Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Владимиров: Нападенията на български клубове в РСМ са търсена провокация

"Тези два клуба ще носят само проблеми и ще спират Северна Македония по нейния европейски път"

Снимка: БГНЕС

"Не съм сигурен дали целите на един културен клуб са да създава напрежение или да създава връзки между двете държави. Нека да разделяме инициативите, които търсят сближаване, и тези, които са създадени с цел да няма приятелство между България и Северна Македония". Това заяви пред БНР международният анализатор Владимир Владимиров в коментар за нападенията над български клубове в Северна Македония. За него всякакъв вид агресия в една европейска държава е неприемлива, но:

"И в случая в Охрид, и в случая в Битоля правят впечатление няколко неща. Първото е, че имената на клубовете са избрани по начин, по който със сигурност да създават напрежение", подчерта Владимиров в предаването "Преди всички" и добави мнението си, че това е умишлено търсена провокация. Освен това:

"Хората, които отвориха тези клубове, всички до един са бивши активисти на ВМРО-ДПМН. А това е партията в Северна Македония, която е на най-антибългарски позиции, и това е партията, която най-силно реагира срещу отварянето на тези клубове. /…/ За мен това изглежда като една немного добре направена театрална постановка, на която за съжаление България и българското общество реагират очаквано негативно. Смятам, че е важно да се знаят подробностите".

Заради всичко това анализаторът призова да не се реагира толкова остро, преди да се знаят подробностите.

Според него за тези клубове спокойно може да се избере приемливо име, защото там са родени десетки видни личности, свързани с културата и в двете държави. Може да се избере име, което би ни свързало в наши дни, категоричен е Владимиров.

Според него тези два клуба, срещу които имаше нападения, ще продължат да генерират подобен тип събития. "Ще правят един негативен фон във взаимоотношенията между двете държави", добави той и каза, те ще носят само проблеми и ще спират Македония по нейния европейски път. 

"Проблемите между двете държави в последните няколко години, от ветото насам, не са дирижирани от София, а те имат много по-дълбок характер. Това е руска хибридна операция, чиято цел е създаване на проблеми в южния и източния фланг на НАТО и ЕС", изказа мнение международният анализатор и добави:

"Цялата пропаганда срещу България, всички медии, които в Македония са носители на говора на омразата срещу България, са собственост на близкия до Виктор Орбан медиен холдинг".

Владимиров изрази увереност, че официалният български културен център в Скопие няма да има никакви проблеми или посегателства. И в София има македонски културен център, който работи от години и няма проблеми, каза той.

Според него отношението на българските политици към темата Македония е несериозно:

"България няма нито стратегия, нито структура на място, чрез която да работи".

По какъв начин пренасянето на конфликта в Брюксел ще помогне за развитието на приятелските взаимоотношения между двете държави, попита анализаторът.  

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Прозорец свети в жилищен блок по време на спиране на електроподаването в Киев, 6 декември 2022

Режим на тока в три области на Украйна

Украйна въведе извънреден режим на тока в три области - Днепропетровска, Запорожска и Кировоградска, властите призоваха гражданите да ограничат потреблението на електроенергия, след като при руски удари бяха повредени няколко електроцентрали. Руски нападения с ракети и дронове тази нощ са поразили ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове в централната и западната част..

публикувано на 29.03.24 в 17:47

Рекорд във Варна: 26 градуса

Температурен рекорд е регистриран във Варна, съобщиха от НИМХ. В 14.00 часа температурата е 26 градуса.  Предишният рекорд е бил през 1940 година, когато са регистрирани 24.5 градуса. 

публикувано на 29.03.24 в 17:41
Радомир Чолаков

Радомир Чолаков: Няма да бъдат изплащани двойни заплати на народните представители

Няма да има застъпване на мандатите на досегашния и на новоизбрания парламент и затова няма как депутатите да получават двойна заплата след промените в Конституцията.  Това обясни пред БНР народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков. Той определи подобни твърдения като "интриги за увеличаване на напрежението": "С изменението на чл...

публикувано на 29.03.24 в 17:33
Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева

Приключиха консултациите при президента за избор на служебен премиер

Със среща със заместник-председателите на Сметната палата Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров приключиха консултациите при президента, свързани с процедурата по избор на служебен премиер.  На излизане от президентството Тошко Тодоров каза, че има по-подготвени за поста и определи като "недоразумение", че техните позиции са в списъка, от който..

публикувано на 29.03.24 в 17:09
Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Джефри Доналдсън.

Лидерът на северноирландската ДЮП подаде оставка заради обвинение в сексуално насилие

Лидерът на северноирландската Демократична юнионистка партия сър Джефри Доналдсън подаде оставка след обвинения в сексуално насилие. Политикът и 57-годишна жена, обвинена в съучастничество, са били арестувани в четвъртък и разпитвани, преди да им бъдат повдигнати обвинения, а следващия месец ще бъдат изправени пред съд. В изявление на..

публикувано на 29.03.24 в 17:01

Сигнал за бомба опразни търговски център в София (обновена)

Няма намерени съмнителни предмети при проверката на търговския център в София, намиращ се на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Опълченска", за който беше подаден сигнал за бомба по-рано днес.  От СДВР съобщиха, че екипите на полицията са претърсили помещенията на мола.  Заради сигнала, подаден на електронна поща, се наложи..

обновено на 29.03.24 в 16:56
Църквата

Храм във Велико Търново чака година и половина подпис от МК, за да стане паметник на културата

Близо година и половина отне на Министерството на културата за подпис, с който беше изправена половинвековната грешка и църквата "Свети Николай" на майстор Колю Фичето във Велико Търново получи полагащия ѝ се статут на паметник на културата от национално значение.  Това е важно, за да може по-бързо да бъдат намерени нужните четири милиона лева за..

публикувано на 29.03.24 в 16:55