Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В културата няма място не политиката, а партийността"

Захари Карабашлиев: Ръководството на Народния театър изпраща послание към творците - "Можем без вас"

"Посланието, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно"

Снимка: Антония Енева, БНР

"Посланието, което се изпраща от ръководството на Народния театъра, че можеш да се освободиш от Явор Гърдев, но не от някой друг, е ужасно силно. Аз мога да продължа да пиша от вкъщи, от спалнята си, но Явор Гърдев не може да режисира от неговата спалня! Мястото на Гърдев и на Морфов е вътре в театъра. Това е посланието, което ръководството на Народния театър изпраща към творците - ние можем без вас!".

Това заяви пред БНР Захари Карабашлиев, който подаде оставка от поста писател на Народния театър заради "конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция", както написа той във фейсбук. Скандалът в театъра беше провокиран от появата на пиара на институцията Велислава Кръстева, бивш ПР на ДПС и бивш депутат, заедно с почетния председател на Движението в деня на парламентарните избори, което предизвика остра реакция в представители на трупата на Народния театър. Вратата на пиара на театъра беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името ѝ беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьорът Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда".  

Писателят сподели още:

"Това, което направих в Народния театър, това си е моят личен протест. Аз повече вярвам в индивидуалния протест. Вярвам в това - нещо, което смяташ, че не е редно, да не минава през теб. Не може да ходим на площада да протестираме, а когато несправедливостта мине през теб, ти да се обърнеш на другата страна, а не да гледаш истината в очите. ... На мен ми е мил Театърът и затова го напуснах".

По думите на Захари Карабашлиев е нормално всеки от актьорите в Народния театър да има своя позиция по темата и да не излизат с обща.

Според него в културата няма място не политиката, а партийността:

"Партийният човек и човекът на културата са много различни. Кои партийни поети и писатели са били добри? Но от друга страна - кой голям поет и писател не е бил политически ангажиран? Ботев ли, Яворов ли? Вижда се разликата между тясно партийното и политически ангажираното".

Карабашлиев подчерта, че проблем е "отровената атмосфера в Народния театър.

"Последиците от случващото се в Народния театър в краткосрочен план са неприятни, в дългосрочен - не виждам как могат да се оправят. Няма воля за решаване на този въпрос", коментира писателят и обясни, че песимизмът му идва от това, че и двете страни - от едната страна Кръстева и Васил Василев, а от друга страна Морфов - са много твърди.

Интервюто на Георги Марков със Захари Карабашлиев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Асен Александров: Трябва да се посочи кое не може да е причина за отсъствие със заявление от родител

След месеци активна кампания на родителски организации броят на дните, в които един ученик може да отсъства от училище по семейни причини, беше увеличен от 10 на 15 за една учебна година , като наведнъж може да бъдат използвани най-много 5 от тях. Това стана с промени в Наредбата за приобщаващото образование, които бяха обнародвани в Държавен..

публикувано на 28.03.24 в 11:23

Финансов анализатор: С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев"

С приемането на еврото ще загубим само банкнотите с надпис "лев" . Това каза пред БНР финансовият анализатор Стефан Христов и обясни, че българският лев е "дериват на еврото и никога не е бил отделна валута, откакто еврото съществува" , а преди това на германската марка. Той изказа надежда политическата нестабилност да не се отрази негативно на..

публикувано на 27.03.24 в 17:39
Петгодишният Дима

Петгодишният Дима се нуждае от помощ за мозъчна операция в Барселона

Зов за помощ за едно украинско дете , успяло да се спаси от войната в родината си, но не и от болестта, с която се бори. Петгодишният Дима, неговата майка Йелизавета и баба му Ирина са намерили подслон в Балчик. Детето е диагностицирано с тежка форма на епилепсия и състоянието му през последните месеци прогресира .  Дима има нужда от мозъчна..

публикувано на 27.03.24 в 14:42

платена публикация
5 идеи за подарък на приятелка. Какво да подарим за рождения ѝ ден?

Всеки рожден ден е повод за радост и вълнуващи емоции, но въпреки това изборът на подарък за рожден ден на приятелка може да бъде истинско предизвикателство. В тази статия ще разгледаме пет уникални идеи за подаръци, които ще направят рождения ден на вашата приятелка още по-специален и запомнящ се. 1. Комплект обеци и гривна..

публикувано на 27.03.24 в 10:25

Ариан Шьомен: Освен ракетите също толкова страшна е и войната на дезинформация

" Отразяването на войната " – с тази тема довечера Френският институт отваря разговор с писателката и журналист от в. "Льо Монд" Ариан Шьомен, която неотдавна се завърна от Украйна. Срещата с нея е преди прожекцията на документалния филм - носител на Оскар – "20 дни в Мариупол". Пред БНР Ариан Шьомен разказа, че е заминала за Украйна..

публикувано на 26.03.24 в 12:24

Новаков: Служебно правителство ще забави България за еврозоната и сухопътния Шенген

Служебно правителство ще забави България за влизане в еврозоната и за сухопътния Шенген. Мнението е на евродепутата от ЕНП Андрей Новаков. Няма нито политическа логика, нито смисъл за втория мандат да се търси национална кандидатура за премиер, коментира евродепутатът Андрей Новаков лансираната от ПП-ДБ идея. "Отговорността тук е изцяло..

публикувано на 26.03.24 в 11:05

От догодина можем да се отказваме от мобилен оператор без неустойка при индексация

От 1 януари 2025 г. ще имаме възможност да се откажем от мобилния си оператор, когато той ни увеличи сметките с процента на инфлация, без да плащаме неустойка . Тази дългочакана новина дойде след няколко години преговори и битки на държавата с операторите. Битката беше дълга и в нея се включи цялото общество , припомни председателят на Комисията..

публикувано на 25.03.24 в 10:51