Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мъск отрови живота на всеки автор на заглавия тип "Защо белите хора трябва да се извинят за разходките си в парка"

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Либералите си искат "Туитър"-а обратно

"Туитър" е оперирал като пропаганден ръкав на режима, в пълен синхрон с корпоративните медии"

Владислав Апостолов
Снимка: Ани Петрова

Български институции и редови граждани се надпреварват да канят най-богатия човек Илон Мъск на родна почва, след като сравни снимка на Белоградчишките скали с фентъзи игра в новата си придобивка за 44 милиарда долара – социалната мрежа "Туитър". Готови сме за горещо посрещане на необуздания и непредвидим магнат, баща на десет деца, който изглежда си е поставил за цел да върне свободното слово на Земята преди да колонизира Марс, а междувременно няма нищо против колкото се може повече хора да си поръчат от електрическите му автомобили, докато четат най-новите му статуси в "Туитър" и ползват интернет от сателитите му.

Но има една прослойка, за която роденият в Претория предприемач изобщо не е желан гост на трапезата. Ако имаха възможност, тези "мъскомразци" сигурно щяха да му вземат всичките бизнеси и активи за близо 200 милиарда долара, преди да го заточат на някое непознато за тях място, защо не и край скалите на Северозапада.

Коя е тази прослойка? Някои я наричат либерален елит, други я дефинират като прогресистка класа, а трети я схващат като колекция от корпоративни журналисти-активисти, смятащи до съвсем скоро "Туитър" за своя собствена площадка за пропаганда и самотерапия.

Откакто пое социалната мрежа, Мъск отрови живота на всеки небинарен и невротичен автор на заглавия тип "Защо белите хора трябва да се извинят за разходките си в парка". Соевите латета, веган виното и био бургерите със смлени щурци вече не са толкова вкусни на редовия редактор в "Ню Йорк Таймс" или "Хъфингтън поуст". Корпоративните драскачи увеличиха драстично дозите с антидепресанти и медицинска марихуана, за да понесат реалността, в която откровено враждебен на либералния режим могъщ магнат си купи любимата  им социална мрежа и ги подчини на волята си.

Илон Мъск не премахна акаунта на нито един журналист или активист в служба на режима. Нямаше цензура или чистка. Той просто върна няколко безобразно забранени от предишното началство профила, сред които тези на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп и на световноизвестния интелектуалец Джордан Питърсън.

Това беше достатъчно за колективен спазъм на животинска паника в средите на хората, които произвеждат новините. Един американски журналист попита: "Колко хора ще умрат сега, заради връщането на Тръмп?", а Тръмп дори още не се е включил в купона. Репортерка на режима зададе следния въпрос на американския президент Джо Байдън: "Смятате  ли, че покупката на "Туитър" от Илон Мъск е заплаха за националната сигурност?". А 80-годишният обитател на Белия дом с мъка сглоби някакво абсурдно подобие на изречение, което да легитимира притесненията на журналистите. Мъск вече е разследван от разточителния репресивен апарат на властта в Америка.

Да, Илон безкомпромисно премахна цялото старо ръководство, отговорно за години на брутална идеологическа цензура и информационна манипулация. После се отърва и от повечето служители, които в крайна сметка се оказаха просто професионални паразити. "Туитър" заработи много по-добре, с много по-малко хора. Агресивните действия на Мъск показаха, че технологичните корпорации са безобразно раздути с високоплатени "експерти по разнообразието". И по цензурата.

Вече има няколко зверски забавни репортажа за уволнени модератори на съдържанието. Един от тях е мрачен мъж на средна възраст, но с рокля, нещо като женска прическа и басов глас, с който се представя като Мелиса. И този образ е отговарял за "обективната" регулация в "Туитър"? Както каза един коментатор: "Фарс на стероиди". И други хормони.

Изплуваха и ТикТок клипчета на бивши служители, които сами са признавали с гордост, че реално работят едва по няколко часа на месец и ходят в луксозните офиси на компанията, за да пият безплатно вино и да се мотаят в стаите за йога и релакс. "Биг Тех" като забавачка за възрастни.

