президентския дворец (Плави дворац), където го посреща президентът на Черна гора Яков Милатович, 17 юни 2024 г.

Румен Радев обсъжда с черногорския си колега задълбочаване на сътрудничеството с Подгорица

Президентът Румен Радев обсъжда с черногорския си колега Яков Милатович възможностите за задълбочаване на сътрудничеството на двете страни в областта на икономиката, образованието и отбраната, както и регионалното сътрудничеството в Югоизточна Европа. Мира Стефанова с още информация. Официалната визита на българския държавен в Черна гора..

публикувано на 17.06.24 в 12:08