"Светът трябва да разбере истината за нещата, които са се случвали в "Туитър", обеща Илон Мъск тази седмица. Вероятно ще бъдат разкрити чудовищни злоупотреби на всяко ниво. "Туитър" е оперирал като пропаганден ръкав на режима, в пълен синхрон с корпоративните медии. Заличавал е неудобните, заглушавал е "лоши" факти, снабдявал е манипулаторите с мегафон. Мъск обяви за приоритет №1 премахването на всякакво порнографско съдържание, прицелено към непълнолетни. Започна чистка на педофилски акаунти – нещо, което старият и в пъти по-голям екип дори не помисли да направи.

Няма съмнение, че "Туитър" беше предпочитаната социална мрежа на професионалната либерална класа. Толкова много лъжи, толкова много кал по нормални хора. Не просто замърсяване на информационния поток, а неговото фундаментално изкривяване и нагласяване спрямо интересите на един партийно-корпоративен картел. Да не забравяме и участието на трибуквените агенции и служби за сигурност.

Няма как днес Мъск да не е мишена №1 на режима. Засега изглежда не му пука особено. Връща Тръмп, премахва педофили, стресира либерали и се възхищава на Белоградчишките скали. Как после да не го поканим на гости?

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анастасия Димитрова

Анастасия Димитрова: Смисловото помнене е 20 пъти по-ефективно от зубренето

Възможно ли е да запаметяваме информациите по-бързо и дълготрайно , възможно ли е да четем по-бързо и въпреки това да осмисляме текста , а да учим по-ефективно или да правим конспекти, които да са оптимално полезни и какво означава "мнемоника" ? " Паметта може да бъде феноменална, а също може и да бъде тренирана , има хора, които са с феноменална..

публикувано на 26.03.24 в 10:39

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Пътна карта на Сглобката по модела на руско-турските взаимодействия

Путин и Ердоган го наричат "Турски поток", Борисов и Вучич го повишиха до "Балкански поток". А пък аз съм измислил най-точното наименование - Руско-турски поток. Като Руско-турска война, само че това е Руско-турска газова тръба и то с Пътна карта. Макар че тая Пътна карта лесно се не намира. Защото много трудно се открива из..

публикувано на 24.03.24 в 12:39

„Културни войни“ с Владислав Апостолов: Затвор до живот за „реч на омразата“

Помните ли онзи тревожен фантастичен трилър на Стивън Спилбърг с Том Круз „Специален доклад“, вдъхновен от разказ на великия виртуоз на футуристичните антиутопии Филип К. Дик? Там специаризиран полицейски отдел ловеше престъпници преди да са извършили престъпление. Експериментът приключи ужасяващо, както може и да се очаква. Е, сега..

публикувано на 23.03.24 в 14:50

„По ръба“ с Калина Андролова: Държавата като финансова авантюра

През изминалата седмица имаше бурни дебати в парламента за стойността на Асен Василев като финансов министър. Поводът беше, че Фондът „Сигурност на електроенергийната система“ е в оперативен дефицит. Загубите са се натрупали от разликата между прогнозните по-високи цени на КЕВР за въглеродните емисии и по-ниските цени на пазара, както и от..

публикувано на 23.03.24 в 14:33

Коментар на Петър Волгин: Пак Посолството ще решава

Едва ли има нормален човек в България, който да смята, че преговорите между коалиционните партньори за съставяне на ново правителство буксуват заради тежки спорове по отношение на принципи и реформи. А пък още по-смешно става, когато едните управляващи почнат да обясняват колко неприятно били изненадани от действията на партньорите си, а пък..

публикувано на 23.03.24 в 12:30

Проф. Никола Григоров: Киселините в стомаха се влияят от гена, храненето и стреса

Стомашните киселини и свързаните с тях симптоми са проблем за много хора.  Как действат лекарствата за намаляване на киселинността, колко дълго могат да се приемат и как се лекуват заболяванията, свързани с повишената киселинност, в "Минути за здраве" разказва проф. Никола Григоров от Отделението по гастроентерология на Пирогов: "Причината за..

публикувано на 23.03.24 в 07:20

Депутатите приеха да бъде създаден Съвет за координация на политиките за българите зад граница

Създаването на Съвет за координация на политиките за българите зад граница предвиждат приети на първо четене промени в Закона за българите, живеещи извън Република България.  Парламентарните групи на "Възраждане" и ИТН гласуваха против, БСП се въздържаха.  Съветът ще спомага за решаването на въпроси от координационен характер, свързани със..

публикувано на 20.03.24 в 14:33